Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tu będzie gorzej bo stronę z jeźdźcem nawet nie wiem jak ustawić. Może częściowe napisy pozwolą coś ustalić.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

IMG_20250130_220058.jpg

IMG_20250130_220252.jpg

Napisano

w zasadzie to dało się odczytać czyja to kopiejka, ale wiadomo - zajedzie trabancik i będzie klaksonił

niech ma szansę, może mu katalog spadnie na podłogę i się na tej jedynej stronie otworzy... a jak nie to przypomnij się poza nawiasem

Napisano

Już chyba znalazłem. Wg mnie po pozostałościach napisów z 99% pewnością mogą stwierdzić, że to któraś z tych na zdjęciu czyli Iwan IV z mennicy Nowogród.

Niestety stan strony z jeźdźcem w tak złym stanie, że nie mogę stwierdzić, która to dokładnie wersja kopiejki.

Combo, jak uważasz inaczej to proszę o sprostowanie.

Pozdrawiam

1738396371949931558721069388439.jpg

Napisano

też tak obstawiam, na Twoim zdjęciu konnego, prawy brzeg monety poniżej włóczni są widoczne fragmentaryczne bicia sugerujące wg mnie, że ta była bita w Novgorodzie

image.thumb.jpeg.c4025a59e8ea85a8350b1267adb22c2c.jpeg

Napisano

Bialawy  nieomylny " znafca" COMBO  ci już wnikliwie podała jaka mennica po odcisku podkowy z konia i długości włóczni  i dochodzi teraz imienia mincerza . Zresztą IDEALNIE pokrywa się szyja konia z dołączonym zdjęciem !!!! 

Napisano
4 godziny temu, Landszaft napisał:

Ale Bialawy prawdą jest że rozpoznałeś prawidłowo. 

Cieszę się niesamowicie i pozdrawiam