0 Tyr Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Stamm kompanie Pionier Ersatz und Ausbildun-Bataillon 253 Edytowane %s o %s przez Tyr Cytuj
0 bodek1169 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Dziękuje za pomoc, a jaki to większy związek taktyczny ? Cytuj
0 Tyr Napisano %s o %s Napisano %s o %s 253 Dywizja Piechoty (III Rzesza) – Wikipedia, wolna encyklopedia Cytuj
0 bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 7 minut temu, Tyr napisał: 253 Dywizja Piechoty (III Rzesza) – Wikipedia, wolna encyklopedia A skąd wiesz? ;) ersatze dawały uzupełnienia do wielu dywizji. Numerek ersatza to nie numer dywizji. Cytuj
0 bodek1169 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s czyli jednak 253 to nr zapasowego batalionu Cytuj
0 bodek1169 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Dzięki Bjar, raczej ustalenie Dywizji będzie trudne, chyba że po nr żołnierza i blut gr.O Cytuj
0 bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Tylko poprzez akta w niemieckich archiwach, czyli niewykonalne w praktyce. Cytuj
0 bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Prędzej po miejscu znalezienia ustalisz dywizję lub inny oddział. Cytuj
0 bodek1169 Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Tak, ale to zakup z a.... i nikt nie zna historii... Cytuj
0 Tyr Napisano %s o %s Napisano %s o %s bjar, pytam bo nie wiem, mnie się wydawało, że stała kadra była przynależna do jednostki a wyszkoleni byli kierowani do różnych jednostek? Cytuj
0 bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Tak, kadra w teorii była stała (dopóki na front sama nie poszła ;) Ten ersatz teoretycznie dawał rekruta do batalionów saperów o numerach 147, 160, 195, 211, 233, 253, 254, 385 ,a w praktyce i do innych. Cytuj
0 Tyr Napisano %s o %s Napisano %s o %s Gdzieś w necie widziałem ten sam stamm o 1000 większy z kampfgruppe brückner w lesie hurdgen ale nie do sprawdzenia, czy fakt. Cytuj
0 bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Nie ma to znaczenia. To tylko gdybanie bez wyciągu z danych osobowych typa. Widać np. po wpisach w soldbuchach jakie rotacje bywały. Cytuj
0 Tyr Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Przecież wiem, że w niedoborze mogli pogonić tych ze stamm na front, ale w czasach nie tak tragicznych to sobie szkolili rekruta w garnizonach. Gdzieś przeczytałem, że te z frontu to były felds ausbildung... Edytowane %s o %s przez Tyr Cytuj
Pytanie
bodek1169
Witam, proszę o pomoc w rozszyfrowaniu formacji?
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi