RASTCOM Posted April 19, 2004 Author Share Posted April 19, 2004 Jak w opisie blacha z aluminium , z jednej strony nr. 14906, na drugiej stronie napis IIS pod nim dziwny znaczek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesio Posted April 20, 2004 Share Posted April 20, 2004 ??RZM - choć głowy na podstawie tego zdjęcia nie dam, czy to akurat logo RZM - nie było znakiem odbioru wojskowego, lecz instytucją (Reichszeugmeisterei der NSDAP) nadzorującą komercyjną produkcję (jakość, cenę) umundurowania i oporządzenia dla NSDAP i jej organizacji filialnych (SA, SS, HJ etc.). Zasadniczo sprowadzało się to do tego, że RZM przyznawało wybranym i spełniającym wymogi firmom kontrakty na produkcję - produkty takie oznaczone były znaczkiem RZM i RZMowskim numerem wytwórcy oraz zamówienia, plus ewentualnie numerem seryjnym.PzdrGrzesiu Link to comment Share on other sites More sharing options...
muslim Posted April 20, 2004 Share Posted April 20, 2004 Dzięki Grzesio za sprostowanie. To tłumaczy dlaczego RZM pojawia się tylko na niektórych fantach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RASTCOM Posted April 19, 2004 Author Share Posted April 19, 2004 Jak w opisie blacha z aluminium , z jednej strony nr. 14906, na drugiej stronie napis IIS pod nim dziwny znaczek Link to comment Share on other sites More sharing options...
RASTCOM Posted April 19, 2004 Author Share Posted April 19, 2004 zdjęcie nr 2.Została wykopana w środku lasu na helu niedaleko były jeszcze jakieś tryby i łożyska Link to comment Share on other sites More sharing options...
muslim Posted April 19, 2004 Share Posted April 19, 2004 Ten dziwny znak to RZM- znak niemieckiego odbioru wojskowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RASTCOM Posted April 20, 2004 Author Share Posted April 20, 2004 Dzięki za odpowiedzi.Co do tego dziwnego znaczku to przyglądnołem się bliżej i zauważyłem , Ze patrzyłem do góry nogami ;-).A , więc powinno być najpierw znaczek są to litery LM z czego pierwsza nóżka litery M stoi na podstawie litery L " otoczone kołem pod nimi napis SII , są też po tej stronie ślady farby ( to te ciemniejsze miejsca ) był to kolor albo czarny , lub ciemny brąz.Po drugiej stronie , tej z numeracją zachowała sie w jednym krawędziowym otworze śrubka , czyli było montowane to od środka czegoś , tyle że strzelali do tego z drugiej strony.Czy po tych numerach dało by się dowiedzieć kto to wyprodukował.Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RASTCOM Posted April 21, 2004 Author Share Posted April 21, 2004 Czemu nie dało by się dowiedzieć .Niemcy zawsze kochali skrupulatność , może ktoś ma namiary na numeracje firm mających zgode NDSPA na produkcje na ich potrzeby. Może się zachowały kartoteki z tamtych czasów .P.S.Przepraszam z góry za błędy ale akurat koledze syn się urodził.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted April 21, 2004 Share Posted April 21, 2004 Ten znaczek mógłbyś dać większy, może ktoś by skojarzył. Rzeczywiście to zrobione jest z aluminium? To pewnie jeszcze przedwojenne... Pzdr,jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 25, 2004 Share Posted April 25, 2004 Mam pytanie a do czego mogła służyć.Chyba nie było wiele elementów robionych z aluminium .I drugie może ktoś ma zdjęcie znaczka rzm i mógł by wrzucić dokładniejsze zdjęcie.Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthie Posted April 22, 2004 Share Posted April 22, 2004 WitamPod tym linkiem jest lista producentów RZM http://www.ssocr.com/collectorinfo/rzmcodes.htm.A ten znaczek z literką l wpisaną w m kojarzy mi sie ze z węgierską wytwórnia amunicji która podobne loga (tylko bez kóła)umieszczała na łuskach.pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted April 22, 2004 Share Posted April 22, 2004 Ale cały czas idziemy złym tropem - przez to kiepskie zdjęcie. Przecież RZM tam wcale nie ma! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 21, 2004 Share Posted April 21, 2004 To teraz, to pewnie nikt nie będzie wiedział co to jest, ani kto to wyprodukował i dla kogo.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
RASTCOM
Jak w opisie blacha z aluminium , z jednej strony nr. 14906, na drugiej stronie napis IIS pod nim dziwny znaczek
12 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.