bartekl23 Napisano 20 Kwiecień 2004 Autor Napisano 20 Kwiecień 2004 nie moge w to uwierzyc. Minęła 61 rocznica powstania w Gettcie i nic????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
drhaja Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 Z całym szacunkiem do Powstania - a czego się spodziewałeś?
maxikasek Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 Chyba nigdy hucznie nie była obchodzona. Ale za parę lat o 1 sierpnia czy 1 września też będzie tylko wzmianka na ostatniej stronie.
jacek1 Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 Myślę że Izrael, podobnie jak przed kilku laty uczcił rocznicę przerwą w ostrzale palestyńskiech wiosek.
maxikasek Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 A Hamas nie wysadził w podzięce żadnego autobusu z dziećmi.
bartekl23 Napisano 21 Kwiecień 2004 Autor Napisano 21 Kwiecień 2004 ja tylko spodziealem sie, ze ktos napisze cos ciekawego. w zeszlym roku GW wydała ładny dodatek, a teraz...
Gość Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 [ Ale za parę lat o 1 sierpnia czy 1 września też będzie tylko wzmianka na ostatniej stronie ]A niby czemu? Przecież to są POLSKIE rocznice!
jacek1 Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 To są polskie rocznice ale to nie są polskie gazety.
Gość Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 [ To są polskie rocznice ale to nie są polskie gazety. ]Co do tego to masz rację. Zresztą o niektórych telewizjach można powiedzieć to samo. Relacja z Marszu żywych" miniuta po minucie od świtu do zmierzchu...
maxikasek Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 Wiosna idzie. Krzaczory sie pojawiają.....
franek164 Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 W Warszawie zaobserwowano wzmożoną aktywność wycieczek z Izraela
piterb1 Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 wazna rocznica dla izraelitow.ma symbolizowac to ze tez walczyli. w naszej histori malo znaczacy epizod . w przyslowioewj koziej wolce byly wieksze walki i nie obchodzi sie rocznic.
Gość Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 64 lata temu polskie okręty rozpoczęły udział w kampani norweskiej. O tym też nikt nie pamięta? A też ważne!
michalczewski Napisano 22 Kwiecień 2004 Napisano 22 Kwiecień 2004 Nie zebym kochal wszystkich za wszystko ale to byli tez polacy tyle ze innego wyznania. W czesie tego powstania walczyli tez ludzie z AK. A co do wagi tych wydazen to chodzi nie o militarne znaczenie a o moralne. Ci ludzie walczyli tylko o swoj chonor bo ich zycie bylo juz nie do uratowania. Nieweilu z nas zdobylo by sie na taka odwage. Co innego dzialania np. na froncie zachodnim gdzie po walce zolnierze mieli gdzie odpoczac a co innego walka na tereni w calosci zajetym przez wroga. Nie mowie ze kazdy ma sie zgadzac z tym co sie dzieje dzis na bliskim wschodzie. Zachowajmy jednak troche szacunku do tych POLAKOW.
darula Napisano 22 Kwiecień 2004 Napisano 22 Kwiecień 2004 Nie wytrzymałem i musiałem tu wyrazić swoje zdanie. A o czym tu pamietać, jeżeli nie pamięta się o innych rocznicach, może nawet ważniejszych dla Polski i Polaków. Kiedyś żydom zbudowano mury, teraz oni sami sobie go budują..., kiedyś mordowano bezbronnych żydów, teraz oni mordują... Jeżeli chcą się odizolować od świata i innych - w ich mniemaniu gorszych to niech tak będzie, niech sami sobie obchodzą takie rocznice...
michalczewski Napisano 22 Kwiecień 2004 Napisano 22 Kwiecień 2004 Nie chodzi o to ze mamy obchodzic ta date a innych nie. O wszystkim trzeba pamietac i o tym takze. I nie jest to tylko wydazenie z ich" histori ale takze poniekad naszej. Jezeli ktos chce negowac wage tego zdazenia bo nie zgadza sie z tym co dzieje sie na bliskim wschodzie powinien zapomniec o zbrodniach niemieckich bo teraz niemcy sa niby cacy.
maxikasek Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Do darulaA po czym poznajesz że ktoś jest Polakiem a ktoś nie? Po czystości krwi", po tylu wiekach i tylu armiach które się przetoczyły przez tereny Rzeczypospolitej, a każdy z tych żołnierzy coś swojego w kraju zostawił.
HUBERTUS 1656 Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Jeśli oglądaliście w miare nowy amerykański film o powstaniu w gettcie to będziecie wiedzieli kto najbardziej zawinił-oczywiście Polacy.Zobaczycie heroiczne zmagania z Tygrysami itp brednie.W Stanach nie mają pojęcia o Powstaniu z1944,a jeśli już mają to dla nich były dwa powstania i te w gettcie to te ważniejsze.W cytowanym filmie chyba Jurgen Stroop mówi e cholerne getto stawia dłuższy opór niż cała Polska" wymowe tego filmu niech każdy sam ogdadnie.Ja tej rocznicy nie będe świętował są Mośki to ich problem. PozdrawiamPs postaram się zdobyć dokładny tytuł filmu,jeśli uda się wam go ściągnąć i obejrzeć wrócimy do dyskusji.
darula Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Tak jak przypuszczałem zaraz mnie wezmą za rasiste, a najwiekszymi rasistami są żydzi. Nie mm zamiaru rozróżniać Polaków od Polaków, chodziło mi o to że w naszym kraju nikt nie manifestuje, że jest żydem i o takich rocznicach się nie pamięta. Ten temat był zawsze trudny i budzi wiele emocji. My uważamy, że powstanie Warszawskie było heroicznym zrywem, gdzie zginęło wielu wartościowych Polaków, żydzi zaś wywyższają się na każdym kroku, choć to oni dali pozamykać się w gettach, a kiedy zaczeli walczyć o swoje życie to było już za późno. Czy ktoś widział polskiego żyda???, bo zazwyczaj widuje się zorganizowane grupy z zagranicy (Izraela) otoczone ochroniarzami w obawie, że wszyscy czychają na ich życie.
Jura Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Tak delikatnie zaznaczę- powstań w Polsce było sporo, w tym nawet wygrane (jedno, czy wiecej?- chyba, że się mylę- nie mówię o wygranych moralnych...).Powstanie Warszawskie jest jednym z przykładów walki heroicznej, niestety przegranej.O Powstaniu Warszawskim mówi się co roku- rocznice, można posłuchać radia powstańczego, audycje TV, radiowe... o 17.00, 1 sierpnia powinniśmy stanąć na minutę , by pamiętać- bo też jest co pamiętać. Był to zryw, który warto pamiętać!Ale: jestem Ślązakiem, i boli mnie, jako że mam w rodzinie (niestety nieżyjących już) uczestników powstań śląskich- a o tym się nie wspomina. A była to walka o Polskę.
Jura Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Ostatni akapit napisałem trochę bez sensu- chodziło mi o pamięć Powstań Śląskich, a nie o pamięć moich śp. dziadków....Sorki.
HUBERTUS 1656 Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Jestem za zwłaszcza jeśli chodzi o powstania-wielkopolskie i śląskie.To ważne aby zamanifestować przynależność tych ziem do Polski,zwłaszcza w zjednoczonej IV Rzeszy.Ps ktoś oglądał ten film o gettcie i kojarzy jego tytuł?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.