Skocz do zawartości
  • 0

Szabla do identyfikacji

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
59 minut temu, zbiho napisał:

Witam, szukam po internecie wiadomości na temat szabli, bicia ma tylko Alex Coppel Solingen

Jakbyś zapodał jakieś zdjęcia, to może ktoś by coś pomógł...

• 0
Napisano

Zastanawia mnie kształt obłąka, o ile to się tak nazywa,osłony chwytu. Większość znalezionych w internecie szabli ma go w kształcie dużej litery B, bez tego połączenia pomiędzy brzuszkami litery, moja ma kształt litery D, połowy okręgu. Czy to ktoś dogiął później? Szable polskie mają jeszcze inny kształt, obłęk wychodzi z prostego jelca. Takie przemyślenia początkującego.

• 0
Napisano
W dniu 26.01.2025 o 00:39, Erih napisał:

Jakbyś zapodał jakieś zdjęcia, to może ktoś by coś pomógł...

Proszę o pomoc.

A tutaj zdjęcia klingi, bo to ponoć ważniejsze niż uchwyt.

Przeczytałem kilkanascie stron forum i teraz to wiem.

SAM_0311.JPG

SAM_0312.JPG

• 0
Napisano
54 minuty temu, zbiho napisał:

Proszę o pomoc.

A tutaj zdjęcia klingi, bo to ponoć ważniejsze niż uchwyt.

Przeczytałem kilkanascie stron forum i teraz to wiem.

Akurat jest dokładnie odwrotnie - ważniejsza jest oprawa (rękojeść) niż głownia, a to dlatego że takie same głownie można zobaczyć w oprawach przynależnych rozmaitym modelom. Tutaj w dodatku mamy znanego producenta z Solingen - a głownie z tego ośrodka były szeroko eksportowane. Można je zobaczyć w broni francuskiej, ale i rosyjskiej. Pewnie i w szablach japońskich i w obu Amerykach występowały.

Natomiast oprawa może powiedzieć więcej. Szeroki kabłąk w kształcie litery D to nic dziwnego, do tego zakończenie jelca w kształcie wałka, nic dziwnego. Misterny trójżyłowy oplot - broń oficerska albo prywatna. Osobiście szukałbym tej szabli gdzieś w Skandynawii  - myślałem przez chwilę o Austro-Węgrach albo Szwajcarii, ale to chyba jednak nie to. Kraje niemieckie także odpadają raczej - tu przy raczej mało zdobnej oprawie użyli by stali. Przydatne były by też wymiary (długość szabli mierzymy po cięciwie!), inne były wymiary szabel kawaleryjskich, inne piechocińskich czy marynarskich.

Ech Toyotomi by się tu przydał.

• 0
Napisano

Dzięki, ktoś narzekał, że wszyscy robią zdjęcia chwytu a nie głowni, a tu jednak odwrotnie. Dzisiaj kilka godzin spędziłem szukając i najbardziej zbliżone wydają mi się właśnie Austrowęgry i model 1861, podobny chwyt, ale głownia to bardziej wz. 1877, takie inne wyjście szlifu zbrocza.

Długość głowni 75,5 cm, całość 89 cm. Krzywizna bardzo mała, tylko 6mm. Waga całości 645 gram. Szerokość od 24,8mm do 23,6

Jeszcze wybity numer 1895, nie wiem czy to data. i niezbyt widoczne dwa znaczki wybite nad producentem.

SAM_0316.JPG

SAM_0315.JPG

SAM_0314.JPG

• 0
Napisano (edytowane)

kojarzę stempel kontroli MP . to Maximilian Jacob Gran Paaske, był dyrektorem w fabryce broni Kongsberg (Norwegia) , w pózniejszym okresie, oddelegowany do kontroli produkcji karabinów i bagnetów Krag - Jorgensen M 1894 w fabryce Steyer. Szabla to prawdopodobnie ,Norweska szabla podoficera M1892

Edytowane przez bert.F
  • 0
Napisano

Dzięki wielkie, to jest ta szabla. Tylko nie wiem gdzie widzisz ten stempel MP? Czy to niby MAA co ja widzę?

• 0
Napisano
6 godzin temu, Erih napisał:

Stempel po prawej to będzie data produkcji/przyjęcia na stan i najprawdopodobniej  monogram panującego.

dokładnie tak, jak kol. Erih napisał 

monogram króla Oscar II i rok produkcji.

fot. oznaczenia na szabli M/1888

szabla88.jpg