Skocz do zawartości

Czy plaża w GD jest obstawiona przez mafie

Gość Vondraczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kumpel amator kupił sobie wykrywacz aby poszperać w pisku na plaży trójmiejskiej. Ledwo zjawił sie na piaskach a odrazu wpadła ekipa dająz mu pozębach mówiąc, że wlaz na prywatne terytorium" - Czy to prawda że plaże są obstawione i wejście grozi małym ała - nie chce mi się wierzyć i przyjmuje tą historyjke z przymrużeniem oka ale może? Czy asz tak da się na tym zarobić? Dzięki za odpowiedź!
Napisano
Tak to bardzo ciekawe, ja tam szukałem na wielu plażach i jakoś jeszcze nie dostałem. A gdyby mi się coś takiego przytrafiło to od razu zadzwoniłbym na policję. A już najlepiej można zrobić tak. Jak ktoś cię uderzy oddaj mu to co znalazłeś, potem dzwonisz na policję, a wtedy to już nie jest danie po przysłowiowym ryju tylko rozbój art.184 kk. Taki artykuł jest ścigany z urzędu a grozi od roku do 10 lat. To jest wersja dla mniejszych poszukiwaczy, bo ja osobiście to lubię oddać.
;-)
Napisano
Witam!
Ja raczej nie liczyłbym na Policję. Dwukrotnie miałem z nią doczynienia jako poszkodowany:
- po wypadku samochodowym, z którego mogłem nie wyjść z życiem - którego sprawca uciekł;
- po kradzieży drzwi i kół od mojego samochodu;
i za każdym razem byłem przerażony nieudolnością funkcjonariuszy i brakiem chęci znalezienia sprawców.
Dlatego osobiście wolę działać w towarzystwie innej osoby, mieć oczy dookoła głowy oraz saperkę i inne środki samoobrony pod ręką.
Pozdrawiam
SZZ
Napisano
Vondraczek , to naprawdę , żadna ściema z ta mafią obstwiającą plaże.Powiem tylko tyle , ze raczej radziłbym uwazac na plażach w całej polsce, gdyz to co napisałes , to nie była żadna nienormalna sytuacja.Słyszałem o conajmniej 6 na 100% potwierdzonych taich sytuacjach.

pozdro pol
Napisano
Z tego co wiem,to głównie w wakacje,plaże sa obstawione przez miejscowychposzukiwaczy".Sa zorganizowani i potrafia dołozyć",a nawet sprzet zabrać.A co do zarobku w taki sposób,to na popularniejszych plażach mozna dziennie wyciągnąć nawet 100-parę zł.
pozdr
Monti
Napisano
Gdzieś chyba tu na forum czytałem,że ktos sie przechwalał na ten temat.Brzmiało to mniej więcej tak: Dziennie znalazłem tyle,ze starczyło na opłacenie pokoju dla mnie, dla zony i dziecka i jeszcze zostawało na rodzinną kolacje.."Zakładając,że w Ustce na plaży w lipcu w ciągu dnia przewija sie pare tysięcy ludzi,to myślę,ze ten ktos miał racje.Pod warunkiem,że nie było konkurencji :))
pozdr.
Napisano
Witam!!!

Znalezienie 100 zlotych i wiecej jest mozliwe ale zazwyczaj znajduje sie od 10 do 50 zlotych. Zalezy od tego kiedy ostatnio ktos w tym miejscu chodzil i pogody :) Czasami mozna znalesc jakis pierscionek, obraczke lub lancuszek. Zdarzają sie zabawki dla dzieci (jakies samochodziki metalowe itd.) :) a nawet luski.
Nie spotkalem sie z żołnierzami mafii plażowej" :) wrecz przeciwnie z milymi ludzmi: rowniez z piszczalkami.

Nic wiecej nie pisze bo mi wszystko w tym roku wykopiecie :)

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Mieszkam w Gdyni,i nie slyszałem aby ktos obstawial plaze.Owszem sa cwaniaczki co chca latwo zarobic,telefonik,kasa,a i wykrywacz mozna sprzedac.Wiec rada jest prosta albo was idzie kilku albo cos na postrach do kieszeni.A na panow w niebieskim ,lub ich kamery nie liczyl bym.Opinie sa wyrobione ,wiecie o co chodzi.Co do tych co chodza z wykrywka w Gdyni,ja nie chodze po plazy ale mam oczy i jestem ciekaw co znajdoja.Jest ich tylu ,ze chyb traktoja to jako zabawe lub spacer a nie w celach zarobkowych lub kolekcjonerskich/choc kapsle lub puszki po piwie mozna zbierac/
Napisano
Od 13 lat chodzę po plażach trójmiejskich jak również wszystkich od świnoujścia po Krynicę Morską, znam większość szukających i zapewniam, że nie ma żadnej mafii. Z incydentami prób przeganiania mnie zetknąłem się na plażach Pomorza Zachodniego ale mimo, że zazwyczaj chodzę w pojedynkę nie daję się zastraszyć i podbieraka (ze stali) użyłem tylko raz w celach samoobrony. Kiedyś na plaży sopockiej ktoś straszył mnie kalibrem 9 ale spasował na widok tegoż. Większym zagrożeniem od mafii" są zwykli bandyci, którzy chcieliby przywłaszczyć sobie ciężko znajdowane drobne, komórkę czy wykrywacz i tutaj radzę używać zdrowego rozsądku.
Przy okazji chciałbym zapelować aby nie chodzić pomiędzy kocami, kiedy ludzie się jeszcze opalają, bo niestety z tym przygnębiającym zjawiskiem spotykam się coraz częściej.
Napisano
Ja też biegam po plażach i nigdy mi się nie zdarzyło aby ktoś mnie zaczepił czy coś.Raz spotkałem w Pobierowie paru gostków z sitkiem i piszczałą i pytali sie ile znalazłem:)).Ogólnie to ludzie przychylnie i z zaciekawieniem oglądają takich łepków wygrzebujących drobne z piasku:))

Pzdr
Napisano
Raz gdy spędzałem wakacje w Gdańsku kilku cwaniaczków zainteresowało się moją wykrywką ale moja gazówka i pare wyrażeń po rusku zrobiło swoje :)))Od tej pory bez gazówy nie wychodze nigdzie.
Napisano
Ja w zeszłym roku na plaży w spotkałem Raneda który zaatakował moją plażę sprzętem Tesoro i ograbił mnie ze spodziewanego zarobku.
:))))
Napisano
Nie było to akurat Tesoro i nie moja wina, że Netcom machał tragicznym sprzętem. Urobek był tego dnia rzeczywiście wyjątkowy...
Napisano
Może nie plaża, ale jak kto z Gdańska to zna opinię o Stogach i Przeróbce...
Na ogół szukam sam, więc czasem pomimo unikania towarzystwa zjawiają się jacyś dresowaci. Po wykopaniu dowolnego czegoś, należy więc powoli i z namaszczeniem wyciągnąć jakoweś narzędzie do oczyszczania znaleziska.
Użycie w tym celu bagnetu od mauzera, lub noża szturmowego studzi zapędy łatwego zarobku na tanie wino.
Jak do tej pory (odpukać) nie miałem żadnych problemów.
Napisano
Na stogach to chyba Tygrys rządzi?
Ale jak napisałeś to nie ma nic wspólnego z bstawianiem przez mafie tylko raczej chcą cokolwiek na winiaka. Zatem nie było mowy jeszcze o zorganizowanej działwlności przeciwko wolnym strzelcom poszukiwaczom. Co znaczy że nie mafii w tym sektorze.
Napisano
Ja mafii nie spotkałem,ale i tak byłem mocno zniesmaczony tym co widziałem.Tych co chodzą rano,za wszelką cenę starają się ubiec ci z wiaczora,a tych z wieczora ci co łażą między ludżmi w biały dzień.A jeden na drugiego patrzy wzrokiem bazyliszka.Ale są i miłe spotkania.
I mimo tego,że podobało mi się średnio,na długi weekend jadę na fajne, zardzewiałe, miedzionikle.
Napisano
Najgorsze są plaże, gdzie sprzedaje się za dużo piwa i wódy.
Mój ranking najniebezpieczniejszych plaż:
Władysławowo, Międzyzdroje, Gdynia, Międzywodzie (lokalni uważający, że co w piasku im się należy).
Plaże podwyższonego ryzyka to:
Mielno, Stogi, Sopot i Brzeźno.
Ale uważać trzeba na wszystkich.
Napisano
Panowie, piszecie tylko o plażach nadmorskich, a inne plaże np. Mazury? Szukacie? znajdujecie coś? A czy trafiają sie monety stare, np. przedwojenne?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie