Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik Volkssturm

Pytanie

Napisano (edytowane)

Witam, mam do kupienia taki nieśmiertelnik, moje pytania to:

1. Czy jest oryginalny

2. ID oznaczeń

3. Czy 160 zł to cena uczciwa za niego 

Z góry dziękuję i pozdrawiam

received_917248276337842.jpeg

Edytowane przez Herr_Fisch

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

IX batalion marszowy Volkssturmu z XX okręgu wojskowego bodajże Danzig. 576 to numer tego wojownika, litera A to grupa krwi, V w nawiasie to jak Volkssturm.

• 0
Napisano

Moje pytanie jeszcze brzmi gdyż znalazłem podobny w którym czcionka się różni, czy to może oznaczać że mój to fake czy zwyczajnie końcowo wojenna niedbałość? 

(Zdjęcia z Neta)

Screenshot_2022-06-25-11-50-48-51_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg

• 0
Napisano

.Niekoniecznie. Nie sugeruj się czcionką na innych egzemplarzach ponieważ  napisy wyciskane były gotową matrycą bynajmniej w tym  przypadku, dotyczy to również np. nieśmiertelników celników. Poszczególni wytwórcy mogli operować różniącą się od siebie czcionką. Dopiero numer ewidencyjny, grupa krwi wybijane były ręcznie z pojedynczych liter i stąd nierówne odstępy oraz brak zachowania równej linii czego brak będzie w napisie wyciśniętym z  gotowej matrycy. O oryginalności ciężko jednak mówić na podstawie samych zdjęć nie mając fanta w ręku.

• Super 1
  • 0
Napisano

Faktycznie trudne. O cokolwiek byś nie zapytał sprzedawcy on upierał się będzie że to oryginał. Najlepiej szukaj znajomego który Tobie pomoże a wiedzę w tym temacie posiada. Ze samych zdjęć trudno wyrokować tym bardziej że produkcja podróbek jest coraz lepsza w sensie jakości porównywalnej oryginałowi.