antypiratto Posted February 6 Share Posted February 6 Wygrzebałem taki nożyk z mokrej ziemi. Pomysł taki by go skutecznie, eksperymentalnie oczyścić. Elektroliza? Chemia? Bez ,,obstukaj i pomaluj olejem,,;p Chodzi mi o takie czyszczenie żeby było do ,,zera,, z widocznymi wrzerami w metal . Po tym konserwacja. Jakie macie pomysły... linki ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik.S Posted February 6 Share Posted February 6 lekko opukaj z grubej rdzy, włóż do korytka z wodą, włóż kilka kawałków blachy cynkowej, np stary parapet, rynna, i dodaj wodorotlenku sodowego (np. granulki do udrażniania zlewów). Zostaw na 2 dni. Po tym czasie miękka szczotka na wiertarce i będziesz miał wyczyszczone 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antypiratto Posted February 6 Author Share Posted February 6 Kazik.S tak z ciekawości.... jaka reakcja wtedy zachodzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik.S Posted February 6 Share Posted February 6 autoliza, wymiany tlenków żelaza, nie uszkadza żelaza. Tak czyszczą artefakty w muzeum wojskowym w Poznaniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antypiratto Posted February 6 Author Share Posted February 6 (edited) Kufa, a ja blaszki cynowe zostawiam zawsze jako złom Będę tą metodę sprawdzał. Są jakieś proporcje ,,czego,ile??'' Edited February 6 by antypiratto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Julekcezar Posted February 6 Share Posted February 6 (edited) Napisz priva, to pokieruję co i jak. Robię przemysłowe ilości takich gratów. Nic nie pukaj szkoda czasu, i tak zlezie cały syf. A możesz uszkodzić. Edited February 6 by Julekcezar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
predi888 Posted February 6 Share Posted February 6 (edited) owiń w folię aluminiową ( taką do pieczenia),wsadź do jakiegoś pojemnika, zasyp kretem/ wodorotlenkiem sodu i zalej gorącą wodą. Tylko uważaj bo rekcja może być gwałtowna, Edited February 6 by predi888 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antypiratto Posted February 6 Author Share Posted February 6 Tak zrobię, podeślę zdjecia po udanej akcji, o ile będzie efekt jakiś. Trochę sceptycznie to wygląda ale jak wspominałem - to eksperymentalne działania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanWahlik Posted February 13 Share Posted February 13 (edited) On 6.02.2023 o 18:53, Kazik.S napisał: autoliza, wymiany tlenków żelaza, nie uszkadza żelaza. Tak czyszczą artefakty w muzeum wojskowym w Poznaniu https://pokolorujto.pl/mandale/ Faktycznie, autoliza jest również skuteczną metodą czyszczenia starych artefaktów. Autoliza polega na umieszczeniu przediotu w specjalnym środku, który powoduje reakcję chemiczną, która usuwa rdzę i inne zanieczyszczenia. Wymiana tlenków żelaza jest częścią tego procesu i nie uszkadza metalu. Edited February 13 by JanWahlik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antypiratto Posted February 14 Author Share Posted February 14 (edited) Wszystko pięknie tylko w jakim środku? Zapewne jakaś przepis z miksturą magiczna z proporcjami istnieje. Na FB w grupie jest kilka metod. Chyba że zrobić jak Kazik.S napisał na początku Edited February 14 by antypiratto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanWahlik Posted February 17 Share Posted February 17 chyba jednynie tak jak napisał Kazik. Bo nic nie znalazłem wszędzie zalecają specjalistów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antypiratto Posted February 17 Author Share Posted February 17 Chłopaki, ile tego cynku dać? +- wielkość pacjenta? Czy mniej? Np 25% wielkości? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrograf15 Posted February 17 Share Posted February 17 Nie mniej jak fanta, liczy się powierzchnia. Nie myl tylko blachy cynkowej z ocynkowaną. Wojtek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antypiratto Posted February 18 Author Share Posted February 18 No to muszę odwiedzić lokalne zlomowisko. Blacha cynowa, nie ocynowana .... czyli magnes trzeba zabrać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrograf15 Posted February 18 Share Posted February 18 Tak, magnes to słuszna koncepcja. Przedwojenne parapety były cynkowe, dość trudno o takie obecnie. Wojtek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antypiratto Posted February 18 Author Share Posted February 18 A wpadł mi kiedyś w ręce duży kawał takiej rynny i jak zawsze .... ,,a po co mi to???,, I poszło na złom za grosze zamiast wpasować się magazyn tzw. ,,przydasie,, Robię pozysk z baterii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antypiratto Posted February 18 Author Share Posted February 18 Ile wsypać tego kreta na np litr wody?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrograf15 Posted February 18 Share Posted February 18 3 nakrętki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antypiratto Posted February 20 Author Share Posted February 20 (edited) Eksperyment nr.1 Sposób: rozpuściłem 3 nakretki kreta w niecalym litrze wody, wrzuciłem pacjenta i dodałem kawałki cynkowej blachy Obserwacje: z początku trochę pobuzowało Efekt: po 2 dniach trochę zmiękło ale mizernie to wyszło, możliwe że błędy popełniłem jakieś Eksperyment nr.2 Sposób: namoczonego pacjenta obsypałem kretem i zawinęłam w folie aluminiowe, póniej w tackę Alu grillową i całość znów w folie Alu, nakłułem całość w kilku miejscach, pojemnik, wrzątek Obserwacje: ostro zadymiło i zagotowało, folia Alu częściowo stąpiona, ostygnięte wypłukałem Efekt: bardzo dobry po spotkaniu ze szczotką drucianą na wiertarce Uwagi do eksperymentów?? Czym to zabezpieczyć żeby zostało jak jest??? Edited February 20 by antypiratto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrograf15 Posted February 20 Share Posted February 20 Powtórz autolizę w mniej agresywny sposób, doczyść. Teraz za wcześnie na taninę. Wojtek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antypiratto Posted February 20 Author Share Posted February 20 Powtórzyłem eksperyment nr.1, zobaczę jutro czy coś odeszło jeszcze ,choć jak dla mnie to efekt fajny już jest. To mój pierwszy "zrobiony" fant, ale na czymś trzeba się nauczyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrograf15 Posted February 20 Share Posted February 20 Miłej zabawy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antypiratto Posted February 20 Author Share Posted February 20 (edited) Słabo to wygląda, nie ma bąbelkow, nie ma dymu, ,,niczego nie ma,,. Cynkowe blaszki są, temp. 20stopni w garażu jest, w wodzie jest, kret wsypany. Poprzednio też nic się nie działo. Coś ta autoliza słaba. Zobacze za dwa dni Edited February 20 by antypiratto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrograf15 Posted February 20 Share Posted February 20 Najlepiej mieć drut cynkowy, blachę można pociąć w wąskie paski i owinąć na fancie. Można zwiększyć stężenie elektrolitu. Kombinuj, na tym polega ta zabawa. Wojtek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antypiratto Posted March 12 Author Share Posted March 12 Witam. Panowie temat ,,tanina,,. Jak to stosować, co kupić, jak rozrabiać o ile trzeba to robić. Jak stosujecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts