Szefo Napisano 16 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2004 znalazłem ołowianą kulkę średnica ok 11-12mm, waga ok 9gczy to od muszkietu, może od szrapnela ale raczej nie bo tam były chyba stalowe?pozdrSzefo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 20 Kwiecień 2004 Share Napisano 20 Kwiecień 2004 Dlaczego "sklepane boki kulki świadczą że jest do szrapnela?"Otóż w szrapnelach kulki ubijane były maszynowo z użyciem dość dużej siły (aby w locie nie przemieszczały się i nie destabilizowały pocisku).Generalnie kulki muszkietowe są dość dużych kalibrów, przynajmniej 12mm. Dla przykładu rosyjskie i pruskie z okresu wojny siedmioletniej mają kaliber ok. 16mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hydro Napisano 17 Kwiecień 2004 Share Napisano 17 Kwiecień 2004 Pomsee, a dlaczego sklepane" boki kulki świadczą że jest do szrapnela?hydro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 17 Kwiecień 2004 Share Napisano 17 Kwiecień 2004 ja takie kulki trafiam zawsze w tym samym kalibrze i jedne są sklepane inne nie . A co do kul muszkietowych to one także się sklepują po udeżeniu w jakiś twardszy przedmiot np. drzewo . Przed chwilą zmieżyłem dwie swoje i mają kal 13 mm , jedna jest sklepana , oprucz tego są znalezione w różnych miejscach.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 17 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2004 a tak z ciekawości na przyszłość jakiej średnicy zwykle były kulki od szrapnela a jakiej muszkietoweto tak w celu możliwości identyfikacji bo wielkościpozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 16 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2004 znalazłem ołowianą kulkę średnica ok 11-12mm, waga ok 9gczy to od muszkietu, może od szrapnela ale raczej nie bo tam były chyba stalowe?pozdrSzefo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Kwiecień 2004 Share Napisano 16 Kwiecień 2004 Szrapnelowe kulki były ołowiane.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Kwiecień 2004 Share Napisano 21 Kwiecień 2004 Tak, to wynika ze specyfiki pocisku ładowanego od wylotu lufy, a materiałem miotającym był proch czarny.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 16 Kwiecień 2004 Share Napisano 16 Kwiecień 2004 11-12 mm to na muszkiet trochę za mało... Co najwyżej pistolet skałkowy lub kapiszonowy.A kulki od szrapneli były ołowiane i stalowe (zależy od okresu - na pobojowiskach XVIII-wiecznych trafiają się jedne i drugie, choć szrapnelowe z tego okresu są jeszcze większe niż muszkietowe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Kwiecień 2004 Share Napisano 16 Kwiecień 2004 Przyjrzyj sie dokladnie tej kulce. Jezeli boki ma troche sklepane" to raczej szrapnel. Jezeli nie to moze byc kula od broni skalkowej lub kapiszonowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Kwiecień 2004 Share Napisano 16 Kwiecień 2004 Jesszcze parę lat temu mysliwi mogli strzelać z takich.Podobno swietne na dziki były.W łusce od strzelby zamiast śrutu była taka jedna.Ale weszła ustawa jakas i już nie mogą.To tylko przypuszczenia,że ta twoja jest współczesna....pozdrawiamMonti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Szefo
czy to od muszkietu, może od szrapnela ale raczej nie bo tam były chyba stalowe?
pozdr
Szefo
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.