Rafik89 Napisano 2 Luty Napisano 2 Luty Witam; Jakiś czas temu wykopałem na polu rolnym dwa zawiasy (gwoździe?). Mają identyczne kształty lecz różne wymiary. Proszę o pomoc w identyfikacji. Cytuj
0 Janko Muzykant Napisano 2 Luty Napisano 2 Luty To plus klamra wbijana w belkę w kształcie litery "u" było używane 100 lat temu jako dodatkowe wzmocnienie belek w konstrukcji dachów. 1 Cytuj
0 Rafik89 Napisano 2 Luty Autor Napisano 2 Luty Fajna odpowiedź, nie pomyślałbym nawet o tym. Jeśli posiadasz może jakieś schematy obrazków bliżej przedstawiających zastosowanie tej klamry to by było super, tak po prostu, to było by super. Dziękuję bardzo Pozdrawiam; Cytuj
0 Janko Muzykant Napisano 2 Luty Napisano 2 Luty Godzinę temu, Rafik89 napisał: Fajna odpowiedź, nie pomyślałbym nawet o tym. Jeśli posiadasz może jakieś schematy obrazków bliżej przedstawiających zastosowanie tej klamry to by było super, tak po prostu, to było by super. Dziękuję bardzo Pozdrawiam; Mam w domu, wrzucę foto. Cytuj
0 Kee Napisano 3 Luty Napisano 3 Luty Haki te miały wiele zastosowań. Też mam takie wbite w belki w domu. Jednak u mnie pełniły rolę haków do wieszania wędlin w wędzarni jak i obok, co ciekawe wędzarnia stała na steychu (2pietro) Były też powbijane w stodole, w niektórych budynkach gospodarczych pełniły rolę zamknięcia drzwi. Jak nie zapomnę również wrzucę zdjęcie. Cytuj
0 Rafik89 Napisano 3 Luty Autor Napisano 3 Luty Siemanko; Czyli są to gwoździe czy haki (,, zwał jak zwał”) wielofunkcyjne w takim bądź razie. Proszę o zdjęcia jak możecie wrzucić. Dziękuję; Cytuj
Pytanie
Rafik89
Witam;
Jakiś czas temu wykopałem na polu rolnym dwa zawiasy (gwoździe?).
Mają identyczne kształty lecz różne wymiary.
Proszę o pomoc w identyfikacji.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi