Herr_Fisch Posted June 24, 2022 Posted June 24, 2022 Witam, mam do kupienia taki nieśmiertelnik, moje pytania to: 1. Czy jest oryginalny 2. ID oznaczeń 3. Czy 160 zł to cena uczciwa za niego Z góry dziękuję i pozdrawiam
Herr_Fisch Posted June 25, 2022 Author Posted June 25, 2022 Moje pytanie jeszcze brzmi gdyż znalazłem podobny w którym czcionka się różni, czy to może oznaczać że mój to fake czy zwyczajnie końcowo wojenna niedbałość? (Zdjęcia z Neta)
DARKOFF Posted June 25, 2022 Posted June 25, 2022 .Niekoniecznie. Nie sugeruj się czcionką na innych egzemplarzach ponieważ napisy wyciskane były gotową matrycą bynajmniej w tym przypadku, dotyczy to również np. nieśmiertelników celników. Poszczególni wytwórcy mogli operować różniącą się od siebie czcionką. Dopiero numer ewidencyjny, grupa krwi wybijane były ręcznie z pojedynczych liter i stąd nierówne odstępy oraz brak zachowania równej linii czego brak będzie w napisie wyciśniętym z gotowej matrycy. O oryginalności ciężko jednak mówić na podstawie samych zdjęć nie mając fanta w ręku.
Herr_Fisch Posted June 25, 2022 Author Posted June 25, 2022 Rozumiem, może to trudne pytanie ale o co mogę np spytać sprzedawcy co mogło by mi jeszcze pomóc stwierdzić oryginalność?
DARKOFF Posted June 25, 2022 Posted June 25, 2022 Faktycznie trudne. O cokolwiek byś nie zapytał sprzedawcy on upierał się będzie że to oryginał. Najlepiej szukaj znajomego który Tobie pomoże a wiedzę w tym temacie posiada. Ze samych zdjęć trudno wyrokować tym bardziej że produkcja podróbek jest coraz lepsza w sensie jakości porównywalnej oryginałowi.
Herr_Fisch Posted June 25, 2022 Author Posted June 25, 2022 Rozumiem, dziękuję za pomoc i garść informacji
DARKOFF Posted June 25, 2022 Posted June 25, 2022 IX batalion marszowy Volkssturmu z XX okręgu wojskowego bodajże Danzig. 576 to numer tego wojownika, litera A to grupa krwi, V w nawiasie to jak Volkssturm.
DARKOFF Posted June 25, 2022 Posted June 25, 2022 Cena dobra, raczej oryginał ale tył blaszki też może trochę o oryginalności powiedzieć.
Question
Herr_Fisch
Witam, mam do kupienia taki nieśmiertelnik, moje pytania to:
1. Czy jest oryginalny
2. ID oznaczeń
3. Czy 160 zł to cena uczciwa za niego
Z góry dziękuję i pozdrawiam
13 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.