Skocz do zawartości
  • 0

Mundur carski?

Pytanie

Napisano (edytowane)

Czy ktoś wie co to za mundur na zdjęciu? Jest na tym zdjęciu napisana odręcznie data 1914 rok. Całość jest na kartoniku i od tyłu z tego zrozumiałem z cyrylicy jest reklama zakładu fotograficznego. Interesuje mnie co to za jednostka nosiła takie mundury i gdzie stacjonowali tak ubrani żołnierze. Poza tym ciekawi mnie stopień wojskowy. Fotografia pochodzi z rodzinnych szpargałów z Lublina.

Bez nazwy 1.jpg

Edytowane przez Johndoll1

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1
Napisano

I tak:

1. fotografia wykonana w atelier Rumiancewa w mieście Еле́ц (Jelec),

2. jak podajesz, ma datę 1914,

3. w tym czasie w tym mieście stacjonował Нежинский 18-й гусарский полк (https://ru.wikipedia.org/wiki/Нежинский_18-й_гусарский_полк),

4. kąty na rękawach oraz słabo widoczne "kamyki" na pagonach (trzy) sugerują iż osoba z fotografii była albo w stopniu porucznika lub ewentualnie starszego podoficera. pod powyższym linkiem możesz obejrzeć przykłady pagonów

• Super 1
  • 1
Napisano

Czołem Waszmościom.

20 minut temu, Dennis napisał:

kąty na rękawach oraz słabo widoczne "kamyki" na pagonach (trzy) sugerują iż osoba z fotografii była albo w stopniu porucznika lub ewentualnie starszego podoficera.

Bez wątpienia - starszy podoficer.

1_st.podoficer.thumb.JPG.b59a6a0468995b909c3d381c2579df02.JPG

Podoficer przy szabli kawaleryjskiej - обр. 1819г.

1.jpg.b34df7dbaae44b96acfa04bc6759f66c.thumb.jpg.f89513f516bfbeec95e610e4dd61baab.jpg

Co nie stanowi zbytniego dysonansu, bo szable te służyły w armii rosyjskiej do 1917-go roku.

25 minut temu, Johndoll1 napisał:

Sam poszukałem za pomocą szukania obrazu google plus funkcja google lens i oto gdzie mnie to zaprowadziło

Trochę na manowce - bo podoficer którego zdjęcie prezentujesz, nie służył w pułku który w necie wygrzebałeś.

Zwróć uwagę na emblematy na czapkach obu huzarów.

Nie wyważaj otwartych drzwi - poszukaj w pułku, który zapodał Waszmość Dennis.

41 minut temu, Dennis napisał:

2. jak podajesz, ma datę 1914,

3. w tym czasie w tym mieście stacjonował Нежинский 18-й гусарский полк

pzdr.

stani

• Super 1
  • 0
Napisano (edytowane)

Dzięki bardzo za odpowiedź.

Sam też poszukałem za pomocą szukania obrazem w google, plus google lens, ale pokazało mi tylko bardzo podobny mundur huzara aleksandryjskiego (z inną czapką z czachą :D ) na jakimś ruskim forum http://livinghistory.ru/topic/97070-gusarskaia-forma/

Co do stopnia to z tego co widzę chyba jest to Starszy Podoficer

Bez nazwy 2 kopia.jpg

Edytowane przez Johndoll1
  • 0
Napisano

Temat można w zasadzie zamknąć dodam jeszcze kilka zdjęć które można znaleźć na necie dotyczące takich mundurów, na końcu zakład foto gdzie było robione zdjęcie.

Husar_18-Nezhin muzeum1.jpg

Husar_18-Nezhin obrazek.jpg

Rysunki.jpg

zakład fotograficzny.jpg