Radug1910 Napisano 18 Czerwiec 2022 Share Napisano 18 Czerwiec 2022 Monety to nie moja bajka, nawet nie wiem jak się samemu wziąć za identyfikację. Nawet nie wiem czy to moneta... Liczę na Was:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 18 Czerwiec 2022 Share Napisano 18 Czerwiec 2022 Srebrny półgrosz Kazimierza Jagiellończyka? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radug1910 Napisano 18 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2022 4 hours ago, Tyr napisał: Srebrny półgrosz Kazimierza Jagiellończyka? O rety! A jest sens próbować to czyścić? Mogą tam wyjść jakieś detale spod patyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 24 Czerwiec 2022 Share Napisano 24 Czerwiec 2022 To nie półgrosz Kazimierza Jagiellończyka a półgrosz Władzia Jagiełły ma ponad 22 mm, pólgroszki Kazia czy Olbrachta były zdecydowanie mniejszej średnicy 18,19 mm, nie przekraczały 2 cm i miały charakterystyczny " kwiatek" pięciopłatkowy pod koroną , uwaga srebro nie najwyższej próby .najlepiej tylko ładnie umyć i nic nie robić jak sie nie znasz bo często cały rysunek trzyma się na patynie która potwierdza autentyczność monety . moneta oprócz orła i korony ma napis otokowy po łacinie w którym zawiera się imię panującego i kraj pochodzenia. Niestety u Ciebie te napisy otokowe są bardzo kiepskie , i zdjęcia nie oddają jakościowo możliwości zupełnej identyfikacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi