Skocz do zawartości
  • 0

kulka od muszkietu?

Szefo

Pytanie

Napisano
znalazłem ołowianą kulkę średnica ok 11-12mm, waga ok 9g
czy to od muszkietu, może od szrapnela ale raczej nie bo tam były chyba stalowe?
pozdr
Szefo

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dlaczego "sklepane boki kulki świadczą że jest do szrapnela?"
Otóż w szrapnelach kulki ubijane były maszynowo z użyciem dość dużej siły (aby w locie nie przemieszczały się i nie destabilizowały pocisku).
Generalnie kulki muszkietowe są dość dużych kalibrów, przynajmniej 12mm. Dla przykładu rosyjskie i pruskie z okresu wojny siedmioletniej mają kaliber ok. 16mm.
Napisano
ja takie kulki trafiam zawsze w tym samym kalibrze i jedne są sklepane inne nie . A co do kul muszkietowych to one także się sklepują po udeżeniu w jakiś twardszy przedmiot np. drzewo .
Przed chwilą zmieżyłem dwie swoje i mają kal 13 mm , jedna jest sklepana , oprucz tego są znalezione w różnych miejscach.
pzdr
Napisano
a tak z ciekawości na przyszłość jakiej średnicy zwykle były kulki od szrapnela a jakiej muszkietowe
to tak w celu możliwości identyfikacji bo wielkości
pozdr
Napisano
znalazłem ołowianą kulkę średnica ok 11-12mm, waga ok 9g
czy to od muszkietu, może od szrapnela ale raczej nie bo tam były chyba stalowe?
pozdr
Szefo
Napisano
Tak, to wynika ze specyfiki pocisku ładowanego od wylotu lufy, a materiałem miotającym był proch czarny.
Pozdrawiam
Napisano
11-12 mm to na muszkiet trochę za mało... Co najwyżej pistolet skałkowy lub kapiszonowy.
A kulki od szrapneli były ołowiane i stalowe (zależy od okresu - na pobojowiskach XVIII-wiecznych trafiają się jedne i drugie, choć szrapnelowe z tego okresu są jeszcze większe niż muszkietowe).
Napisano
Przyjrzyj sie dokladnie tej kulce. Jezeli boki ma troche sklepane" to raczej szrapnel. Jezeli nie to moze byc kula od broni skalkowej lub kapiszonowej.
Napisano
Jesszcze parę lat temu mysliwi mogli strzelać z takich.Podobno swietne na dziki były.W łusce od strzelby zamiast śrutu była taka jedna.Ale weszła ustawa jakas i już nie mogą.To tylko przypuszczenia,że ta twoja jest współczesna....
pozdrawiam
Monti

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie