Skocz do zawartości
  • 0

dziwna blacha

RASTCOM

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
??
RZM - choć głowy na podstawie tego zdjęcia nie dam, czy to akurat logo RZM - nie było znakiem odbioru wojskowego, lecz instytucją (Reichszeugmeisterei der NSDAP) nadzorującą komercyjną produkcję (jakość, cenę) umundurowania i oporządzenia dla NSDAP i jej organizacji filialnych (SA, SS, HJ etc.). Zasadniczo sprowadzało się to do tego, że RZM przyznawało wybranym i spełniającym wymogi firmom kontrakty na produkcję - produkty takie oznaczone były znaczkiem RZM i RZMowskim numerem wytwórcy oraz zamówienia, plus ewentualnie numerem seryjnym.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Dzięki za odpowiedzi.
Co do tego dziwnego znaczku to przyglądnołem się bliżej i zauważyłem , Ze patrzyłem do góry nogami ;-).
A , więc powinno być najpierw znaczek są to litery LM
z czego pierwsza nóżka litery M stoi na podstawie litery L " otoczone kołem pod nimi napis SII , są też po tej stronie ślady farby ( to te ciemniejsze miejsca ) był to kolor albo czarny , lub ciemny brąz.
Po drugiej stronie , tej z numeracją zachowała sie w jednym krawędziowym otworze śrubka , czyli było montowane to od środka czegoś , tyle że strzelali do tego z drugiej strony.
Czy po tych numerach dało by się dowiedzieć kto to wyprodukował.
Pozdrawiam.
Napisano
Czemu nie dało by się dowiedzieć .
Niemcy zawsze kochali skrupulatność , może ktoś ma namiary na numeracje firm mających zgode NDSPA na produkcje na ich potrzeby. Może się zachowały kartoteki z tamtych czasów .
P.S.
Przepraszam z góry za błędy ale akurat koledze syn się urodził.
Pozdrawiam
Napisano
Ten znaczek mógłbyś dać większy, może ktoś by skojarzył. Rzeczywiście to zrobione jest z aluminium? To pewnie jeszcze przedwojenne...

Pzdr,

jotes
Napisano
Mam pytanie a do czego mogła służyć.
Chyba nie było wiele elementów robionych z aluminium .
I drugie może ktoś ma zdjęcie znaczka rzm i mógł by wrzucić dokładniejsze zdjęcie.
Pozdr.
Napisano
Witam
Pod tym linkiem jest lista producentów RZM http://www.ssocr.com/collectorinfo/rzmcodes.htm.
A ten znaczek z literką l wpisaną w m kojarzy mi sie ze z węgierską wytwórnia amunicji która podobne loga (tylko bez kóła)umieszczała na łuskach.
pozdro
Napisano
To teraz, to pewnie nikt nie będzie wiedział co to jest, ani kto to wyprodukował i dla kogo.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie