bialawy Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń Witam. Zakupiłem trochę kopiejek mieczowych bez ID i zostały mi dwie sztuki, których nie mogę zidentyfikować na podstawie swoich wszystkich katalogów. Pomyślałem, że może szanowni koledzy mi w tym pomogą. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj
dago2 Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń Czy Kolega nie uważa, że za dużo tła, a za mało monety. Ta uwaga jest z tego powodu, bo nie raz Kolega pouczał innych w tym temacie ;) Pozdrawiam Cytuj
Landszaft Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń bialawy tak wystawiaj fotki , ciut pracy i efekt dla rozpoznania zdecydowanie lepszy Cytuj
Landszaft Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń Tu masz dokładny opis tej łezki - napisy to z ośmiu widocznych ten drugi z prawej od dołu Cytuj
bialawy Napisano 30 Styczeń Autor Napisano 30 Styczeń Godzinę temu, dago2 napisał: Czy Kolega nie uważa, że za dużo tła, a za mało monety. Ta uwaga jest z tego powodu, bo nie raz Kolega pouczał innych w tym temacie ;) To prawda. Na szybkiego telefonem zrobiłem z podwójnym powiększeniem żeby nie utracić szczegółów ostrego zdjęcia. Wolałem zrobić ostrzejsze niż wprowadzać cyfrowe powiększenia. Zawsze można na ekranie ostre zdjęcie powiększyć. Ja zwracam głównie uwagę gdy brak ostrości i światła na zdjęciach. Obiecuję poprawę! Dziękuję za pomoc w ID. Już sprawdzam w swoich katalogach. Ps. Mam jeszcze jedna do ID więc wrzucę niebawem lepsze zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj
Landszaft Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń łezka Rosyjsko -Duńska Krystiana IV z 1619 r., Cytuj
combo Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń 7 minut temu, Landszaft napisał: Combo złe rozpoznanie . nie sadź się, bukwy czytaj ze zrozumieniem Cytuj
Landszaft Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń w bukwach tak pisze ale jak tylko piszesz to co widać w bukwach to nie rozpoznałeś kto bił i gdzie . Jego typów " Michała Fiedorowicza" łezek jest od groma bitych w Rosji w Moskwie , Nowogrodzie czy Pskowie a ta to dość ciekawa bo nie bita w Rosji a w Kopenhadze. A bita przez Krystiana IV a nie Michała Fiedorowicza . Ja uczyłem się od podstawówki rosyjskiego i nie mam problemów z bukwami i potrafię rozpoznać monetę prawidłowo . Cytuj
bialawy Napisano 30 Styczeń Autor Napisano 30 Styczeń Panowie. Normalnie nie wiem co powiedzieć. W lekkim szoku jestem bo przeglądając swoje katalogi nie trafiłem na taką, której odpowiadałaby w całości. Muszę to wszystko jakoś zweryfikować, żeby zakatalogować w swoich zbiorach. Dziękuję jeszcze raz i obiecuję poprawę przy następnych zdjęciach, a tak jak wspominałem mam jeszcze jedną, której nie potrafię poddać ID. Pozdrawiam raz jeszcze dziękując za pomoc! Cytuj
combo Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń 6 minut temu, Landszaft napisał: w bukwach tak pisze po polsku - jest napisane, może niewłaściwą podstawówkę zaliczyłeś a tak z ciekawości, to który to element monety jednoznacznie wskazuje, że ta konkretna to model made in Kopenhagen? skoro tyle różnych ich było? Cytuj
Landszaft Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń Bialawy bo prawdopodobnie posiadasz katalog łezek rosyjskich bitych tylko w Rosji bez importów . Kiedyś w Rosji wydano katalog o nazwie tytułu "Monety do Piotrowej Rosji" gdzie pokazano wszystko co bito w Rosji i dla Rosji. Combo poczytaj katalogi może coś wiedzy liźniesz jak Ci trudno rozpoznać monetę i nie bardzo rozpoznajesz dlaczego to duńska . Zalecam porównać z bitymi w Rosji i wtedy od razu połapiesz w czym jest knif. Cytuj
combo Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń 7 minut temu, Landszaft napisał: Combo poczytaj katalogi innymi słowy - sam nie wiesz i tylko zgadujesz Cytuj
Landszaft Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń Masz katalogi to czytaj , dołączyłem fotkę z katalogu który doskonale pokazuje typ łezki i porównaj z Rosyjskimi . Bialawy od razu porównał i sam widzi różnicę , Ty nie widzisz to do okulisty , może jaskrę masz lub inną chorobę oczu ale to twój problem nie mój. Duńskie łezki sa bardzo nietypowe do Rosyjskich . Cytuj
bialawy Napisano 30 Styczeń Autor Napisano 30 Styczeń (edytowane) Tylko ten krzyżyk na dole pod jeźdźcem nie daje mi spokoju. Coś w nim nie pasuje do tych wszystkich grafik... Ręka na włóczni jak na trojce, peleryna jak z innej. Coś tu nie gra... A co do katalogów to potwierdzam - mam tylko te rosyjskie Edytowane 30 Styczeń przez bialawy Cytuj
combo Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń 4 minuty temu, Landszaft napisał: to do okulisty taa, dajesz sobie dobre rady. spójrz DOKŁADNIE na wersje jeźdźca z tego Twojego katalogu. oceń element biceps i ułożenie włóczni względem niego. @Bialawy - dobre zdjęcie konnego bez poblasku w orientacji pionowej (po osi dłuższej monety) się przyda Cytuj
Landszaft Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń Combo inaczej , proszę stronę z katalogu gdzie jest pokazana ta moneta bita w Rosji - dawaj !!! Cytuj
combo Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń 2 minuty temu, Landszaft napisał: Combo inaczej , proszę stronę z katalogu gdzie jest pokazana ta moneta bita w Rosji - dawaj !!! nie kompromituj się już bardziej - czytaj samego siebie 15 minut temu, Landszaft napisał: Masz katalogi to czytaj a poza tym ja nigdzie nie napisałem że ta moneta została wybita w Rosji - natomiast Ty nie potrafisz dowieść, że jest pochodzenia duńskiego a za tym obstajesz. taka drobna różnica Cytuj
Landszaft Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń Masz rewers z napisem i tylko ten napis pasuje do informacji dotyczącej Duńskiego pochodzenia , co pokazałem dodając fotkę duńskiej proweniencji . Tylko taki układ liter występuje w duńskiej wersji i w żadnej innej . Awers z koniem niestety jest niedobity a mało tego raczej cały spód wykazuje podwójne bicie co też widać nawet na rewersie gdzie na samej górze literki idą po skosie tez z drugiego bicia . Dlatego koń jest taki błędny . jednak cały napis występuje tylko w Duńskiej wersji . WYSTARCZY !!! Cytuj
Landszaft Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń zobacz że kopia jest dwa razy odbita . raz jeździec trzyma kopie a potem druga część kopii jest obrócona o 30 stopni i widzimy prawdopodobnie jej dół w postaci zakończenia z krzyżem . dlatego trudno w tym koniu czegokolwiek się dopatrywać w dodatku ten dól pokrywa sie z nadbitymi na górze literami idącymi po skosie . Cytuj
bialawy Napisano 30 Styczeń Autor Napisano 30 Styczeń 7 minut temu, Landszaft napisał: Awers z koniem niestety jest niedobity a mało tego raczej cały spód wykazuje podwójne bicie I tu muszę przyznać rację bo sam teraz widzę że krzyżyk to efekt drugiego bicia... Dwie kopie się krzyżują jak przyjrzy się człowiek (oczywiście nie tworząc krzyżyka, o którym wspominałem). Wyglada na podwójne bicie... Cytuj
Landszaft Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń a koń to wersja z pokazanej strony katalogu wersja 2 . dlaczego ?? widać w drugim biciu za zakończeniem kopii w kształcie krzyża jest za kopią literka M doskonale widoczna . Amen ! Cytuj
combo Napisano 30 Styczeń Napisano 30 Styczeń istotnie, i mnie ta włócznia wyglądała na złamaną - a to efekt dwukrotnego uderzenia być może. ale skoro tak to porównanie monet, z zielonymi oznaczeniami ta do ID, z czerwonymi moneta moskiewska 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi