Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Pisze rozprawę doktorską z geografii  m.in. z obszaru rzeki Krasnej i samej miejscowości również.  Czy znają Państwo jakieś informacje o tym czy zapora wodna w Krasnej albo w innej miejscowości na tej rzece została zniszczona w trakcie tej bitwy z 1939 r., i skutkiem temu była jakaś powódź? Byłabym bardzo wdzięczna za jakieś informacje (źródła) bądź zdjęcia.  

Napisano

Witam
Niestety tematem interesowałem się jedynie przypadkowo z racji powiązań rodzinnych .
Żadne informacje na temat ewentualnego zalewu do mnie nie dotarły .
Może spytam Osobę pochodzącą z Komorowa czyli obok .
Pokolenie które było świadkami tych wydarzeń już odeszło więc szanse na bliższe informacje są nikłe .
Ktoś na forum lub w necie wspominał o odnalezionych łuskach URa w tej okolicy może zebrał inne informacje .
Chyba jedynym pewnym rozwiązaniem jest pobranie rdzeni gruntu z odwiertów ???
Na aukcjach był zestaw ujęć kolumny pancernej która (jak wówczas sądziłem) poruszała się w kierunku Krasnej
oraz fotografia z okolic Mniowa .
Czy je zarchiwizowałem i odpowiednio opisałem ? sam jestem ciekaw. Kilka dysków na starych laptopach może coś przetrwało .
Pozdrawiam i życzę udanych poszukiwań .

Napisano (edytowane)
Teraz, Karolina_Phd stud napisał:

Czy znają Państwo jakieś informacje o tym czy zapora wodna w Krasnej albo w innej miejscowości na tej rzece została zniszczona w trakcie tej bitwy z 1939 r., i skutkiem temu była jakaś powódź?  

Nie słyszałem, żeby coś takiego miało miejsce, a w temacie Krasnej 1939 siedzę mocno. 

Edytowane przez bjar_1
Napisano

Aha, przypomniało mi się. W maju 1939 roku przez Kielecczyznę przeszły ulewne deszcze, a niektóre rzeki wystąpiły z brzegów. Najbardziej znana jest rz. Kamienna w Skarżysku-Kamiennej - https://proskarzysko.pl/tego-dnia-16-05-1939-powodz-w-skarzysku/ no ale może i rz. Krasna coś wtedy nabroiła? W Krasnej i okolicy nie zniszczono celowo żadnej zapory na rzece i nie zrobiło tego zarówno WP jak i Niemcy.