Jump to content

Question

Posted

Witam, proszę o identyfikację tego potworka :)
Zdjęcie niestety nie jest idealne ale znalazłem w internecie zdjęcie takiego samego modelu, ale bez opisu. 
Druga taka sama sztuka miała czerwony pasek, co on mógł oznaczać?

IMG_20240519_145712.jpg

1005287_292064360940060_1127755120_n.jpg

7 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted (edited)
2 hours ago, Grzesio napisał:

Na drugim zdjęciu jest bomba burząca FAB-100M wz. 1942.

A co oznacza ten czerwony pasek?

Czy może on być związany z przeznaczeniem lub modelem bomby?

Edited by Jakubiak1851
  • 0
Posted (edited)

Zgadza się, czerwony pierścień na części głowicowej oznaczał bombę zapalającą, czyli w tym przypadku ZAB-100. Aliści nie wiem, czy były ZAB-100 robione e oparciu o korpusy FAB-100M?

Edited by Grzesio
  • 0
Posted

Poszperałem trochę po zdjęciach w internecie i wygląda na to że ta znaleziona różni się od zwykłych odłamkowych dolnym spawem koło lotek. Może to jakaś dziwna przeróbka lub model z małym nakładem.

A dopytam jeszcze, czy wiesz może co było do nich ładowane? Słyszałem kiedyś o termicie lub czymś podobnym ale nie mam pewności. Pytam tylko z ciekawości.

• 0
Posted

ZAB-100 miały, w porównaniu do FABów taką dospawaną dupkę z usterzeniem. 

Elaborowane były najczęściej specjalnym materiałem wybuchowym na bazie azotanu amonu, w którym umieszczano w charakterze elementów zapalających korpusy elektronowych lub termitowych bombek zapalających lub elementy zapalające z pocisków artyleryjskich. Były też bomby wypełnione termitowymi kulami z małym ładunkiem wybuchowym wewnątrz oraz z ciekłym materiałem zapalającym.