antypiratto Napisano 6 Luty 2023 Napisano 6 Luty 2023 Wygrzebałem taki nożyk z mokrej ziemi. Pomysł taki by go skutecznie, eksperymentalnie oczyścić. Elektroliza? Chemia? Bez ,,obstukaj i pomaluj olejem,,;p Chodzi mi o takie czyszczenie żeby było do ,,zera,, z widocznymi wrzerami w metal . Po tym konserwacja. Jakie macie pomysły... linki ;) Cytuj
Kazik.S Napisano 6 Luty 2023 Napisano 6 Luty 2023 lekko opukaj z grubej rdzy, włóż do korytka z wodą, włóż kilka kawałków blachy cynkowej, np stary parapet, rynna, i dodaj wodorotlenku sodowego (np. granulki do udrażniania zlewów). Zostaw na 2 dni. Po tym czasie miękka szczotka na wiertarce i będziesz miał wyczyszczone 1 Cytuj
antypiratto Napisano 6 Luty 2023 Autor Napisano 6 Luty 2023 Kazik.S tak z ciekawości.... jaka reakcja wtedy zachodzi? Cytuj
Kazik.S Napisano 6 Luty 2023 Napisano 6 Luty 2023 autoliza, wymiany tlenków żelaza, nie uszkadza żelaza. Tak czyszczą artefakty w muzeum wojskowym w Poznaniu Cytuj
antypiratto Napisano 6 Luty 2023 Autor Napisano 6 Luty 2023 (edytowane) Kufa, a ja blaszki cynowe zostawiam zawsze jako złom Będę tą metodę sprawdzał. Są jakieś proporcje ,,czego,ile??'' Edytowane 6 Luty 2023 przez antypiratto Cytuj
Julekcezar Napisano 6 Luty 2023 Napisano 6 Luty 2023 (edytowane) Napisz priva, to pokieruję co i jak. Robię przemysłowe ilości takich gratów. Nic nie pukaj szkoda czasu, i tak zlezie cały syf. A możesz uszkodzić. Edytowane 6 Luty 2023 przez Julekcezar Cytuj
predi888 Napisano 6 Luty 2023 Napisano 6 Luty 2023 (edytowane) owiń w folię aluminiową ( taką do pieczenia),wsadź do jakiegoś pojemnika, zasyp kretem/ wodorotlenkiem sodu i zalej gorącą wodą. Tylko uważaj bo rekcja może być gwałtowna, Edytowane 6 Luty 2023 przez predi888 1 Cytuj
antypiratto Napisano 6 Luty 2023 Autor Napisano 6 Luty 2023 Tak zrobię, podeślę zdjecia po udanej akcji, o ile będzie efekt jakiś. Trochę sceptycznie to wygląda ale jak wspominałem - to eksperymentalne działania Cytuj
JanWahlik Napisano 13 Luty 2023 Napisano 13 Luty 2023 (edytowane) On 6.02.2023 o 18:53, Kazik.S napisał: autoliza, wymiany tlenków żelaza, nie uszkadza żelaza. Tak czyszczą artefakty w muzeum wojskowym w Poznaniu https://pokolorujto.pl/mandale/ Faktycznie, autoliza jest również skuteczną metodą czyszczenia starych artefaktów. Autoliza polega na umieszczeniu przediotu w specjalnym środku, który powoduje reakcję chemiczną, która usuwa rdzę i inne zanieczyszczenia. Wymiana tlenków żelaza jest częścią tego procesu i nie uszkadza metalu. Edytowane 13 Luty 2023 przez JanWahlik Cytuj
antypiratto Napisano 14 Luty 2023 Autor Napisano 14 Luty 2023 (edytowane) Wszystko pięknie tylko w jakim środku? Zapewne jakaś przepis z miksturą magiczna z proporcjami istnieje. Na FB w grupie jest kilka metod. Chyba że zrobić jak Kazik.S napisał na początku Edytowane 14 Luty 2023 przez antypiratto Cytuj
JanWahlik Napisano 17 Luty 2023 Napisano 17 Luty 2023 chyba jednynie tak jak napisał Kazik. Bo nic nie znalazłem wszędzie zalecają specjalistów. Cytuj
antypiratto Napisano 17 Luty 2023 Autor Napisano 17 Luty 2023 Chłopaki, ile tego cynku dać? +- wielkość pacjenta? Czy mniej? Np 25% wielkości? Cytuj
Cyrograf15 Napisano 17 Luty 2023 Napisano 17 Luty 2023 Nie mniej jak fanta, liczy się powierzchnia. Nie myl tylko blachy cynkowej z ocynkowaną. Wojtek Cytuj
antypiratto Napisano 18 Luty 2023 Autor Napisano 18 Luty 2023 No to muszę odwiedzić lokalne zlomowisko. Blacha cynowa, nie ocynowana .... czyli magnes trzeba zabrać Cytuj
Cyrograf15 Napisano 18 Luty 2023 Napisano 18 Luty 2023 Tak, magnes to słuszna koncepcja. Przedwojenne parapety były cynkowe, dość trudno o takie obecnie. Wojtek Cytuj
antypiratto Napisano 18 Luty 2023 Autor Napisano 18 Luty 2023 A wpadł mi kiedyś w ręce duży kawał takiej rynny i jak zawsze .... ,,a po co mi to???,, I poszło na złom za grosze zamiast wpasować się magazyn tzw. ,,przydasie,, Robię pozysk z baterii Cytuj
antypiratto Napisano 18 Luty 2023 Autor Napisano 18 Luty 2023 Ile wsypać tego kreta na np litr wody?? Cytuj
antypiratto Napisano 20 Luty 2023 Autor Napisano 20 Luty 2023 (edytowane) Eksperyment nr.1 Sposób: rozpuściłem 3 nakretki kreta w niecalym litrze wody, wrzuciłem pacjenta i dodałem kawałki cynkowej blachy Obserwacje: z początku trochę pobuzowało Efekt: po 2 dniach trochę zmiękło ale mizernie to wyszło, możliwe że błędy popełniłem jakieś Eksperyment nr.2 Sposób: namoczonego pacjenta obsypałem kretem i zawinęłam w folie aluminiowe, póniej w tackę Alu grillową i całość znów w folie Alu, nakłułem całość w kilku miejscach, pojemnik, wrzątek Obserwacje: ostro zadymiło i zagotowało, folia Alu częściowo stąpiona, ostygnięte wypłukałem Efekt: bardzo dobry po spotkaniu ze szczotką drucianą na wiertarce Uwagi do eksperymentów?? Czym to zabezpieczyć żeby zostało jak jest??? Edytowane 20 Luty 2023 przez antypiratto Cytuj
Cyrograf15 Napisano 20 Luty 2023 Napisano 20 Luty 2023 Powtórz autolizę w mniej agresywny sposób, doczyść. Teraz za wcześnie na taninę. Wojtek Cytuj
antypiratto Napisano 20 Luty 2023 Autor Napisano 20 Luty 2023 Powtórzyłem eksperyment nr.1, zobaczę jutro czy coś odeszło jeszcze ,choć jak dla mnie to efekt fajny już jest. To mój pierwszy "zrobiony" fant, ale na czymś trzeba się nauczyć Cytuj
antypiratto Napisano 20 Luty 2023 Autor Napisano 20 Luty 2023 (edytowane) Słabo to wygląda, nie ma bąbelkow, nie ma dymu, ,,niczego nie ma,,. Cynkowe blaszki są, temp. 20stopni w garażu jest, w wodzie jest, kret wsypany. Poprzednio też nic się nie działo. Coś ta autoliza słaba. Zobacze za dwa dni Edytowane 20 Luty 2023 przez antypiratto Cytuj
Cyrograf15 Napisano 20 Luty 2023 Napisano 20 Luty 2023 Najlepiej mieć drut cynkowy, blachę można pociąć w wąskie paski i owinąć na fancie. Można zwiększyć stężenie elektrolitu. Kombinuj, na tym polega ta zabawa. Wojtek Cytuj
antypiratto Napisano 12 Marzec 2023 Autor Napisano 12 Marzec 2023 Witam. Panowie temat ,,tanina,,. Jak to stosować, co kupić, jak rozrabiać o ile trzeba to robić. Jak stosujecie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi