Skocz do zawartości

Medalik z koroną i napisami w j. hebrajskim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W ręce wpadło mi coś takiego. Wygląda jak część medalika czy coś podobnego. Metal to jakiś cynkalu. Z jednej strony widać koronę. A z drugiej jakieś napisy po hebrajsku. Ma ktoś pomysł co to może być. Kolega sugerował że medalik, który dawano dzieciom żeby odpędzały złe moce. Ale ja nie znalazłem nic podobnego. Może komuś kojarzy się z czymś innym. Z góry dziękuję za wszelkie uwagi, sugestie i pomoc. Pozdrawiam

IMG20220716073835.jpg

IMG20220716073847.jpg

IMG20220716095529_BURST000_COVER.jpg

IMG20220716095538.jpg

• 2 weeks later...

Czyli wychodzi na to, że do góry nogami trzymałem część z napisami. Ciężko mi dopasować te bukwy do tych przedstawionych w drugim wątku, ale jakby odwrócić ten przedmiot to faktycznie można zauważyć podobieństwo do litery ה

Mam nadzieje, że to ten trop, ale faktycznie słabo z rozpoznawaniem tekstów w j. hebrajskim biorąc pod uwagę, że taką liczną grupę społeczności jeszcze niedawno stanowili ludzie wyznania mojżeszowego.

No nic tak. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

To na 100proc kabalistyczny medalik-amulet dla małych dzieci tzwn. hejełe ,twój jest starszy zapewne  pocz. XIX/XVIII w więc ma trochę inny wygląd, na awersie pod koroną też była litera ה

pobrany plik.jpg

Edytowane przez abcd

No to faktycznie ciekawostka. Kolega dobrze mówił. Generalnie ciężko znaleźć coś podobnego w internecie. Może i pod koroną też była ta litera, ale tego to już się chyba bez drugiej części nie dowiemy...

Dziękuję za rozszyfrowanie zagadki. Zawsze to lepiej znać przeznaczenie jakiegoś ciekawego przedmiotu, który wpadł w ręce.

Pozdrawiam

PS. szukałem czegoś podobnego na stronach w j. hebrajskim i trafiłem na coś takiego co o dziwo opisane jest jako "stary perski wisiorek". A zwróciłem na niego uwagę bo szukałem motywu korony na podobnych wyrobach...

http://www.egozigallery.com/פריט-מספר-15194