Skocz do zawartości
  • 0

Co to za łuska?

Pytanie

Napisano

Ostatnio znalazłem takie o to dziwactwo. Jakieś pomysły co to może być?

Gdy brałem w google grafika wyszukiwanie zdjęciem to wyskakiwały mi niepodobne do tej.

Znaleziona w miejscu, w którym znalazłem inne łuski z okresu 2wś

pozdrawiam

331207458_517034810544362_2832262789602122458_n.jpg

330913209_2459159464244172_7335917925240355397_n.jpg

331309146_5911568208911717_954702809550118720_n.jpg

330933179_923712365659493_5830177037708883486_n.jpg

330995095_519022337021160_19999520229850616_n.jpg

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Nie wiem co to. Bazując na mojej niemalże zerowej wiedzy wygląda to na jakieś coś z  amunicji do strzelb, tylko nie pasuje to na dnie wypukłe. 

Nie znam się więc pytam

Edytowane przez seba_legenda
  • 0
Napisano

Stary ty masz to przed nosem więc musisz rozpoznać czy to mosiądz czy cynk , czy ołów czy inne ustrojstwo . Z wyglądu materiału można wysnuć przypuszczenie że to na pewno nie mosiądz , po szarym kolorze metalu można przyjąć że to prawdopodobnie ołów który w ziemi pokrył się powierzchniowo szarozielonkawym tlenkiem . Jak ołów , cynk czy cyna , to na pewno to nie jest nic związane z łuska , bo łusek nie robiło się z tak miękkich materiałów . w dodatku gdzie spłonka , gdzie materiał inicjujący ??. Raczej jest to ołowiana , zatyczka do jakiegoś urządzenia która ma rant aby nie wpadła głębiej i żeby można to było wyjąć z tego urządzenia . Do czego raczej nie uzyskasz odpowiedzi. Same wymiary też dyskwalifikują jako łuskę do czegokolwiek.

• 0
Napisano

Witam!

100% pocisk typu breneka , ale wydaje mi się , że własnego wyrobu. Być może stary odlew do broni czarnoprochowej.

Kol. Landszaft mylnie pisze ,, bez gwintu" . Pociski typu breneke służą do użytku w myśliwskiej broni gładko lufowej. A te ,,zdobienia" na zewnętrznej stronie pocisków ołowianych podobnych do tych , które pozostawiają pola i bruzdy lufy np. na pierścieniach wiodących pocisków artyleryjskich służą zupełnie innemu celowi. Zgadzam się natomiast , że było to pudło ponieważ pocisk typu breneke przeważnie pozostaje w tuszy zwierza.

Pozdrawiam!

Marek.

• Super 1
  • 0
Napisano

Cyrograf napisał to co też chciałem dopowiedzieć . Breneka to pocisk na grubszego zwierza np dzika , aby kula wystrzelona z gładkolufowej dwururki była celna trzeba ołowianemu pociskowi nadać rotację . Dlatego to pocisk ma bruzdy " gwint ma śruba" . Chodzi o to aby zwierza powalić celnie a nie poranić . Przy brenece bez gwintu to ma taki lot jak kula ze skałkowca - wiemy że gdzieś leci ale celność jest typu "żołnierz strzela a Pan Bóg kule nosi a najczęściej Panu Bogu w okno".  Tak że kolczyk96 coś wie ale nie wszystko.

• 0
Napisano

Witam!

Kol . Landszaft piszmy może o tym czego jesteśmy pewni . Żeberka na pociskach typu Breneka. 

Udoskonalone pociski Brennekego wytwarzane przez wytwórnię Rottweil ,  później i inne Federal , Hubertus  W3 itp. stosownie do kalibru średnice pocisków z żeberkami na obwodzie pozwalają bezpiecznie strzelać z broni  gładko lufowej,  której lufy są zwężone u wylotów nawet silnym czokiem. Obrót tego typu pocisku , ma drugorzędne znaczenie . Masa pocisku jest zbyt duża , dystans strzału zbyt krótki by nadać mu skuteczny , szybki ruch obrotowy  mogący stabilizować jego lot. Ma jednak wpływ na koziołkowanie pocisku podczas lotu , co wpływa na jego celność.

Pozdrawiam!

Marek.

• 0
Napisano

I tu się w pełni z tobą zgadzam , zapomniałem istotnie dopowiedzieć o zwężeniu luf i temu też głównie służą bruzdy , ale do tego wystarczyły by proste bruzdy a nie skrętne , skrętne dają dodatkowo rotację choć ona jest zdecydowanie mniejsza niz w broniach wojskowych z bruzdami w lufie karabinu .