Skocz do zawartości

Pytanie

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Siekiera z pewnością praworęczna (czy były leworęczne nie wiem, leworęcznymi kiedyś nikt się nie przejmował ) z charakterystycznym dla tego przedmiotu przesunięciem ostrza siekiery względem osi osadzenia w lewo. Służyła do ręcznej obróbki okrągłych belek by uzyskać np. przekrój kwadratowy i do innych prac związanych z drewnianymi konstrukcjami. Datowanie to raczej XVIII/XIX.

• 0
Napisano
5 minut temu, DARKOFF napisał:

Siekiera z pewnością praworęczna (czy były leworęczne nie wiem, leworęcznymi kiedyś nikt się nie przejmował ) z charakterystycznym dla tego przedmiotu przesunięciem ostrza siekiery względem osi osadzenia w lewo. Służyła do ręcznej obróbki okrągłych belek by uzyskać np. przekrój kwadratowy i do innych prac związanych z drewnianymi konstrukcjami. Datowanie to raczej XVIII/XIX.

Są siekiery lewe i prawe, ale to nie ma nic wspólnego z preferencjami ręki operatora.

• Tak trzymać 1
  • 0
Napisano

Napisałem tylko coś więcej jak prosił kolega gibiii na temat tego konkretnego egzemplarza. Istnienia lewych nie neguję aczkolwiek  teraz wiem że istniały (wierze Tobie na słowo) chociaż nie miałem okazji zobaczyć (może się trafi).