Skocz do zawartości
  • 0

Dziwna latarka, szwajcarska?

Pytanie

Napisano
Dzień dobry wszystkim.

Chciałem się poradzić, być może temat nieco odbiega od regulaminu i specyfiki forum, ale widzę jakie czasami "dziwne" (delikatnie mówiąc) przedmioty są tutaj identyfikowane, także nieśmiało liczę na pomoc.

Co to za latarka?

Wygląda na ratunkową/sygnalizacyjną (po krzyżu na obudowie sądzę, że szwajcarska) - po ustawieniu przełącznika na środkowe pole, można delikatnym dotykaniem go wytwarzać sygnały świetlne, przesunięcie w prawo to sygnał świetlny ciągły.

Na przodzie jest jakaś przysadka, prawdopodobnie coś się w nią wsuwało (okular powiększający dla większego blasku?), klips ze sprężynką służył jako zatrzask/blokada.

To tylko moje domysły.

Od razu odpowiem na komentarze typu "A wujek Google? Mi zajęło to 20 sekund!" - w moim przypadku nie pomógł, więc dlatego zwracam się tutaj 🙂

Z góry dziękuję za podzielenie się wiedzą.

278572481_5178846138803349_4183129036614040554_n.jpg

279317515_5178846075470022_8417101534695579042_n.jpg

278679662_5178846048803358_1028838572559146376_n.jpg

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
23 minutes ago, bert.F said:

Hej, dziękuję za odpowiedź.

Tak, to wiem, że są takie latarki, niemal identyczne z tą moją, ALE ciąge pozostaje pytanie co to za przysadka i co się na nią nasadzało... :/ jakiś sprzęt optyczny? Takie z przesłonką również znalazłem, ale to są głównie wojenne/powojenne. Moja wygląda na całkiem nową.

https://www.google.com/search?q=switzerland flashlight&tbm=isch&tbs=rimg:Ca3ICXtseo1TYU6a4v3AjBqhsgIMCgIIABAAOgQIABAB&hl=pl&sa=X&ved=0CAIQrnZqFwoTCIDP_8LctPcCFQAAAAAdAAAAABAI&biw=1321&bih=647

• 0
Napisano
13 hours ago, Grzesio said:

Grzesio!

Bardzo bardzo Ci dziękuję!

Może to głupie pytanie, ale czy mógłbyś również podpowiedzieć na optyce do "czego" przykładowo się ją montowało? Jakiegoś sygnalizatora? Lunety? Celownika? Jestem zielony w temacie, a mimo to kupiłem kiedyś pięć takich za 10zł. Czemu? "Bo tak!" :D

Jeszcze raz dzieki!

• 0
Napisano

Taki mądry to już nie jestem, ale z tych dwóch ofert to powiedziałbym, że służyła ona najwyraźniej do podświetlania siatek celowniczych w - jak widać - różnych typach optyki, lunet czy celowników.

• Tak trzymać 1