Skocz do zawartości
  • 0

Szabla carska - Złota broń

haczykman

Pytanie

Czołem,

Wiem, że głównym odbiorcą mojej wiadomości będzie "toyotomi", dlatego ponownie proszę o specjalistyczną pomoc :)

Osoba na zdjęciu to oficer carskiej armii, którego znalazłem na liście posiadaczy Złotej Broni (Золотое оружие), przyznanej za wyróżnienie podczas wojny rosyjsko-japońskiej 1904-1905.

Posiadam jego dwa zdjęcia, gdzie pojawia sie z "szablą u boku" i nie jestem w stanie stwierdzić czy to ta sama szabla i czy to jest wspomniany "złoty oręż".

Znalazłem w książce Шунков В.Н. - Наградное и парадное оружие России dwie szable, które pasują mi do tego co widzę, załączam też te dwie strony.

Dziękuję z góry za jakiekolwiek informacje.

PS: Jest jeszcze jedna rzecz dotycząca bardziej odznaczenia. Znalazłem dokument nadania mu orderu św. Anny II Stopnia. Na zdjęciu wpomniany oficer ma odznaczenie - order św. Anny - co ciekawe jest przypięty do piersi (tak jak by był III stopnia), a order s. Anny II stopnia powinien być przypięty do szyi. Nigdzie nie znalazłem dokumentu nadania III stopnia.

zdj_orez.jpg

zlote_or.jpg

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czołem Waszmość.

Godzinę temu, haczykman napisał:

Posiadam jego dwa zdjęcia, gdzie pojawia sie z "szablą u boku"

Prawidłowo - "przy szabli" - a że to rosyjska szaszka dragońska, to - "przy szaszce".

nie jestem w stanie stwierdzić czy to ta sama szabla

Nie - są to dwie różne szaszki dragońskie.

1 - z dużą dozą pewności, produkcja rosyjska - a szaszki te klepała manufaktura w Złatouście.

2 - szaszka importowana - produkcja którejś z manufaktur solingeńskich -

Znalazłem w książce Шунков В.Н. - Наградное и парадное оружие России dwie szable, które pasują mi do tego co widzę

(zwróć uwagę na kapturek trzonu rękojeści - dwa różne style zakucia trzpienia głowni - style, tak jak wyżej napisałem)

zdj_orez.jpg.dda06de6581179e8b445e3266f159688.thumb.jpg.9accd301fc086dec7da6b7aec94b1fe6.jpg

Szaszka nr - 1 - może być modelu 1881/1909 (na drugiej stronie załącznika) - ale nie jest to - Золотое оружие «За храбрость».

Które oficer otrzymał. Taką broń, oficerowie nie nosili na co dzień, to - dla nich - była bronią, paradną.

Aby otrzymać - Золотое оружие - musiał wcześniej posiadać nagrodę - "Аннинское оружие" - orderu św. Anny, min. IV klasy.

Najpewniej jest to szaszka z tym wyróżnieniem. Takie szaszki oficerowie nosili na co dzień.

Szaszka nr - 2 - jest zakupiona za granicą w Solingen i na -  Золотое оружие - nie wygląda (to co widać na zdjęciu).

Może to być - jak często się zdarzało - "Аннинское оружие".

Druga strona medalu -

Fotografie pochodzą z atelier fotograficznego, w takim przypadku są - praktycznie - niemiarodajne.

Oficerowie, żołnierze i każdy kto tak przyszedł, fotografował się ze sprzętem, który posiadał fotograf. 

Jedno co można powiedzieć oglądając te zdjęcia.

Obie szaszki, to szaszki dragońskie - najpewniej - обр. 1881/1909 гг. 

Jednocześnie - oprawy - na "Золотое оружие", nie wyglądają.

1 godzinę temu, haczykman napisał:

Znalazłem dokument nadania mu orderu św. Anny II Stopnia. Na zdjęciu wpomniany oficer ma odznaczenie - order św. Anny - co ciekawe jest przypięty do piersi (tak jak by był III stopnia), a order s. Anny II stopnia powinien być przypięty do szyi.

Tutaj masz rację, ale...tego faktu nie potrafię wytłumaczyć.

Tym bardziej, że ten order (III klasy) przypięty jest nieprawidłowo.

(znowu "kłania się" fotografia z atelier)

pzdr.

stani

• 0

Serdecznie dziękuję za rozwianie wielu wątpliwości.

Co do szaszki, to nie mając dokumentów osobowych z archiwum pewnie nie zjadę odpowiedzi, którą faktycznie posiadał. 
Z orderem będę jeszcze próbował.

Nie dodałem, że wspomniany oficer był w pułku strzeleckim (dokładnie 27 pułk strzelców syberyjskich). Nie wiem czy to ma znaczenie przy ustaleniu jaką szaszkę nosił.

Pisze o tym, bo w przyszłości chciałbym jakąś nabyć (pewnie replikę z uwagi na koszty) i chciałbym, żeby była jak najbliższa tej, którą ów oficer nosił. 

Kłaniam się nisko,

Łukasz

• 0

Czołem.

13 minut temu, haczykman napisał:

Co do szaszki, to nie mając dokumentów osobowych z archiwum pewnie nie zjadę odpowiedzi,

Co do konkretnej szaszki, archiwum dokumentów - nie za bardzo - Ci pomoże.

Szaszka oficerska, to broń osobista, własnościowa i nie podlega archiwizacji urzędowej.

W takim przypadku - najlepsze są archiwa rodzinne, a najlepiej, sama broń przechowywana w rodzinie.

A co do orderów i nagród, to jak najbardziej - archiwa.

Tutaj możesz znaleźć, przyznanie nagrody - jakiej, za co i konkretny numer, ale szaszki nie znajdziesz. 

19 minut temu, haczykman napisał:

wspomniany oficer był w pułku strzeleckim (dokładnie 27 pułk strzelców syberyjskich). Nie wiem czy to ma znaczenie przy ustaleniu jaką szaszkę nosił.

Ma znaczenie. Jako oficer pułku strzeleckiego - raczej - nie nosił szaszki kawaleryjskiej, ani kozackiej.

Mogła to być szaszka oficerska dragońska, lub - któraś - oficerska piechociarska.

(ze zdjęć wynika, że "walczył" dragonką, co jest - najbardziej - prawdopodobne)

pzdr.

stani