Skocz do zawartości

Prośba o przetłumaczenie dokumentu o prototypach

Cypis

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba o dokładne przetłumaczenie dokumentu o przygotowywaniu prezentacji prototypów niemieckich pojazdów w 1945 roku , prezentacja miała być dla wujka adolfika w dniu jego urodzin w Berlinie.

R-3-1618-0023.jpg

Sygnatury i rozdzielniki sobie podarowałem:

Dot.: Prezentacja Fuehrerowi

Ze strony Wa Pz Mot jest przewidziane przedstawienie przy okazji tej prezentacji następujących pojazdów [dosł.: urządzeń]:

1. 38 t z 8-cylindrowym dieslem Tatra i sztywno [dosł.: bezodrzutowo] zamontowaną armatą systemu Rheinmetall, Unterluess.

2. 38 D z 7,5 L/71 (z odrzutem) – pojazd nie jest w stanie jezdnym.

3. Panther z 8,8 L/71 model drewniany.

4. 38 t (wanna wozu ewakuacyjnego) z podwójnie sprzężonym 3 cm w Haengelafette [dosł.: łoże wiszące, rodzaj wieży z uzbrojeniem zamontowanym w łożu zamocowanym do ścian wieży – stosowane np. w Sd. Kfz. 250/9 czy Sd.Kfz. 234/2]  jako czołg przeciwlotniczy.

5. Sd. Kfz. 251 (transporter opancerzony) z 8 H 63 (Paw 600).

6. „Elefant” (21 cm moździerz na Hummelu)

7. RSO niskiej budowy z opancerzoną kabiną kierowcy wg zamówienia Fuehrera (pismo reichsministra uzbrojenia i produkcji wojennej z dn. 7.11.1944 nr MTe 9910792/44 geh).

Odnośnie 1, 6 i 7 przyjadą drogą lądową. Pojazdy  transportujące są w drodze.

Pojazdy 2, 3, 4 i 5 pochodzą z firm berlińskich.

Jak dowiedział się Wa Pz Mot, w ciągu dn. 19 kwietnia pojazdy powinny być wystawione na dziedzińcu Kancelarii Rzeszy. Bliższe szczegóły prezentacji nie są jeszcze znane.

Dzięki Grzesio , z pisma wynikałoby , co mnie najbardziej interesowało , że były już wykonane prototypy SdKfz 251 z PAW 600 i Elefant (pismo z 12.04.). 

Teraz pytanie czy w związku z sytuacją w Berlinie prezentacja odbyła się ? Jeżeli tak czy są jakieś zdjęcia , bo interesuje mnie jak te dwa prototypy (SdKfz 251 i Elefant) wyglądały .

W ogóle ciekawe, co oni tam mieli przedstawić.

1. To zapewne tzw. Hetzer Starr.

2. - ? Widzę, że pokutują w sieci dwie wersje 38 D z 7,5 cm armatą L/70 (moja literówka, nie L/71)- albo zwykły Hetzer, albo z przedziałem bojowym z tyłu (co wydaje się sensowniejsze z racji na wyważenie).

4. - 3 cm Zwilling, czy tu chodzi o Kugelblitza? Teoretycznie można go podciągnąć pod Haengelafette.

Trochę poszukałem w literaturze , 4 . nie mógł mieć wieżyczki Kugelblitz , bo dla pojazdu na podwoziu D miała byc wieżyczka Kugekblitz uzbrojona w działka 3cm i 2cm (czyli razem 4 lufy) , a w dokumencie jest mowa tylko o działkach 3cm.

pojazd 2. na rysunku

Hetzer D 7,5 cm L-70.jpg

18 godzin temu, Cypis napisał:

bo dla pojazdu na podwoziu D miała byc wieżyczka Kugekblitz uzbrojona w działka 3cm i 2cm (czyli razem 4 lufy) , a w dokumencie jest mowa tylko o działkach 3cm.

Pewnie prototyp istniejący w 1945 miał po prostu tę samą wieżę Kugelblitz, co Pz.KPfw. IV - czyli z dwoma armatami MK 103.

I jesteś pewien tych 2 cm - może tam było "lub 2 cm", a nie "i 2 cm" - szczerze mówiąc nie bardzo wyobrażam sobie upchnięcie w takiej wieży czterech armat?

2 godziny temu, Grzesio napisał:

I jesteś pewien tych 2 cm - może tam było "lub 2 cm", a nie "i 2 cm" - szczerze mówiąc nie bardzo wyobrażam sobie upchnięcie w takiej wieży czterech armat?

Może inaczej , bo sam mam wątpliwości w książce Spielberga "Panzer 35(t) und 38(t) und Ihre Abarten" jest opis i rysunek (Doyla) pojazdu z działkami 3cm i 2cm , a u Jenza i Doyla w PT 20-2 "Paper Panzers" jest rysunek tylko z działkami 3cm

PT.jpg

S.jpg

Dzięki!

Tym niemniej dalej widzi mi się to dziwne, bo raz, że miejsca na te dwie dodatkowe 2 cm nadal w tej wieży nie znajduję (szkoda, że Doyle nie pokusił się o narysowanie jej w wersji czterodziałowej z góry czy przodu), to jeszcze byłyby to 2 cm Flak 38 zasilane z magazynków? Kto miałby je niby zmieniać i jak, i gdzie magazynki byłyby składowane? Już bardziej się MG 151/20 spodziewałem. 🤨