Jump to content
  • 0

dziwna blacha

RASTCOM

Question

12 answers to this question

Recommended Posts

??
RZM - choć głowy na podstawie tego zdjęcia nie dam, czy to akurat logo RZM - nie było znakiem odbioru wojskowego, lecz instytucją (Reichszeugmeisterei der NSDAP) nadzorującą komercyjną produkcję (jakość, cenę) umundurowania i oporządzenia dla NSDAP i jej organizacji filialnych (SA, SS, HJ etc.). Zasadniczo sprowadzało się to do tego, że RZM przyznawało wybranym i spełniającym wymogi firmom kontrakty na produkcję - produkty takie oznaczone były znaczkiem RZM i RZMowskim numerem wytwórcy oraz zamówienia, plus ewentualnie numerem seryjnym.

Pzdr

Grzesiu

Dzięki za odpowiedzi.
Co do tego dziwnego znaczku to przyglądnołem się bliżej i zauważyłem , Ze patrzyłem do góry nogami ;-).
A , więc powinno być najpierw znaczek są to litery LM
z czego pierwsza nóżka litery M stoi na podstawie litery L " otoczone kołem pod nimi napis SII , są też po tej stronie ślady farby ( to te ciemniejsze miejsca ) był to kolor albo czarny , lub ciemny brąz.
Po drugiej stronie , tej z numeracją zachowała sie w jednym krawędziowym otworze śrubka , czyli było montowane to od środka czegoś , tyle że strzelali do tego z drugiej strony.
Czy po tych numerach dało by się dowiedzieć kto to wyprodukował.
Pozdrawiam.

Czemu nie dało by się dowiedzieć .
Niemcy zawsze kochali skrupulatność , może ktoś ma namiary na numeracje firm mających zgode NDSPA na produkcje na ich potrzeby. Może się zachowały kartoteki z tamtych czasów .
P.S.
Przepraszam z góry za błędy ale akurat koledze syn się urodził.
Pozdrawiam

Mam pytanie a do czego mogła służyć.
Chyba nie było wiele elementów robionych z aluminium .
I drugie może ktoś ma zdjęcie znaczka rzm i mógł by wrzucić dokładniejsze zdjęcie.
Pozdr.

Witam
Pod tym linkiem jest lista producentów RZM http://www.ssocr.com/collectorinfo/rzmcodes.htm.
A ten znaczek z literką l wpisaną w m kojarzy mi sie ze z węgierską wytwórnia amunicji która podobne loga (tylko bez kóła)umieszczała na łuskach.
pozdro

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information