haczykman Napisano 10 Lipiec 2022 Share Napisano 10 Lipiec 2022 Witam, posiadam zdjęcie w rodzinnym archiwum o którym nie wiele wiadomo. To jest jego jedyne zdjęcie w mundurze jakie mam. Jest na nim polski oficer (w 1939 roku miał stopień ppor.), zdjęcie zrobione jakiś czas po wyzwoleniu z oflagu. Czy ktokolwiek jest w stanie pomóc mi zidentyfikować po mundurze, znaczku na klapie, czymkolwiek, gdzie mógl służyć ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Edmundo Napisano 10 Lipiec 2022 Share Napisano 10 Lipiec 2022 (edytowane) Człowiek na powyższej fotografii nadal jest w stopniu podporucznika (doskonale widoczna jest jedna gwiazdka), niestety na kurtce typu battledress poza widocznym stopniem nie widnieje żadna oznaki przynależności pozwalająca zidentyfikować jednostkę Polskich Sił Zbrojnych a to "coś" widoczne na kołnierzu kurtki też nie kojarzy mi się z niczym związanym z PSZ, może to po prostu "paproch" powstały podczas wywoływania filmu bądź odbitki fotografii. A jeśli fotografię wykonano jakiś czas po wyzwoleniu z oflagu to może tenże oficer jeszcze nie wstąpił do PSZ a przebywał w którymś z obozów dla "dipisów", nosząc po prostu kurtkę z oznaką stopnia, wyfasowaną od "aliantów" albo tą która pozostała mu z oflagu, a tam dość częste były angielskie sorty mundurowe, nawet wśród polskich jeńców z 1939 r. To tyle. Edytowane 10 Lipiec 2022 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
haczykman
Witam,
posiadam zdjęcie w rodzinnym archiwum o którym nie wiele wiadomo. To jest jego jedyne zdjęcie w mundurze jakie mam.
Jest na nim polski oficer (w 1939 roku miał stopień ppor.), zdjęcie zrobione jakiś czas po wyzwoleniu z oflagu.
Czy ktokolwiek jest w stanie pomóc mi zidentyfikować po mundurze, znaczku na klapie, czymkolwiek, gdzie mógl służyć ?
Pozdrawiam
1 odpowiedź na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi