Skocz do zawartości
  • 0

Stary zegarek kieszonkowy - jaka firma ??

Pytanie

Napisano

Witam . Znalazłem taki detal z zegarka kieszonkowego . Ciekawym jest czy po tym detalu da się dojść jaka firma produkowała takie zegarki i jak on wyglądał wstanie dobrym . Może ktoś z "zegarmistrzów" wie co to było zanim go chłop kłonicą nakręcił i tyle po nim pozostało.

CIMG7539.JPG

CIMG7540.JPG

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Kilka dni temu trafiłem bardzo podobny element. Byłem z tym u znajomego zegarmistrza, ale powiedział, ze ciężko na podstawie tego będzie ustalić z jakiego zegarka pochodzi. Może jakiś kolekcjoner by rozpoznał. Dostałem namiar na zegarmistrza, który zbiera też stare zegarki, postaram się do niego wybrać na dniach, może on coś więcej powie na ten temat.

photo_2023-04-25_19-21-47.jpg

photo_2023-04-25_19-21-36.jpg

• 0
Napisano (edytowane)

Witam, na 95% oba artefakty to część górna etui z kawałkiem zawiaska, w etui  wkładało się zegarek kieszonkowy, w otworze brakuje rameczki w którą wciśnięte było szkiełko, możliwe że służył zegarek żołnierzowi, mógł być to swego rodzaju  guard shrapnel albo cywilne etui do zegarka. Tu link do podobnego : https://www.liveauctioneers.com/price-result/a-18kg-dennison-watch-case-co-ltd-pocket-watch/            Lub takie bez indeksów godzinowych https://allegrolokalnie.pl/oferta/zegarek-kieszonkowy-stare-etui-pudelko-oslona

Edytowane przez grawer