kribmw Napisano 28 Marzec 2024 Napisano 28 Marzec 2024 Witam mam pytanie co do autentyczności tej oto książeczki pracy.Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z takimi pieczęciami,a może to jakaś radosna twórczość sprzedającego?
0 bjar_1 Napisano 28 Marzec 2024 Napisano 28 Marzec 2024 Taaaa, godło Rzeszy zabite pieczątką z gwiazdą Dawida, już widzę jakby takie coś przeszło ;)
0 kribmw Napisano 29 Marzec 2024 Autor Napisano 29 Marzec 2024 Dzięki bjar_1 czyli ktoś po prostu chciał uatrakcyjnić ten dokument a wyszło zupełnie inaczej.No niestety wyobraźnia ludzka nie zna granic pozdrawiam!
0 BF.Cieszyniok Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 Nie pasuje rowniez imie wpisane w dokumecie. Wedlug przepisu wprowadzonego 17.08.1938, ktory powiekszal dyskryminacje Zydow w III Rzeszy, wszyscy zydzi musieli dodatkowo podpisywac sie i stosowac typowe zydowskie imiona. Kobiety byly zmuszone do swojego imienia dopisywac jako drugie imie "Sara", a mezczyzni "Israel". te imiona pojawialy sie w dokumentach, a tu nie ma dopisu "Sara" po pierwszym imieniu. Do porownania inny dokument z wpisanym imieniem, jest to akurat Kenkarta: https://www.welt.de/geschichte/article246942988/Zweiter-Weltkrieg-Zwangsvornamen-Israel-und-Sara-Diskriminierung-war-das-erklaerte-Ziel.html
0 kribmw Napisano 24 Kwiecień 2024 Autor Napisano 24 Kwiecień 2024 Dzięki BF.Cieszyniok temat już zamknięty darowałem sobie ten syf pozdrawiam!
Pytanie
kribmw
Witam mam pytanie co do autentyczności tej oto książeczki pracy.Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z takimi pieczęciami,a może to jakaś radosna twórczość sprzedającego?
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi