bialawy Napisano 3 Luty 2023 Napisano 3 Luty 2023 Witam Podczas wycieczki zagranicznej gdzieś nad morzem znalazłem kiedyś coś takiego. Generalnie przypomina stara chińska monetę. Średnicę ma ok 24.5mm Wykonane z metalu, który nie reaguje na magnes. Szukałem w różnych katalogach chińskich monet, ale niczego podobnego nie znalazłem i obawiam się, że to jakiś fant dla turystów... Może ktoś to potwierdzi... Pozdrawiam Cytuj
bialawy Napisano 3 Luty 2023 Autor Napisano 3 Luty 2023 https://en.numista.com/catalogue/pieces131222.html Przypomina trochę taką monetę, ale nie do końca jest taka sama... Cytuj
bialawy Napisano 3 Luty 2023 Autor Napisano 3 Luty 2023 No dobrze. Jakoś nie chce mi się wierzyć więc zapytam... Czy może ktoś widział podróbki takich monet. Chodzi mi o to czy są one radosną twórczością czy kopiują konkretne monety? Ciężko mi po prostu uwierzyć, że znalazłem tak stara chińska monetę. To że była w kontakcie ze słona wodą wyjaśniałoby jej stan, ale... Aż nie chce się wierzyć. Pozdr. Cytuj
Landszaft Napisano 3 Luty 2023 Napisano 3 Luty 2023 Bialawy , bez rewelacji .w okresie wojen Fryderyka Wielkiego armia rosyjska miała w swym składzie wojaków z rejonów wschodnich. często żołnierze rosyjscy z dalekiego wschodu targali z sobą monety keszowe jako amulety , tak samo w trakcie I wony czy II . Do dziś w chinach jest gigantyczny rynek tak zwanych monet szczęścia i można je kupić za grosze. Ta moneta to oryginał mimo że populares o groszowej wartości " droższe od niej są boratynki !!!" Dlatego czasami można znaleźć na polach bitew fanty chińskie . Sam 20 lat temu znalazłem w rejonie bitwy pod Kunowicami fajkę chińską do opium !! . Druga sprawa dlaczego tak stara moneta a nie z okresu bitwy czyli np 18 wieczna, powód najciekawszy dotyczących chińskich monet keszowych - Monety keszowe nie podlegały inflacji i wycofania z rynku przez 2200 lat !!. Wartość monety oprócz paru okresów były monetą bilonową o wartości metalu i np w roku 1912 mogłeś wyjąć z portfela monetę z 220 r pne " pierwszego cesarza dyn Qin" czyli wtedy kiedy zaprojektowano wielkość monety , kwadratowy otwór i mniej więcej wagę i mogłeś kupić za nią chleb !!!. To jest niesamowite . To jest tak jakbyś obecnie wyjął z portfela monetę np Mieszka pierwszego i mógł iść do sklepu na zakupy a moneta ta jeszcze będzie w obiegu przez następne 1200 lat !!. To jest ewenement chińskich monet - ale to inna kultura która zawsze uważała że jak coś się zaprojektowało i wytworzyło a to nadal działa to się bezmyślnie tego nie niszczy i nie wyrzuca. Dlatego wojacy rosyjscy dalekowschodni mieli w kieszeniach czasami monety chińskie które były nawet bardzo stare obiegowe i aktualne. Druga strona medalu to ilości odlewanych monet keszowych które w Chinach były odlewane w zależności od kondycji państwa czasami w gigantycznych ilościach. W europie przyjmuje się że jedna z paru z monet która na rynku została wybita w 1,5 mld nakładzie przez 7 lat to była Boratynka. To jest psinco przy ilości monet jakie odlewali ROCZNIE chińczycy 5 mld keszówek z z metali kolorowych + 1 mld żelaznych . I to są ilości ! Keszówki w sumie liczy się że odlano ich przez 2200 lat blisko miliard . to co przy nich znaczy boratynka ;o))ze swym 1,5 mld sztuk. Chiny zawsze były gigantyczne i nieszablonowe jak ktoś zacznie czytać ich historię. Cytuj
Landszaft Napisano 3 Luty 2023 Napisano 3 Luty 2023 źle napisałem nie miliard przez 2200 lat a bilion monet !! Cytuj
bialawy Napisano 4 Luty 2023 Autor Napisano 4 Luty 2023 No tak... Boratynek u nas w bród... Tyle na lewo zostało wybitych... Sam mam kilka egz robionych przez niepiśmiennych np z napisem OIAN zamiast IOAN No nic. Ciekawostka w kolekcji i dowód na to, że wystarczy patrzyć pod nogi... Pozdrawiam Cytuj
Landszaft Napisano 4 Luty 2023 Napisano 4 Luty 2023 jak chcesz ciut dowiedzieć się o keszówkach to wejdź https://poszukiwanieskarbow.com/forum i w dziale kolekcje jest temat monety keszowe , tam jest sporo informacji o tym typie monet . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi