Skocz do zawartości
  • 0

kordelas myśliwski

eddiepolo

Pytanie

Napisano

Dzień dobry,

czy ktoś mógłby podać jakieś bliższe szczegóły na temat kordelasa ze zdjęcia? prawdopodobnie z okresu II wojny albo przed.

9fcdf70d7641a.jpg

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kol. eddiepolo, możesz podać wymiary głowni ,długość , szerokość, grubość ?.

, dziwne że nie ma żadnych oznaczeń

Napisano

Czołem Waszmościom.

2 godziny temu, eddiepolo napisał:

mój ma "kapelusik" chroniący mały nożyk przed wypadnięciem,

Ten "kapelusik", to - muszla św. Jakuba.

Funkcja tego elementu nie polegała na ochronie nożyka (Beimesser'a) przed wypadnięciem z pochwy.

(chociaż mógł się do tego nadawać)

Był to ozdobny element jelca - pozostałość po wcześniejszych konstrukcjach spełniający rolę ochronę dłoni.

W młodszych konstrukcjach - nieodzowny - charakterystyczny element stanowiący oprawę - hirschfanger'ów.

(które nie zawsze Baimesser'y posiadały)

2 godziny temu, eddiepolo napisał:

stal ciekawa, z wyraźnymi "chmurkami" na powierzchni,

Wygląda to na efekt, samoczynnej (w czasie) pasywacji powierzchni stali.

Brak widocznych ognisk korozji wgłębnej, świadczy o użyciu uszlachetnionego materiału na te okucia. 

Przy "narodzinach", elementy te były wypolerowane - czas zrobił swoje, dodając "dekorację".

pzdr.

stani

Napisano

Wymiary, proszę bardzo: długość całkowita/z pochwą: 455 mm; długość pochwy: 320 mm; długość głowni: 285 mm; maksymalna grubość głowni, u nasady: 6 mm; maksymalna szerokość głowni: 28 mm; długość rękojeści całkowita: 135 mm, w tym część z rogu: 90 mm.

ep

Napisano

a propos tych "chmurek", to ciekawy temat, podobnie zachowała się stalowa nasadka ochronna na ceremonialnym toporku strażackim, okres międzywojnia - może coś będzie widać na zdjęciu... 

w tym przypadku czas i wilgoć pokonały powłokę niklową głowicy, a stalowe nakładki jakby w lepszym stanie

pozdrowienia,

ep

P2060005 (2).JPG

P2060005 (2)_cr.jpg

Napisano

Czołem.

3 minuty temu, eddiepolo napisał:

czas i wilgoć pokonały powłokę niklową głowicy, a stalowe nakładki jakby w lepszym stanie

Chrom bądź nikiel, nie wytrzyma z wilgocią dłuższego czasu.

Dużo lepiej spisuje się powłoka pasywowana, czy to celowo, czy - przy odpowiednich warunkach i materiale -

- sama, z czasem, utworzy taka powłokę.

(to tak jak z grynszpanem na brązie, mosiądzu, bądź miedzi) 

pzdr.

stani

Napisano

Czołem Waszmościom.

Oprawa hirschfanger'a złożona ze skróconą głownią pałasza - prawdopodobnie wzoru francuskiego.

Sztych głowni i pióro, wygląda na dosyć "świeżo" wyostrzone.

1120685608_1.gownia.thumb.JPG.e7e1e80f99d61db99e232537bd5a8506.JPG

pzdr.

stani

Napisano
15 godzin temu, eddiepolo napisał:

Wymiary, proszę bardzo: długość całkowita/z pochwą: 455 mm; długość pochwy: 320 mm; długość głowni: 285 mm; maksymalna grubość głowni, u nasady: 6 mm; maksymalna szerokość głowni: 28 mm; długość rękojeści całkowita: 135 mm, w tym część z rogu: 90 mm.

ep

Dzięki za wymiary, moim zdaniem głownia oryginalna i pochodzi od tego konkretnego modelu .

ps. sprawdzałeś  magnesem blachę na okuciach ?

Napisano
2 hours ago, bert.F napisał:

ps. sprawdzałeś  magnesem blachę na okuciach ?

właśnie sprawdziłem -   w kordelasie okucia przyciągają, ale w toporku już nie, nawet sprężyna [dość mocna] nie reaguje na magnes...

okucie szpica było pokryte kruchą warstwą patynowego nalotu, teraz po lekkim oczyszczeniu przypomina srebro miejscami

zrobiłem trochę lepsze fotki

a propos tych "chmurek", to ciekawy temat, podobnie zachowała się stalowa nasadka ochronna na ceremonialnym toporku strażackim, okres międzywojnia - może coś będzie widać na zdjęciu... 

w tym przypadku czas i wilgoć pokonały powłokę niklową głowicy, a stalowe nakładki jakby w lepszym stanie

pozdrowienia,

ep

P2220002.JPG

P2220005.JPG

P2220007.JPG

Napisano

Dziękuję obu autorom komentarzy, 

pstryknąłem na szybko jeszcze kilka fotek by wyjaśnić kwestie "dość świeżo wyostrzony" - kordelas na pewno minimum 50  lat leżał nietknięty...

czy to wygląda na egzemplarz użytkowy czy raczej reprezentacyjny? zdobienia skromne...

P2210001.JPG

P2210002.JPG

P2210005.JPG

P2210006.JPG

P2210007.JPG

Napisano

Czołem.

8 godzin temu, eddiepolo napisał:

by wyjaśnić kwestie "dość świeżo wyostrzony" - kordelas na pewno minimum 50  lat leżał nietknięty...

To Twój kordelas i nic nie musisz wyjaśniać 

Lecz - 50 lat - w porównaniu do wieku tego hirschfanger'a, to jest - "świeżość".

Niekoniecznie musiał być ostrzony (opisuję to co widzę na zdjęciu)

Ale - z pewnością - krawędź tnącą zjechał ktoś papierem ściernym.

(a biorąc pod uwagę "rysunek" na płazach - była to szlifierka kątowa)

67348499_2.gownia.thumb.JPG.d5b06d246df2fc28fcb687bb35a1f6e7.JPG

8 godzin temu, eddiepolo napisał:

czy to wygląda na egzemplarz użytkowy czy raczej reprezentacyjny?

Złożony z fragmentu głowni innej broni - użytkowy.

pzdr.

stani

Napisano
2 hours ago, bert.F napisał:

pochwa w podobnych klimatach, producent W&ST Solingen (Weyersberg & Stamm).

foto z netu.

https://www.lot-tissimo.com/de-de/auction-catalogues/exclusive/catalogue-id-exclus10007/lot-6d619e8f-b73f-404f-b63f-aa5f00c3951e

09b92a54-296c-4b93-b370-aa5f00c98556.jpg

Dziękuje bardzo,

ten mój to niemal dokładna kopia jak chodzi o kształt i zdobienia, więc pochodzenie raczej bez wątpliwości

mój ma "kapelusik" chroniący mały nożyk przed wypadnięciem, za to brakuje mu tego nożyka, widać zaginął

tu metal prawdopodobnie mosiądz, u mnie stal - ta stal ciekawa, z wyraźnymi "chmurkami" na powierzchni, nie jestem metalurgiem nie wiem skąd ten efekt...

na rewersie pochwy mojego zauważyłem zdobienie identyczne jak na tym z netu w widoku od frontu, zdjęcie A, u mnie przód metalowego zakończenia pochwy gładki

znalazłem go na poddaszu przedwojennej willi którą kupiłem kilkadziesiąt lat temu, Śląsk Cieszyński, próbuję odtwarzać historię domu i mieszkańców

serdeczne podziękowania i pozdrawiam, ep

A.JPG

B.JPG

C.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie