Krzysa Napisano 25 Wrzesień 2023 Share Napisano 25 Wrzesień 2023 Witam, Co o tym myślicie? Jeśli więcej zdjęć lub szczegółów udostepnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 25 Wrzesień 2023 Share Napisano 25 Wrzesień 2023 B. prawdopodobne, że zmęczona fibula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 25 Wrzesień 2023 Share Napisano 25 Wrzesień 2023 brąz czy inny metal i nie fibuła a fibula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysa Napisano 25 Wrzesień 2023 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2023 Srebrny połysk delikatnie sprawdziłem, To będzie imperium rzymskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysa Napisano 26 Wrzesień 2023 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2023 (edytowane) Szukałem i przeglądałem i nie mogę znaleźć takiej fibuli żeby owtór był w środku, stop jakby srebrny ale to chyba nie srebro... Edytowane 26 Wrzesień 2023 przez Krzysa Błąd ortograficzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 26 Wrzesień 2023 Share Napisano 26 Wrzesień 2023 Fibule były stosowane nawet w średniowieczu . Jeśli znalezione na naszym terytorium to raczej nie Rzym. Zapinki wytwarzały wszystkie ludy na terenie nie tylko Europy tak w czasach przedrzymskich jak i po upadku cesarstwa Zachodniorzymskiego. Najczęstszy metal to brąz i miedź oraz sporadycznie to srebro . Nie wydaje mi się że to zapinka - fibula lub jej część z uwagi właśnie na ten otwór który by dyskwalifikował jako zapinkę , po drugie jest widoczne wyżłobienie na całej długości które też niczemu nie służy . Raczej wygląda na element kuty a zapinek się nie kuto tylko odlewano . Tak że reasumując za dużo jest nieprawidłowości niż prawidłowości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi