Adameknowy Napisano 22 Styczeń Napisano 22 Styczeń Czołem! Trafiłem taką ciekawą łuskę ktoś jest w stanie powiedzieć co się z nią stało. Brak spłonki, brak szyjki, dziura jak w gwizdku (nie działa) oraz dwa pasy jeśli dobrze kojarzę oznaczenie łusek ćwiczebnych.
0 Cronos Napisano 22 Styczeń Napisano 22 Styczeń Elaborowana, stąd pasy, a autor myślę chciał zrobić gwizdek, ale mu nie wyszło:)
0 Vouk Napisano 23 Styczeń Napisano 23 Styczeń A jeszcze bardziej uściślając, to trzykrotnie elaborowana, bo każdy moletowany pas świadczy o ponownej elaboracji. Rekordzistki wśród znajdowanych łusek mają bodajże nawet cztery takie paski. Warto zaznaczyć, że ponowne elaboracje służyły już wyłącznie utworzeniu amunicji ćwiczebnej (ślepej), a nie bojowej. W jakim celu wykonano to nacięcie, usunięto szyjkę i miseczkę spłonki jest trudne do określenia. Niekoniecznie musiało chodzić o gwizdek.
0 bjar_1 Napisano 23 Styczeń Napisano 23 Styczeń Teraz, Vouk napisał: Rekordzistki wśród znajdowanych łusek mają bodajże nawet cztery takie paski. Chyba jednak trzy (do sprawdzenia).
0 Vouk Napisano 23 Styczeń Napisano 23 Styczeń 5 minut temu, bjar_1 napisał: Chyba jednak trzy (do sprawdzenia). Faktycznie trzy 1
0 Cronos Napisano 23 Styczeń Napisano 23 Styczeń Znaleziona przeze mnie w lesie na Dolnym Śląsku, pozycje z 45, mix dat tam wychodził, więc nie wiem czy tylko ćwiczebne/ślepe.
0 bjar_1 Napisano 23 Styczeń Napisano 23 Styczeń Łuski z ponowną elaboracją używane były tylko do sporządzania amunicji ślepej.
Pytanie
Adameknowy
Czołem! Trafiłem taką ciekawą łuskę ktoś jest w stanie powiedzieć co się z nią stało. Brak spłonki, brak szyjki, dziura jak w gwizdku (nie działa) oraz dwa pasy jeśli dobrze kojarzę oznaczenie łusek ćwiczebnych.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi