Karolina_Phd stud Napisano 10 Styczeń 2023 Napisano 10 Styczeń 2023 Witam. Pisze rozprawę doktorską z geografii m.in. z obszaru rzeki Krasnej i samej miejscowości również. Czy znają Państwo jakieś informacje o tym czy zapora wodna w Krasnej albo w innej miejscowości na tej rzece została zniszczona w trakcie tej bitwy z 1939 r., i skutkiem temu była jakaś powódź? Byłabym bardzo wdzięczna za jakieś informacje (źródła) bądź zdjęcia.
miroslav Napisano 10 Styczeń 2023 Napisano 10 Styczeń 2023 Witam Niestety tematem interesowałem się jedynie przypadkowo z racji powiązań rodzinnych . Żadne informacje na temat ewentualnego zalewu do mnie nie dotarły . Może spytam Osobę pochodzącą z Komorowa czyli obok . Pokolenie które było świadkami tych wydarzeń już odeszło więc szanse na bliższe informacje są nikłe . Ktoś na forum lub w necie wspominał o odnalezionych łuskach URa w tej okolicy może zebrał inne informacje . Chyba jedynym pewnym rozwiązaniem jest pobranie rdzeni gruntu z odwiertów ??? Na aukcjach był zestaw ujęć kolumny pancernej która (jak wówczas sądziłem) poruszała się w kierunku Krasnej oraz fotografia z okolic Mniowa . Czy je zarchiwizowałem i odpowiednio opisałem ? sam jestem ciekaw. Kilka dysków na starych laptopach może coś przetrwało . Pozdrawiam i życzę udanych poszukiwań .
bjar_1 Napisano 10 Styczeń 2023 Napisano 10 Styczeń 2023 Teraz, Karolina_Phd stud napisał: Czy znają Państwo jakieś informacje o tym czy zapora wodna w Krasnej albo w innej miejscowości na tej rzece została zniszczona w trakcie tej bitwy z 1939 r., i skutkiem temu była jakaś powódź? Nie słyszałem, żeby coś takiego miało miejsce, a w temacie Krasnej 1939 siedzę mocno.
bjar_1 Napisano 11 Styczeń 2023 Napisano 11 Styczeń 2023 Aha, przypomniało mi się. W maju 1939 roku przez Kielecczyznę przeszły ulewne deszcze, a niektóre rzeki wystąpiły z brzegów. Najbardziej znana jest rz. Kamienna w Skarżysku-Kamiennej - https://proskarzysko.pl/tego-dnia-16-05-1939-powodz-w-skarzysku/ no ale może i rz. Krasna coś wtedy nabroiła? W Krasnej i okolicy nie zniszczono celowo żadnej zapory na rzece i nie zrobiło tego zarówno WP jak i Niemcy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.