Skocz do zawartości
  • 0

nieśmiertelnik

pono0

Pytanie

Napisano
Witam niedawno znalazłem połówke nięśmiertelnika
oto oznaczenia jakie na nim widnieją
4/schw.Art.Ers-Abt.II/169
5354 B -te B"w rzeczywistości jest odwrucone
prosze o indentyfikacje i określenie jego wartości
AaAa prosze jeszcze o podanie wartości nieśmiertelnika aluminiowego w całości o oznaczeniach
224
ART.BEOB.SCHULE.
nieśmiertelnik jest w stanie dobrym .
prosze o podanie ceny orientacyjnej

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zależy, co rozumiesz pod pojęciem wartości. Chcesz sprzedać?
Pozdro
Napisano
Chyba walnąłem byka. pisałem z głowy czyli z niczego ;-). Trafiłem coś takiego http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/ArtErsAbt/ArtErsAbt169.htm więc chyba to to a nie ArtErsAbt2. Moze wypowie się ktoś kto zajmuje sie blaszkami.
Napisano
Jak dla mnie jest to 4-ta ciężka bateria 169 zapasowego dywizjonu artylerii ,tylko co ta II" znaczy?
Chyba że II" to druga bateria ,a wtedy 4" oznacza chyba działon... Specem od blaszek nie jestem - niech się ktoś wypowie jeszcze.

pzdr

bjar_1
Napisano
4 - 4. bateria, bez wątpliwości

Natomiast II./169 to II. Abteilung der Artillerie-Ersatz-Abteilung 169

Zamieszanie powstaje poprzez podwójne użycie słowa Abteilung - oddział".

Abteilung to główny składnik Regimentu.
Sam dzieli się z kolei na kompanie (baterie) o numeracji ciągłej (np. Kp 1.+2.+3.Kp. to I.Abt., zaś 4.+5.+6.Kp. to II.Abt.

W tym przypadku sądzę, że 169" miał wielkość batalionu i został podzielony, zamiast od razu na kompanie-baterie, na 2 półbataliony (I. i II.).

A zatem:

4. bateria
II. półbatalionu
169. batalionu zapasowego artylerii ciężkiej
Napisano
Jeszcze jedno,
zauważcie, że jednostka występuje jako Abteilung II./169.

A zatem można też przetłumaczyć to jako batalion ciężkiej artylerii o numerze II./169.

Cyfra rzymska oznacza batalion, a 169 jednostkę nadrzędną szczebla pułku, która na dobrą sprawę w przypadku tej jednostki mogła fizycznie nie istnieć (np. w wyniku rozbicia w walkach), tzn. 169. pułkowi ostał się tylko II. Abteilung, a zatem całość nazywała się Abteilung II./169.
Napisano
Witam niedawno znalazłem połówke nięśmiertelnika
oto oznaczenia jakie na nim widnieją
4/schw.Art.Ers-Abt.II/169
5354 B -te B"w rzeczywistości jest odwrucone
prosze o indentyfikacje i określenie jego wartości
AaAa prosze jeszcze o podanie wartości nieśmiertelnika aluminiowego w całości o oznaczeniach
224
ART.BEOB.SCHULE.
nieśmiertelnik jest w stanie dobrym .
prosze o podanie ceny orientacyjnej
Napisano
pierwszy to schwere artillere ersatz Abteilung (mogą być literówki) czyli 4 bateria 2 oddział(dywizjon) zapasowy artylerii ciężkiej 169 pułk artylerii. co do ostatniego mogę się mylić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie