M_alice2 Posted March 25, 2025 Posted March 25, 2025 Dzień Dobry. Czy ktoś zetknął się z podobnym zestawem sztućców. Nie wiem, może były pospolite i importowane prze wielu kupców. Próbowałem rozczytać coś, co wygląda na sygnaturę producenta, ale mi się nie udało. LBL, L8L ?
0 Landszaft Posted March 25, 2025 Posted March 25, 2025 współczesna tania robota w dodatku bardzo często spotykane na giełdach staroci w bardzo niskich cenach . Sam wyrób sugeruje że to srebro próby 800 a drugi napis informuje że to plater !! czyli posrebrzane . Zresztą jakość widać właśnie po sygnaturach . Normalnie firmy markowe jak Herfa , Fraget , Norblin czy zachodnie jak Berendorf czy WFM najpierw wykonują wyrób w określonym metalu NP w Bielniku lub stal nierdzewna potem przechodzi to kontrole jakości czy wyrób nadaje się do platerowania , jest odkwaszany i idzie na platerowanie elektrolityczne czystym srebrem 99,999% . Po oplaterowaniu wyrób znowu idzie do kontroli jakości i jeżeli spełnia wszystkie normy i zalecenia to dopiero wtedy wybija się na nim sygnatury. Tu widać że sygnatury wszystkie są odlewem a nie nabiciem . czyli wyrób otrzymuje je przed jakąkolwiek kontrolą jakości , a platerowanie jeśli sygnatura 800 mówi że takie użyto srebro do platerowania to nie jest to platerowanie elektrolityczne tylko zanurzeniowe, gdzie możemy stosować stop srebra niższej klasy np 800 a nie 999,9 . Zresztą sam wzór oraz kształt sztućców to bez obrazy wielka lipa nic ładnego , wszystko z pod walca a nie z pod sztancy kowalskiej , jak nóż może mieć tak płaską rączkę ???? .
0 M_alice2 Posted March 25, 2025 Author Posted March 25, 2025 Ja wiem, że to tandeta, wystarczy wziąć do ręki. Tylko jak mam rozumieć wyrób współczesny? Bo te sztućce leżą u mnie w domu najmarniej z 60 lat... Byłem ciekaw, czy to jakaś radosna twórczość polskich rzemieślników czy faktyczny import?
0 Landszaft Posted March 25, 2025 Posted March 25, 2025 Import , produkcja lata 60-80 . Nie zawsze co zachodnie to rewelacyjne - większość to też tandeta jak i u nas bywało.
Question
M_alice2
Dzień Dobry. Czy ktoś zetknął się z podobnym zestawem sztućców. Nie wiem, może były pospolite i importowane prze wielu kupców. Próbowałem rozczytać coś, co wygląda na sygnaturę producenta, ale mi się nie udało. LBL, L8L ?
3 answers to this question
Recommended Posts