Edward111111 Napisano 17 Październik 2022 Share Napisano 17 Październik 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Sedco Express Napisano 17 Październik 2022 Share Napisano 17 Październik 2022 Matka Boska z Dzieciątkiem. Wg mnie olej na płótnie. Może być stary i cenny. Odcyfruj litery na dole. Zwykle tego typu obrazy były zamawiane przez proboszczów u miejscowych artystów jako wystrój kościoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 M164U2 Napisano 17 Październik 2022 Share Napisano 17 Październik 2022 Doliczyłem się 12 gwiazdek. I choć płótno nie jest dziś niebieskie (ale możliwe, że kiedyś było) to może być Matka Boska brukselska:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Sedco Express Napisano 17 Październik 2022 Share Napisano 17 Październik 2022 (edytowane) Na wielu obrazach Matka Boska ma wieniec z 12 gwiazd - symbolizują one apostołów i Ducha Świętego. Napis zapewne określa jaka (tzn. nazwa) jest ta Matka Boska (analogicznie do np. matęblewska, pniewska). Kluczem do określenie mogą też być korony (ich kształt). Zrób zdjęcia kilku fragmentów z bliska. Bardzo podobny obraz widziałem a był on z przełomu XVII/XVIII w. Edytowane 17 Październik 2022 przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Edward111111
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi