Skocz do zawartości
  • 0

Pokrywa z napisem Panzer

Mario83

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikację pokrywy.

Wykonana z blachy, wytłoczony napis Panzer i logo u góry. Przypomina nieco logo Maybacha. Szukam już od dłuższego czasu lecz nic nie potrafię znaleźć. Wygląda jak pokrywa filtra powietrza z pojazdu podejrzewam pancernego,skoro napis Panzer to pewnie z jakiegoś czołgu. Jakiś czas temu przyniósł nam to do muzeum jeden facet,leży to już sporo czasu i nikt nie wie co to dokładnie jest. 

Screenshot_20230102-231510.png

Screenshot_20230102-231506.png

Screenshot_20230102-232030.png

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panzer, oznacza również "pancerny". Nie jestem pewien ale radzę szukać części z nazwą firmy lub logo od sejfów i szaf pancernych. 

Napisano

Przyniósł to razem z radiostacją,obstawiam że to jednak z jakiegoś pojazdu. I raczej pozyskane z jednego miejsca. Szukałem na różne sposoby dość długo,jednak ciężko cokolwiek znaleźć na ten temat.

Screenshot_20230104-013652.png

Screenshot_20230104-013702.png

Napisano

Drugie zdjęcie to Dekiel Kasten pz. nr24, radio WH. Tabliczka jest taka sama. Tutaj link do aukcji z czymś takim -> https://archiwum.allegro.pl/oferta/dekiel-kasten-pz-nr-24-radio-wh-stug-tiger-i6880410886.html 

Co do pierwszego zdjęcia to napis Feind hort mit oznacza - wróg słyszy. Tylko nie wiem czemu by miał być taki napis na radiostacji. Pod tą nazwą również odbyła się niemiecka kampania polityczna która miała uwrażliwić społeczeństwo.

Napisano
3 godziny temu, Stug III napisał:

Co do pierwszego zdjęcia to napis Feind hort mit oznacza - wróg słyszy. Tylko nie wiem czemu by miał być taki napis na radiostacji. Pod tą nazwą również odbyła się niemiecka kampania polityczna która miała uwrażliwić społeczeństwo.

Za  PRL-u były podobne na naszych sprzętach łączności.

Napisano

EB kojarzy mi się tylko z jednym.Może szukać w tę stronę - jakaś klapa rewizyjna kotła warzelniczego, grzewczego czy szerzej - element aparatury browarniczej (być może ciśnieniowej, stąd "panzerna" jakość stali).A że znalezione w jednym miejscu z radiostacją- może to czysty przypadek typu śmietnik, zrzutowisko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie