Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zakupiłem trochę kopiejek mieczowych bez ID i zostały mi dwie sztuki, których nie mogę zidentyfikować na podstawie swoich wszystkich katalogów. Pomyślałem, że może szanowni koledzy mi w tym pomogą.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

IMG_20250130_185904.jpg

IMG_20250130_185933.jpg

Napisano

Czy Kolega nie uważa, że za dużo tła, a za mało monety. Ta uwaga jest z tego powodu, bo nie raz Kolega pouczał innych w tym temacie ;)

Pozdrawiam 

Napisano
Godzinę temu, dago2 napisał:

Czy Kolega nie uważa, że za dużo tła, a za mało monety. Ta uwaga jest z tego powodu, bo nie raz Kolega pouczał innych w tym temacie ;)

To prawda. Na szybkiego telefonem zrobiłem z podwójnym powiększeniem żeby nie utracić szczegółów ostrego zdjęcia. Wolałem zrobić ostrzejsze niż wprowadzać cyfrowe powiększenia. Zawsze można na ekranie ostre zdjęcie powiększyć. Ja zwracam głównie uwagę gdy brak ostrości i światła na zdjęciach.

Obiecuję poprawę!

Dziękuję za pomoc w ID. Już sprawdzam w swoich katalogach.

Ps. Mam jeszcze jedna do ID więc wrzucę niebawem lepsze zdjęcia.

Pozdrawiam

Napisano

w bukwach tak pisze ale jak tylko piszesz to co widać w bukwach to  nie rozpoznałeś kto bił i gdzie . Jego typów " Michała Fiedorowicza" łezek jest od groma bitych w Rosji w Moskwie , Nowogrodzie czy Pskowie a ta to dość ciekawa bo nie bita w Rosji a w Kopenhadze. A bita przez Krystiana IV a nie Michała Fiedorowicza . Ja uczyłem się od podstawówki rosyjskiego i nie mam problemów z bukwami i potrafię rozpoznać monetę prawidłowo .

Napisano

Panowie. Normalnie nie wiem co powiedzieć. W lekkim szoku jestem bo przeglądając swoje katalogi nie trafiłem na taką, której odpowiadałaby w całości. Muszę to wszystko jakoś zweryfikować, żeby zakatalogować w swoich zbiorach. Dziękuję jeszcze raz i obiecuję poprawę przy następnych zdjęciach, a tak jak wspominałem mam jeszcze jedną, której nie potrafię poddać ID.

Pozdrawiam raz jeszcze dziękując za pomoc!

Napisano
6 minut temu, Landszaft napisał:

w bukwach tak pisze

po polsku - jest napisane, może niewłaściwą podstawówkę zaliczyłeś

a tak z ciekawości, to który to element monety jednoznacznie wskazuje, że ta konkretna to model made in Kopenhagen? skoro tyle różnych ich było?

Napisano

Bialawy bo prawdopodobnie posiadasz katalog łezek rosyjskich bitych tylko w Rosji bez importów . Kiedyś w Rosji wydano katalog o nazwie tytułu "Monety do Piotrowej Rosji" gdzie pokazano wszystko co bito w Rosji i dla Rosji. Combo poczytaj katalogi może coś wiedzy liźniesz jak Ci trudno rozpoznać monetę i nie bardzo rozpoznajesz dlaczego to duńska . Zalecam porównać z bitymi w Rosji i wtedy od razu połapiesz w czym jest knif.

Napisano

Masz katalogi to czytaj ,  dołączyłem fotkę z katalogu który doskonale pokazuje typ łezki i porównaj z Rosyjskimi . Bialawy od razu porównał i sam widzi różnicę , Ty nie widzisz to do okulisty , może jaskrę masz lub inną chorobę oczu ale to twój problem nie mój. Duńskie łezki sa bardzo nietypowe do Rosyjskich .

Napisano (edytowane)

Tylko ten krzyżyk na dole pod jeźdźcem nie daje mi spokoju. Coś w nim nie pasuje do tych wszystkich grafik...

Ręka na włóczni jak na trojce, peleryna jak z innej. Coś tu nie gra...

A co do katalogów to potwierdzam - mam tylko te rosyjskie

Edytowane przez bialawy
Napisano
4 minuty temu, Landszaft napisał:

to do okulisty

taa, dajesz sobie dobre rady. spójrz DOKŁADNIE na wersje jeźdźca z tego Twojego katalogu. oceń element biceps i ułożenie włóczni względem niego.

@Bialawy - dobre zdjęcie konnego bez poblasku w orientacji pionowej (po osi dłuższej monety)  się przyda

Napisano
2 minuty temu, Landszaft napisał:

Combo inaczej , proszę stronę z katalogu gdzie jest pokazana  ta moneta bita w Rosji - dawaj !!!

nie kompromituj się już bardziej - czytaj samego siebie

15 minut temu, Landszaft napisał:

Masz katalogi to czytaj

a poza tym ja nigdzie nie napisałem że ta moneta została wybita w Rosji - natomiast Ty nie potrafisz dowieść, że jest pochodzenia duńskiego a za tym obstajesz. taka drobna różnica

Napisano

Masz rewers z napisem i tylko ten napis pasuje do informacji dotyczącej Duńskiego pochodzenia , co pokazałem  dodając fotkę duńskiej proweniencji  . Tylko taki układ liter występuje w duńskiej wersji i w żadnej innej . Awers z koniem niestety jest niedobity a mało tego raczej cały spód wykazuje podwójne bicie co też widać nawet na rewersie gdzie na samej górze literki idą po skosie tez z drugiego bicia . Dlatego koń jest taki błędny . jednak cały napis  występuje tylko w Duńskiej wersji . WYSTARCZY !!!

Napisano

zobacz że kopia jest dwa razy odbita . raz jeździec trzyma kopie a potem druga część kopii jest obrócona o 30 stopni i widzimy prawdopodobnie jej dół w postaci zakończenia z krzyżem . dlatego trudno w tym koniu czegokolwiek się dopatrywać  w dodatku ten dól pokrywa sie z nadbitymi na górze literami  idącymi po skosie .

Napisano
7 minut temu, Landszaft napisał:

Awers z koniem niestety jest niedobity a mało tego raczej cały spód wykazuje podwójne bicie

I tu muszę przyznać rację bo sam teraz widzę że krzyżyk to efekt drugiego bicia... Dwie kopie się krzyżują jak przyjrzy się człowiek (oczywiście nie tworząc krzyżyka, o którym wspominałem). Wyglada na podwójne bicie...

Napisano

a koń to wersja z pokazanej strony katalogu wersja 2 . dlaczego ??  widać w drugim biciu za zakończeniem kopii w kształcie krzyża jest za kopią literka M doskonale widoczna . Amen !

Napisano

istotnie, i mnie ta włócznia wyglądała na złamaną - a to efekt dwukrotnego uderzenia być może. ale skoro tak to porównanie monet, z zielonymi oznaczeniami ta do ID, z czerwonymi moneta moskiewska

image.png.13737d392854a7bc1fc27e69157239be.png

Zrzut ekranu 2025-01-30 221227.jpg

• Super 1