Skocz do zawartości

Jak przechowywać starodruki - stare pisma, karty ?

martx

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze, gdy na amerykańskim eBayu kupuję czasopisma z lat 20., 30. i 40. XX wieku to w opisie aukcji jest to, czy dany druk jest z DJ, czy nie z DJ.

DJ = dust jacket. Ponieważ Amerykanie wiedzą, że mieli w tamtych czasach wiele druków w formatach niestandardowych dla państw systemu metrycznego to mają przygotowane te ich specjalne foliowe koperty na wiele różnych formatów. Tym sposobem, gdy kupuje się np. stary wielkoformatowy New York Herald Tribune, albo Life, albo Collier's, lub cokolwiek innego to zawsze to jest w tej celofanowej kopercie z klapką z klejącą końcówką. Fajne to jest i bardzo praktyczne, ponieważ idealnie zabezpiecza przed zagiętymi rogami i w ogóle przed jakimikolwiek uszkodzeniami papieru. Te ich czasopisma sprzed 100 lat kupuje się nierzadko w stanie prawie idealnym.

Nie widziałem czegoś takiego w Polsce. W największym stołecznym antykwariacie czasopism Kosmos-Logos piętrzą się sterty czasopism, a każdy w tym grzebie, jak w śmietniku, bo to wygląda jak śmietnik i taki ma charakter, nikt tam nie dba o stan tych rzeczy.

Są dostępne teczki i pudełka z papieru bezkwasowego, bezpiecznego dla np starych zdjęć. Dodatkowo nie należy takich materiałów przechowywać np w szufladach mogących wydzielać resztki formaldehydu. W pomieszczeniach przygotowanych do przechowywania takich obiektów powinna panować niska wilgotność, ale nie bardzo niska.

I tak dalej, i tak dalej...

W Warunkach domowych trzymałbym takie przedmioty w kopertach/teczkach/pudełkach z papieru bezkwasowego, w meblach z drewna iglastego, w pomieszczeniu o niskiej wilgotności. Oczywiście bez dostępu światła. I tyle.

https://ramykultury.pl/papiery/papier-bezkwasowy-wg-iso-9706

Dziękuję za uwagi i odpowiedzi.

Co do tych pism o którzych piszesz Jedburgh_Ops   - ja gdzies czytalem, zeby nie trzymac w folii ale moze to cos specjalnego 

Erih no wlasnie chyba o to mi chodzilo i Poszukam

Orsza  mam kilka niezbyt cenne ale na chacie wiec klima 15 raczej odpada - musialbym miec osobne pomieszzenie na to

Edytowane przez martx