Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam,

mam w kolekcji taka boratynkę z dziwnym zapisem.

CPAS ? CAAS ?

Fals czy nieznany mi zapis  ?

Proszę o pomoc.

b2.jpeg

b1.jpeg

Edytowane przez spid3rpl
Napisano

Standard wśród boratów , na grubo ponad miliard wybitych boratów spora ich ilość to właśnie destrukty , podwójne bicia , przesunięcia niedobicia itd. Praktycznie brak kontroli jakości bitej monety i gigantyczna ilość destruktów wprowadzonych do obiegu spowodowało że na gigantyczną skalę rozwinął się rynek bicia falsów. Żadna moneta historii polskiego mennictwa nie była w takich ilościach fałszowana jak boratynka , samych falsów oblicza się na 100 000 -150 000 egzemplarzy !!!!. Średnio się przyjmuje że co 10 boratynka to fals i to się zgadza jak ktoś szuka monet i znajduje boraty. I to jest ewidentny przykład że brak kontroli jakości bicia monet przez zarządców spowodował inflację bicia podróbek i to często jeszcze gorszych jakościowo od oryginałów które rynek wchłaniał i przyjmował !!. A z drugiej strony z uwagi że to była moneta inflacyjna bilonowa przeznaczona dla ubogich którzy byli w większości niepiśmienni spowodowało że ludzie nie byli w stanie wyłapać falsów które często miały zamiast napisów buble -znaki lub buble napisy . Ta moneta to przykład jaki "szrot" wypuszczano z królewskich mennic. Felerem też była ilość jaką zmuszono podskarbich do ich wybicia , dziennie pracownik musiał wyklepać kilka tysięcy monet . Przyjmując 10-12 godzinny tryb pracy , to kiedy zaczynał pracę w akordzie to monety były może i ładnie bite ale po godzinie stukania młotem zmęczenie koordynacja pracy oraz monotonia roboty robiła swoje , po godzinie bicia monet jakość gwałtownie się pogorszyła gdzie pod koniec dniówki bito praktycznie same buble które powinno się przetopić.  Niestety dla zbieraczy zdecydowanie cenniejsze są pięknie wybite boraty w pełni czytelne niż buble monety fatalnie wybite których jest zdecydowanie więcej niż pięknie i czytelnie wybitych tak z awersu jak i rewersu. Dla przykładu ja z ponad 600 monet mam zaledwie 6 szt naprawdę pięknie i ładnie czytelnych a w tym  w tym jest jeszcze 57 falsów !!! reszta to lepszy lub gorszy szrot

• Super 1