Skocz do zawartości

Pytanie

Napisano

Witam kolegów.

Niestety musze się trochę rozpisać. Kolega mojego znajomego niestety już nieżyjący był rusznikarzem. Zamknął zakład w latach 90tych ubiegłego wieku. Mój znajomy poprosił mnie o pomoc w posprzątaniu garażu , który po nim obecnie  przejął. Niestety już niewiele było tam rzeczy mnie interesujących. Ale był ten oto wkrętak. Stan taki jak lubię. Nie sugerujcie się tą cyfrą 7 na płetwie, ona ma ok.12 mm. szerokości. Firma Norma ? Produkowała amunicję myśliwską, ale narzędzia ? Nic nie mogę znaleźć w tym narzędziowym temacie . Pomóżcie proszę.

Pozdrawiam!

Marek.

IMG_20250516_120530.jpg

IMG_20250516_120601.jpg

IMG_20250516_120608.jpg

IMG_20250516_120621.jpg

IMG_20250516_120630.jpg

IMG_20250516_120713.jpg

IMG_20250516_120725.jpg

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Śrubokręt z pierwszej połowy XXw. 

7 to zapewne nr wzoru/katalogowy lub nr z zestawu. 

Można powiedzieć że to narzędzie patentowane więc raczej jakiś ślad po nim powinien zostać. Polecam poszukać starych katalogów firmowych 

Co do firmy NORMA to szukaj raczej takiej która funkcjonowała na terenie Niemiec 

Edytowane przez Kee
  • 0
Napisano
27 minut temu, kolczyk96 napisał:

Firma Norma

Śrubokręty marki G-H NORMA produkowane były do 1944 roku przez Gebrüder Heller Werkzeugfabrik w Schmalkalden w Turyngii.