Arnoldziak Napisano 29 Maj 2023 Napisano 29 Maj 2023 Bo chyba je zniszczyłem trzymałem 4 godziny i zrobiły się różowe. To były 2 zł z 1984, 1982 5 zł z 1985, 1982 oraz współczesne 2 grosze. Cytuj
Landszaft Napisano 29 Maj 2023 Napisano 29 Maj 2023 bo się nie trzyma w soku z cytryny !!! ani kwasku cytrynowym i to po 4 godziny !!! jak byś zostawił na tydzień to może i udało by ci sie ja cała rozpuścić - byłby cud !!! - moneta zniknęła jak u Copperfielda. Po prostu kwasek wytrawił cynk a zostawił miedź . Kup sobie albo Cytrynian sodu na allezło do monet z brązu i mosiądzu i trzymać maks po -4 min i umyć , jak nie rozpuściło grynszpanu to następne 3-4 min aż zlezie a nie uszkodzi monety , technika dla cierpliwych . Jak zostawisz na -4 godziny to nawet nie mocz , tylko od razu wrzuć do śmieci ,po co się denerwować że zniszczyłeś , tak bezstresowo moneta w śmieciach i nie żal bezsensownie straconego czasu. Do srebrnych monet kup argentum , też na allezło i też z umiarem stosować tak po 3-4 min moczenia , nie dłużej a nawet lepiej krócej. 1 Cytuj
Arnoldziak Napisano 29 Maj 2023 Autor Napisano 29 Maj 2023 10 minutes ago, Landszaft napisał: bo się nie trzyma w soku z cytryny !!! ani kwasku cytrynowym i to po 4 godziny !!! jak byś zostawił na tydzień to może i udało by ci sie ja cała rozpuścić - byłby cud !!! - moneta zniknęła jak u Copperfielda. Po prostu kwasek wytrawił cynk a zostawił miedź . Kup sobie albo Cytrynian sodu na allezło do monet z brązu i mosiądzu i trzymać maks po -4 min i umyć , jak nie rozpuściło grynszpanu to następne 3-4 min aż zlezie a nie uszkodzi monety , technika dla cierpliwych . Jak zostawisz na -4 godziny to nawet nie mocz , tylko od razu wrzuć do śmieci ,po co się denerwować że zniszczyłeś , tak bezstresowo moneta w śmieciach i nie żal bezsensownie straconego czasu. Do srebrnych monet kup argentum , też na allezło i też z umiarem stosować tak po 3-4 min moczenia , nie dłużej a nawet lepiej krócej. Akurat nie były to jakieś dużo warte monety, ale człowiek uczy się na własnych błędach. Ja przeczytałem w internecie że miedziane monety można czyścić w soku z cytryny i tam było napisane że włóż monety do soku z cytryny lecz nie napisali na ile czasu. Cytuj
Landszaft Napisano 29 Maj 2023 Napisano 29 Maj 2023 To czytałeś wypociny kretyna !!! . sok z cytryny zawsze trawi miedź że zostanie moneta czerwona . zrób doświadczenie z mosiężną dwuzłotówką lub piątką z PRL=u . zobaczysz efekt . lub wrzuć 10 zł PRL miedzionikiel wykopane z ziemi do soku z cytryny czy kwasku cytrynowego i zobaczysz efekt , będzie piorunujący dla oczu a dla monety będzie to pierwsze i ostatnie czyszczenie. W większości wykopane lub stare monety się nie czyści w kwasach tylko moczy w oliwkach aby rozpuścić brud wyczyścić z brudu i do klaseru . Często jak zdejmiesz z monety patynę a w dodatku z monety która leżała setki lat w ziemi to po zdjęciu patyny rysunek często znika . Tylko patyna często trzyma efekt wybicia monety . po jej zdjęciu czasami zostaje goła blaszka . Najlepiej ten efekt widać na "boratach" Jana Kazimierza . To samo z monetami srebrnymi o bardzo niskiej próbie srebra. często po wyczyszczeniu następuje zmiana barwy i zanik bicia czyli rysunku monety. Zanim zaczniesz coś czyścić to trzeba wiedzieć wszystko o danym numizmacie , a potem dopiero podejmować decyzje jak czyścic aby pomóc numizmatowi a nie go zniszczyć. Dlatego jak numizmat jest czytelny a brudny a jego wartość spora to się go broń boże nie wkłada do żadnych płynów nawet tych najlepszych i polecanych. Cytuj
Landszaft Napisano 29 Maj 2023 Napisano 29 Maj 2023 Bjar do galarety i sety !! albo do śledzika. Cytuj
Cyrograf15 Napisano 29 Maj 2023 Napisano 29 Maj 2023 W Norwegii w sklepach spożywczych można kupić ocet Eddikesses 35%, od lat taki używam. Jest genialny, rysunek z monety znika natychmiast i tak uzyskuje się stan przed menniczy ! Wojtek Cytuj
kapuchy3 Napisano 29 Maj 2023 Napisano 29 Maj 2023 Ile czasu należy trzymać miedziane monety w soku z cytryny tak aby ich nie zniszczyć? O ja pierdziu, aż przypomniał mi się dowcip o okładaniu słonia kijem, by go nauczyć mówić po niemiecku :). Sugeruję dodatkowo młotkowanie, można zwiększyć przy okazji średnicę monety, co powoduje, że jest bardziej wartościowa. Jak nie ma młotka pod ręką, można użyć zestawu szyna plus tramwaj. Cytuj
kapuchy3 Napisano 29 Maj 2023 Napisano 29 Maj 2023 Swoją drogą Landszaft, to polecanie argentum do srebrnych monet, szczególnie starszych i słabszej próby, jest mocno kontrowersyjne, ale nie będziemy tu wchodzić w dyskusję, na pewno to nie pomysł z kalibru kwasek cytrynowy do miedzi. Zdecydowanie bardziej polecam jednak profesjonalne środki, jak np winian amonowo-sodowy w odpowiednim stężeniu plus przede wszystkim doświadczenie co, jak i czy wogóle czyścić, a w przypadkach dwuznacznych najlepiej w ogóle odpuścić sobie czyszczenie. Cytuj
Landszaft Napisano 30 Maj 2023 Napisano 30 Maj 2023 kapuchy dlatego napisałem co można ostatecznie zastosować a w ostatnim zdaniu zaznaczyłem " Dlatego jak numizmat jest czytelny a brudny a jego wartość spora to się go broń boże nie wkłada do żadnych płynów nawet tych najlepszych i polecanych. " Cytuj
Arnoldziak Napisano 2 Czerwiec 2023 Autor Napisano 2 Czerwiec 2023 On 29.05.2023 o 18:51, Landszaft napisał: To czytałeś wypociny kretyna !!! . sok z cytryny zawsze trawi miedź że zostanie moneta czerwona . zrób doświadczenie z mosiężną dwuzłotówką lub piątką z PRL=u . zobaczysz efekt . lub wrzuć 10 zł PRL miedzionikiel wykopane z ziemi do soku z cytryny czy kwasku cytrynowego i zobaczysz efekt , będzie piorunujący dla oczu a dla monety będzie to pierwsze i ostatnie czyszczenie. W większości wykopane lub stare monety się nie czyści w kwasach tylko moczy w oliwkach aby rozpuścić brud wyczyścić z brudu i do klaseru . Często jak zdejmiesz z monety patynę a w dodatku z monety która leżała setki lat w ziemi to po zdjęciu patyny rysunek często znika . Tylko patyna często trzyma efekt wybicia monety . po jej zdjęciu czasami zostaje goła blaszka . Najlepiej ten efekt widać na "boratach" Jana Kazimierza . To samo z monetami srebrnymi o bardzo niskiej próbie srebra. często po wyczyszczeniu następuje zmiana barwy i zanik bicia czyli rysunku monety. Zanim zaczniesz coś czyścić to trzeba wiedzieć wszystko o danym numizmacie , a potem dopiero podejmować decyzje jak czyścic aby pomóc numizmatowi a nie go zniszczyć. Dlatego jak numizmat jest czytelny a brudny a jego wartość spora to się go broń boże nie wkłada do żadnych płynów nawet tych najlepszych i polecanych. To jest ta strona gdzie znalazłem jak wyczyścić monety. https://thinkecothinkbio.pl/index.php/2020/11/09/czyszczenie-monet-miedzianych-5-latwych-sposobow/ Cytuj
Landszaft Napisano 2 Czerwiec 2023 Napisano 2 Czerwiec 2023 No to znalazłeś stronę idioty , dobre też szczotka druciana , cif , proszek do czyszczenia kuchenki gazowej lub wanny , kret, woda królewska !!! to polecamy najbardziej . Woda królewska wyczyści wszystko nawet złoto !!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi