seba_legenda Napisano 14 Luty 2023 Napisano 14 Luty 2023 Ostatnio znalazłem takie o to dziwactwo. Jakieś pomysły co to może być? Gdy brałem w google grafika wyszukiwanie zdjęciem to wyskakiwały mi niepodobne do tej. Znaleziona w miejscu, w którym znalazłem inne łuski z okresu 2wś pozdrawiam Cytuj
0 Landszaft Napisano 14 Luty 2023 Napisano 14 Luty 2023 a skąd twierdzenie że to w ogóle łuska ??. z wyglądu i materiału to chyba ołów . To jest coś do czegoś co się łączyło z czymś. Cytuj
0 seba_legenda Napisano 14 Luty 2023 Autor Napisano 14 Luty 2023 (edytowane) Nie wiem co to. Bazując na mojej niemalże zerowej wiedzy wygląda to na jakieś coś z amunicji do strzelb, tylko nie pasuje to na dnie wypukłe. Nie znam się więc pytam Edytowane 14 Luty 2023 przez seba_legenda Cytuj
0 Landszaft Napisano 14 Luty 2023 Napisano 14 Luty 2023 Dajesz zdjęcie ale nic Ci się nie chce opisać . Ani wielkość ani wymiary, ani z czego zrobione . Po prostu domyśl się widzu Cytuj
0 seba_legenda Napisano 14 Luty 2023 Autor Napisano 14 Luty 2023 Już naprawiam swój błąd: wysokość: 1,8cm bez wypuklenia 2cm z wypukleniem szerokość: 1,5cm materiał nie wiem Cytuj
0 Landszaft Napisano 14 Luty 2023 Napisano 14 Luty 2023 Stary ty masz to przed nosem więc musisz rozpoznać czy to mosiądz czy cynk , czy ołów czy inne ustrojstwo . Z wyglądu materiału można wysnuć przypuszczenie że to na pewno nie mosiądz , po szarym kolorze metalu można przyjąć że to prawdopodobnie ołów który w ziemi pokrył się powierzchniowo szarozielonkawym tlenkiem . Jak ołów , cynk czy cyna , to na pewno to nie jest nic związane z łuska , bo łusek nie robiło się z tak miękkich materiałów . w dodatku gdzie spłonka , gdzie materiał inicjujący ??. Raczej jest to ołowiana , zatyczka do jakiegoś urządzenia która ma rant aby nie wpadła głębiej i żeby można to było wyjąć z tego urządzenia . Do czego raczej nie uzyskasz odpowiedzi. Same wymiary też dyskwalifikują jako łuskę do czegokolwiek. Cytuj
0 Landszaft Napisano 15 Luty 2023 Napisano 15 Luty 2023 O cyrograf trafił . Istotnie jest to wystrzelony nabój breneki tyle że bez gwintu .Myśliwy zaliczył pudło 1 Cytuj
0 kolczyk96 Napisano 17 Luty 2023 Napisano 17 Luty 2023 Witam! 100% pocisk typu breneka , ale wydaje mi się , że własnego wyrobu. Być może stary odlew do broni czarnoprochowej. Kol. Landszaft mylnie pisze ,, bez gwintu" . Pociski typu breneke służą do użytku w myśliwskiej broni gładko lufowej. A te ,,zdobienia" na zewnętrznej stronie pocisków ołowianych podobnych do tych , które pozostawiają pola i bruzdy lufy np. na pierścieniach wiodących pocisków artyleryjskich służą zupełnie innemu celowi. Zgadzam się natomiast , że było to pudło ponieważ pocisk typu breneke przeważnie pozostaje w tuszy zwierza. Pozdrawiam! Marek. 1 Cytuj
0 Cyrograf15 Napisano 17 Luty 2023 Napisano 17 Luty 2023 Po to breneki miewają "gwint" aby pomimo gładkiej lufy nabierały rotacji. Wojtek Cytuj
0 Landszaft Napisano 17 Luty 2023 Napisano 17 Luty 2023 Cyrograf napisał to co też chciałem dopowiedzieć . Breneka to pocisk na grubszego zwierza np dzika , aby kula wystrzelona z gładkolufowej dwururki była celna trzeba ołowianemu pociskowi nadać rotację . Dlatego to pocisk ma bruzdy " gwint ma śruba" . Chodzi o to aby zwierza powalić celnie a nie poranić . Przy brenece bez gwintu to ma taki lot jak kula ze skałkowca - wiemy że gdzieś leci ale celność jest typu "żołnierz strzela a Pan Bóg kule nosi a najczęściej Panu Bogu w okno". Tak że kolczyk96 coś wie ale nie wszystko. Cytuj
0 kolczyk96 Napisano 23 Luty 2023 Napisano 23 Luty 2023 Witam! Kol . Landszaft piszmy może o tym czego jesteśmy pewni . Żeberka na pociskach typu Breneka. Udoskonalone pociski Brennekego wytwarzane przez wytwórnię Rottweil , później i inne Federal , Hubertus W3 itp. stosownie do kalibru średnice pocisków z żeberkami na obwodzie pozwalają bezpiecznie strzelać z broni gładko lufowej, której lufy są zwężone u wylotów nawet silnym czokiem. Obrót tego typu pocisku , ma drugorzędne znaczenie . Masa pocisku jest zbyt duża , dystans strzału zbyt krótki by nadać mu skuteczny , szybki ruch obrotowy mogący stabilizować jego lot. Ma jednak wpływ na koziołkowanie pocisku podczas lotu , co wpływa na jego celność. Pozdrawiam! Marek. Cytuj
0 Landszaft Napisano 26 Luty 2023 Napisano 26 Luty 2023 I tu się w pełni z tobą zgadzam , zapomniałem istotnie dopowiedzieć o zwężeniu luf i temu też głównie służą bruzdy , ale do tego wystarczyły by proste bruzdy a nie skrętne , skrętne dają dodatkowo rotację choć ona jest zdecydowanie mniejsza niz w broniach wojskowych z bruzdami w lufie karabinu . Cytuj
0 friendenemy Napisano 27 Luty 2023 Napisano 27 Luty 2023 Czy ten przedmiot, ma wystający rant wokół krawędzi od strony tego uwypuklenia? Na zdjęciach tak to wygląda, ale może to być tylko złudzenie. Cytuj
Pytanie
seba_legenda
Ostatnio znalazłem takie o to dziwactwo. Jakieś pomysły co to może być?
Gdy brałem w google grafika wyszukiwanie zdjęciem to wyskakiwały mi niepodobne do tej.
Znaleziona w miejscu, w którym znalazłem inne łuski z okresu 2wś
pozdrawiam
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi