treasurehunter Napisano 19 Kwiecień 2004 Autor Napisano 19 Kwiecień 2004 Odnosnie map. Czy ktos wie jak mozna wejsc w posiadanie starych map w skali 1;25000. Z jakich map wy korzystacie i uwazacie ze jest sens. Dla mnie mapy w sali 1;126000 to jakias enigmatyczna topografia. Nie moge nic sensownego znalesc na ich podstawie. Ale moze to tylko ja nie umiem. Czekam na wasze opinie.PozdrawiamPawel
Gość Napisano 19 Kwiecień 2004 Napisano 19 Kwiecień 2004 Latwo nie bedzie. Poszukiwacz zanim ruszy w teren musi miec jedna wazna ceche, mianowicie olow w dupie". Na poczatek trzeba lyknac troche czyli duzo wiedzy na temat geografii, kartografii, historii oraz paru innych dziedzin, na przyklad struktury organizacyjnej kosciola w XIX wieku albo ekonomiki transportu w wieku XVIII. Roznie to moze byc. Osobiscie studiowalem kiedys organizacje wojsk pruskich z polowy XVII wieku. Wiekszosc wiedzy jest w bibliotekach. Nastepna rada, zaczynac od rzeczy ogolnych a konczyc na szczegolach. Co do map rosyjskich bo chyba o te tu chodzi, to wbrew opiniom (w wiekszosci niemieckim) byly dosc dobrze robione. Musisz sie zaznajomic z metodologia ich wykonywania (stosowne opracowania sa dostepne w bibliotekach). Rzecza dosc trudna jest przenoszenie tresci ze starych map na nowe. Moze sie okazac ze rzeka sie przesunela o pol kilometra albo miejsce jakiejs bitwy porasta stuletni las (zdarzylo mi sie cos takiego, gps sie wtedy przydaje). Jak juz to wszystko opanujesz, czyli mniej wiecej za dwa, trzy lata bedziesz mogl spokojnie udac sie w teren ze swoja ulubina piszczalka. Najlepiej zapodaj skan jakiegos fragmentu mapy to cos sprobuje wymyslec.Badz zdrow.Kumpel
zelig Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 Te mapy 1:126 000, to rosyjskie, tzw. trzywiorstówki. Bardzo ładne i - wg. mnie - hiperdokładne mapy. (były jeszcze dwuwiorstówki 1:84 tys. i jednowiorst. 1:42 tys.)Te 1:25 000, to niemieckie - dosyć popularne - Messtischblatty. (Niedawno był cykl art. w Odkrywcy na temat mapiarski.)Kserówki starych map kupisz w Topmapie ( http://www.topmap.pl/ ) Ale najlepiej polować na oryginały - np. w antykwariatach.Przy okazji: przegląd różnych rodzajów map (na przykładzie Roztocza) jest tutaj:http://www.roztocze.stalwol.pl/Roztocze/Fhtm9a/mapy.htm
Gość Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 To co napisal Zelig to sie wszystko zgadza. Dla pelnego obrazu dodam ze byly jeszcze rosyjskie polwiorstowki (1:21000). Byly to mapy bazowe do innych skal.To znaczy byly jeszcze mapy bazowe w skali 1:26000 wynikajace z przyjecia trzech roznych ukladow triangulacyjnych i dwoch ukladow odniesienia stosowane w roznych latach i na roznych obszarach. Zreszta sam niezbyt dobrze sie wyznaje sie na starych mapach topograficznych, wiec powyzsze wiadomosci prosze potraktowac jako ciekawostke.Z literatury polecalbym Krassowskiego Mapy topograficzne ziem polskich" w trzech tomach.Ostatnia zwocono mi uwage na fakt, ze papier starzejac sie odksztalca sie i odchylki z tego tytulu moga wynosic nawet do 0,6 cm (na mapie w skali 1:84000 jest to prawie 5 km).Badz zdrow.Kumpel
Gość Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 Oczywiscie mialo byc 0,5 km (500 metrow).Badz zdrow.Kumpel
zelig Napisano 20 Kwiecień 2004 Napisano 20 Kwiecień 2004 He, he - właśnie sobie łamałem głowę, żeby przeliczyć skąd Ci się wzięło te 5 km".. :)... ale dobrze, że zrobiłeś korektę, bo mój mały rozumek się przegrzał przy wzorze z podstawówki rodem.Może ktoś chce się jeszcze zabawić i podać tę cyfrę z dokł. do 5-tego miejsca po przecinku:1 cal rosyjski = 2,53995 cm1 wiorsta = 1,0668 kmW dwuwiorstówkach (1:84000) jeden cal odpowiada 2 wiorstom.Czyli 0,6 cm = ? kmSwoją drogą, to ciekawe z tym odkształcaniem papieru". - Pewnie prawdziwi kartograficzni twardziele zbierają tylko matryce drukarskie tych map. :)pozdr.
Lawyer Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 A kto mi powie jak odczytywać współrzędne z map Kongresówki, tak abym mógł używać ich w polączeniu z gps.z góry dzięki i pozdrawiam
jacek1 Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 Jeżeli mapa jest stara i jest podejrzenie że papier zmienił rozmiar to warto spróbować sprawdzić podziałke liniową, czy zadeklarowana długość jednostki podstawowej zgadza się i ewentualnie w przbliżeniu określić wielkość zmiany.
Gość Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 Do Zegila.Drobna pomrocznosc jasna mi sie przytrafila. :-)A wniosek z tego taki, ze trzeba wszystko sprawdzac po trzy razy zanim sie cokolwiek zrobi. ;-))Dla Lawyer-a- pierwsze prace na terenie Królestwa Polskiego podjęto w 1816, użyto elipsoidy Walbecka z punktem wyjścia w Niemieżu i Warszawie- w 1886 nowa triangulacja – „Dorpat” – oparta na elipsoidzie Bessela- do obliczeń wprowadzono tzw. elipsoidę wyrównującą, próbując pogodzić te różne układy – lecz skutek był niezbyt dobry – dopiero na mapie 1:1 000 000 niedokładnościbyły nie do uchwycenia- ostatecznie tereny dawnego zaboru rosyjskiego posiadały 3 odrębne układy triangulacyjne – każdy z osobna zapewniał stworzenie dokładnej mapy w skali od 1:21000 do 1:26 000Jak sie przelicza jeden uklad na drugi to nie wiem, ale stosowna wiedza jest w bibliotekach albo trzeba popytac jakis specow od gis-u lub geodetow. W sumie to czysta matematyka.Badz zdrowKumpel
Lawyer Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 dzięki kumpel. A czy możesz coś wiecej podać o tej elipsie Walbecka? Próbowałem szukać w wyszukiwarkach, ale nic nie wyszło.
Gość Napisano 21 Kwiecień 2004 Napisano 21 Kwiecień 2004 Lawyer.Nie jestem specem od kartografii, wygooglowalem tylehttp://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&as_qdr=all&q=Walbeck+GPS&btnG=Szukaj&lr=Nie mam czasu w tej chwili czytac tego, ale mysle ze znajdziesz cos dla siebie.Sporo i jak na moje potrzeby wystarczajaco jest o ukladach wspolrzednych i innych cudach kartograficznych na:http://uklady_wspolrzednych.webpark.plTak sie zapytam z czystej ciekawosci czy te mapy Kongrsowki to sa takie jak tu: http://allegro.pl/show_item.php?item=23739582
Lawyer Napisano 22 Kwiecień 2004 Napisano 22 Kwiecień 2004 Dzięki za linki, a jeśli chodzi o mapy to używam map z oferty topmap'u. One są w skali 1:126000, podczas gdy te na allegro to 1:300000.
Lawyer Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Ok. Zatem proszę cię o kontakt przez email.
Gość Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 witamPoszukuje atlasu Reymanna na CD,Jeżeli ktoś takowy posiada jestem zainteresowany kupnem- kontakt hunter28@go2.plpozdrawiam
K.Abt. Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 A jeśli kogoś interesują mapy niezbyt stare - i to w dodatku Litwy... :( - ale za to WOJSKOWE :) - to wiadomogdzie" leży tego ok. 350Mb.(Plik nazywa się Lithuania Soviet Military Maps". )Zawsze mogą się przydać - przecież nie wiadomo kiedy upomnimy się o Wilno... :)
Szczur Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Stalingrad 1941 - http://www.indiana.edu/~libgm/cyrillia/stl.htmlpzdrw
Szczur Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Napoleon maps - http://www.napoleonseries.org/reference/maps.cfm#1807
Gość Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 Stare niemieckie mapy(oryginalne arkusze)dot.np.Wrocławia lub Doln.Śląska są dostępne u prywatnychkolekcjonerów. Ceny są różne.Za jeden ark.można zapłacić od 100zł. do 350zł.w zależności od stanu zachowania.
jack61 Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 Widzę ze do grupy 10 chetnych na czołg pod mostem dołaczył jeszcze jeden oszołom z mapami.
Gość Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 Co proponujesz, Jack67 ?Może masz arkusze map, chętnie pogadam o cenie.
dago Napisano 2 Maj 2004 Napisano 2 Maj 2004 Lawyer, http://www.mappinginteractivo.com/plantilla-ante.asp?id_articulo=190 to link do Walbecka, niestety w arbarzyńskim" języku (patrz pkt 1.4). A swoją drogą, czy naprawdę tak trudno zorientować mapę w terenie? i co ma do tego skala? (oczywisćie mówię o mapach topo) Czy bez GPS-a już nigdzie nie można trafić? A już GPS i stara trochę zdeformowana mapa w dodatku w tak różnym układzie współrzędnych to chyba nie jest dobry pomysł. Poza tym łatwo przeliczyć odległości i skale rosyjskich map co wyłożył Zelig. :-) Można to też zeskanować i sprowadzic do wygodniejszej skali,(podobny sposób stosowano w WIG-u opracowując metodą foto mapy zaborców)Pozdrawiam
Lawyer Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Gracias DagoKwoli wyjaśnienie to oni mówią że ten język jest właśnie chrześcijańskim. Trochę znam hiszpański więc coś poczytam i jeszcze raz dzięki.
el_torro Napisano 31 Maj 2004 Napisano 31 Maj 2004 Witam oststnio trafiłem na kopie starych map te same co w Topmapie ale do nabycia we Wrocławiu cena 19 złotych . sklep obok hotelu sajgon, chyba Kompas albo coś podobnego polecam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.