Jakubiak1851 Napisano 23 Lipiec 2024 Napisano 23 Lipiec 2024 Witam, proszę o identyfikację tego potworka :) Zdjęcie niestety nie jest idealne ale znalazłem w internecie zdjęcie takiego samego modelu, ale bez opisu. Druga taka sama sztuka miała czerwony pasek, co on mógł oznaczać?
0 Grzesio Napisano 23 Lipiec 2024 Napisano 23 Lipiec 2024 Na drugim zdjęciu jest bomba burząca FAB-100M wz. 1942.
0 Jakubiak1851 Napisano 23 Lipiec 2024 Autor Napisano 23 Lipiec 2024 (edytowane) 2 hours ago, Grzesio napisał: Na drugim zdjęciu jest bomba burząca FAB-100M wz. 1942. A co oznacza ten czerwony pasek? Czy może on być związany z przeznaczeniem lub modelem bomby? Edytowane 23 Lipiec 2024 przez Jakubiak1851
0 Grzesio Napisano 24 Lipiec 2024 Napisano 24 Lipiec 2024 W przypadku bomb niemieckich to wiem, ale radzieckich muszę sprawdzić. :)
0 Grzesio Napisano 28 Lipiec 2024 Napisano 28 Lipiec 2024 (edytowane) Zgadza się, czerwony pierścień na części głowicowej oznaczał bombę zapalającą, czyli w tym przypadku ZAB-100. Aliści nie wiem, czy były ZAB-100 robione e oparciu o korpusy FAB-100M? Edytowane 28 Lipiec 2024 przez Grzesio
0 Jakubiak1851 Napisano 28 Lipiec 2024 Autor Napisano 28 Lipiec 2024 Poszperałem trochę po zdjęciach w internecie i wygląda na to że ta znaleziona różni się od zwykłych odłamkowych dolnym spawem koło lotek. Może to jakaś dziwna przeróbka lub model z małym nakładem. A dopytam jeszcze, czy wiesz może co było do nich ładowane? Słyszałem kiedyś o termicie lub czymś podobnym ale nie mam pewności. Pytam tylko z ciekawości.
0 Grzesio Napisano 28 Lipiec 2024 Napisano 28 Lipiec 2024 ZAB-100 miały, w porównaniu do FABów taką dospawaną dupkę z usterzeniem. Elaborowane były najczęściej specjalnym materiałem wybuchowym na bazie azotanu amonu, w którym umieszczano w charakterze elementów zapalających korpusy elektronowych lub termitowych bombek zapalających lub elementy zapalające z pocisków artyleryjskich. Były też bomby wypełnione termitowymi kulami z małym ładunkiem wybuchowym wewnątrz oraz z ciekłym materiałem zapalającym.
Pytanie
Jakubiak1851
Witam, proszę o identyfikację tego potworka :)
Zdjęcie niestety nie jest idealne ale znalazłem w internecie zdjęcie takiego samego modelu, ale bez opisu.
Druga taka sama sztuka miała czerwony pasek, co on mógł oznaczać?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi