korsar Napisano 12 Marzec 2022 Share Napisano 12 Marzec 2022 Witam, Może ktoś będzie wiedział, co oznacza litera Ю (ju). Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 korsar Napisano 12 Marzec 2022 Autor Share Napisano 12 Marzec 2022 10 minut temu, Dennis napisał: Przecież to to samo co twoja literą "i". Wystarczy porównać system mocowania. Dennis, litera i oznacza chyba co innego niż ju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 korsar Napisano 12 Marzec 2022 Autor Share Napisano 12 Marzec 2022 33 minuty temu, Dennis napisał: Zakwalifikowałeś się własnie do klubu Juniora Odkrywcy. A czy przeczytałeś, ze zrozumieniem, co napisał G1ml1? "Kolejny wynalazek Petera Savelieva, niewiele osób wie. Petersburg słynie ze złej pogody, dlatego bardzo popularne były kalosze (kalosze). Zwyczajowo zostawiano je przy frontowym wejściu do budynku mieszkalnego, instytucji lub innym miejscu publicznym. Ale pojawił się problem: wśród wielu identycznych kaloszy bardzo trudno było zidentyfikować własne. Mistrz Savelyev ponownie znalazł wyjście z tej sytuacji. Wymyślił, jak wyodrębnić identyczne kalosze bez twarzy: zaczął produkować do nich eleganckie, łatwe do przyczepienia litery z różnych asortymentów. Od razu powstało ogromne zapotrzebowanie na te „listy na kalosze”. ". Masz wyboldowane. Innymi słowy, mogłeś do kalosza przyczepić inicjał swego imienia, żony, psa, kota, kochanki lub po prostu inną niż inne, na sąsiednich kaloszach, literę. Bardzo dokładnie przeczytałem Dennis i sugestia oznaczeń na kaloszach nie umknęła mojej uwadze, jednak to tylko sugestia. Czytałem wiele wątków na różnych forach i często była jednak mowo o oznaczeniach cyfrą na pagonach, zresztą jak i przy mojej pierwszej wpince "i". A co do twojej uszczypliwości "junior..." no cóż, jeżeli to tobie poprawiło humor to niech tak będzie Ile ludzi tyle pomysłów na identyfikację danego znaleziska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 korsar Napisano 12 Marzec 2022 Autor Share Napisano 12 Marzec 2022 35 minut temu, korsar napisał: Bardzo dokładnie przeczytałem Dennis i sugestia oznaczeń na kaloszach nie umknęła mojej uwadze, jednak to tylko sugestia. Czytałem wiele wątków na różnych forach i często była jednak mowo o oznaczeniach cyfrą na pagonach, zresztą jak i przy mojej pierwszej wpince "i". A co do twojej uszczypliwości "junior..." no cóż, jeżeli to tobie poprawiło humor to niech tak będzie Ile ludzi tyle pomysłów na identyfikację danego znaleziska. Moja litera ma koło 19mm wysokości. Рисунок малых букв для литерной шифровки на эполеты и погоны генералов, штаб-, обер-офицеров и подпрапорщиков всех частей войск (высота букв - около 18 мм.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 korsar Napisano 12 Marzec 2022 Autor Share Napisano 12 Marzec 2022 10 minut temu, Dennis napisał: Ale mówimy o literze/literach, które też na pagonach występowały. "Każdy istniejący pułk armii rosyjskiej miał swoją nazwę, która pocho- dziła od miejscowości jego utworzenia lub upamiętniała ważną i zwycięską dla Rosji bitwę. Część pułków otrzymywała nazwy na cześć członków rodziny panującej w Rosji lub w jednym z państw ościennych, co było powszechną praktyką w ówczesnej Europie. Taki patronat osoby zajmującej wysoką pozycję w strukturze władzy znajdował odzwierciedlenie w oficjalnej nazwie pułku, a wzajemne nadawanie sobie tytułów honorowych szefostw jedno- stek świadczyło o bliskich i przyjaznych stosunkach między wybranymi państwami, np. Rosją i Prusami. Podobnie było w przypadku członków rodów panujących z innych krajów Europy, np. szefem Kałuskiego pułku piechoty był przez wiele lat ks. pruski Wilhelm. W miarę zachodzących zmian, gdy ks. Wilhelm stał się regentem, a w końcu królem Prus, zmieniała się też nazwa pułku, na Kałuski pułk piechoty Księcia Pruskiego, potem Kałuski pułk piechoty Księcia Pruskiego Regenta, a w końcu – Kałuski pułk piechoty Jego Wysokości Króla Pruskiego. W nazwach tych odbijała się także ówczesna sytuacja polityczna. Król Sardynii (Karol Albert) był szefem Archangielogorodzkiego pułku pie- choty, jednak po wydarzeniach we Włoszech w 1848 r. zastąpił go (także w nazwie) w. ks. Władimir Aleksandrowicz. Członkowie rosyjskiej rodziny panującej byli także honorowymi sze- fami pułków Wojska Polskiego w latach 1815–1830, np.: Mikołaj I – 1. pułku strzelców, cesarzowa Aleksandra Fiodorowna – 2. pułku strzel- ców, w. ks. Aleksander Mikołajewicz (następca tronu) – 1. psk WP, w. ks. Konstanty Mikołajewicz – 3. ppl WP, a w. ks. Michał Pawłowicz – 1. ppl WP. Analogicznie honorowano zasłużone dla Cesarstwa Rosyjskiego osoby – generałów i marszałków, i dotyczyło to zarówno żyjących, jak i nieżyją- cych. Swoje pułki mieli feldmarszałek Paskiewicz 16 , gen. hr. Fiodor Berg, a także nieżyjący marszałek Michaił Kutuzow, gen. ks. Michaił Gorczakow. Wybierano pułki, którymi te osoby wcześniej dowodziły (np. Kutuzow, Gorczakow) lub brały udział w ich formowaniu (np. Paskiewicz)." No cóż, wszak odkryłeś mi różnicę pomiędzy "i" a "ju" - ja nie wpadłem na to, nie jestem zatem nawet juniorem. Doceń to. A zerknąłeś bliżej na obrazek produktowy,jaki w tamtym wątku zapodał G1ml1? Na litery i te trójkątne blaszki do mocowania? Odniosłeś to do swoich znalezisk? Oglądałeś pagonówki z wąsami do mocowania? I na koniec - jedno mnie dziwi. Jesteś tu starym gościem a wciąż nie potrafisz podać kompletu informacji aby ułatwić identyfikację. Chodzi mi tu konkretnie o wymiary. Rzecz ważna bo krowy na pagonie raczej nie posadzisz. A w wojsku nie ma dowolności, zatem rozkaz (dostałeś linki do rysunków) precyzował raczej wymiary i liter. Edmundo podał Ci np. wys. swojej litery. I była inna. Ale żeby namieszać to widać na różnych pagonach litery też dużo większe. Ale i nieco inny krój. Skąd ta niefrasobliwość - niefrasobliwość która utrudnia jednoznaczną ocenę? Ja też poprzednio z początku uznałem "i" za element pagonu ale G1ml1 mnie przekonał choć na wieelu rosyjkich forach takie litery jak te Twoje mają też opis że z pagonów. Ale nie oznacza to, że oni mają rację. Ok, dzięki za pomoc. Tak czy inaczej jeszcze podrążę temat i ewentualnie dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Edmundo Napisano 13 Marzec 2022 Share Napisano 13 Marzec 2022 Być może iż te litery są z kaloszy, nie przeczę, tym bardziej iż wcześniej nie miałem pojęcia o takowym systemie oznaczania "ichnich kaloszy czy też wszelakich sapogów". Ale tu jest małe "ale". Moja bukwa "U" została znaleziona prawie 30 lat temu podczas prac budowlanych w miejscu gdzie przed 1912 r. były koszary jednego ze szwadronów 6 Wołyńskiego Pułku Ułanów, co więcej była to "garść" takowych literek "U" (tylko "U", innych jak pamiętam nie było) plus kilka guzików, niestety w moim posiadaniu jest tylko ta jedna literka plus jeden guzik u mojego Kolegi, reszta został wyrzucona do śmieci przez "głupków budowlanych" dla których liczyła się tylko wartość materialna co by na gorzoł wystarczyło, niestety wartości materialnej to to nie miało i nie ma. Moja obecna hipoteza jest taka że zasadniczo te literki były do kaloszy ale "z braku laku" to i używano ich na pagonach tym bardziej że "system mocowania" pozwalał na bezproblemowe wpięcie na "ichni pagon". Tu celowo nie używam polskiej pięknej nazwy naramiennik, to zostawmy dla WP, oni niech mają swój "pagon". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 korsar Napisano 13 Marzec 2022 Autor Share Napisano 13 Marzec 2022 25 minut temu, Edmundo napisał: Być może iż te litery są z kaloszy, nie przeczę, tym bardziej iż wcześniej nie miałem pojęcia o takowym systemie oznaczania "ichnich kaloszy czy też wszelakich sapogów". Ale tu jest małe "ale". Moja bukwa "U" została znaleziona prawie 30 lat temu podczas prac budowlanych w miejscu gdzie przed 1912 r. były koszary jednego ze szwadronów 6 Wołyńskiego Pułku Ułanów, co więcej była to "garść" takowych literek "U" (tylko "U", innych jak pamiętam nie było) plus kilka guzików, niestety w moim posiadaniu jest tylko ta jedna literka plus jeden guzik u mojego Kolegi, reszta został wyrzucona do śmieci przez "głupków budowlanych" dla których liczyła się tylko wartość materialna co by na gorzoł wystarczyło, niestety wartości materialnej to to nie miało i nie ma. Moja obecna hipoteza jest taka że zasadniczo te literki były do kaloszy ale "z braku laku" to i używano ich na pagonach tym bardziej że "system mocowania" pozwalał na bezproblemowe wpięcie na "ichni pagon". Tu celowo nie używam polskiej pięknej nazwy naramiennik, to zostawmy dla WP, oni niech mają swój "pagon". Pozdrawiam Też skłaniam się co do uniwersalności stosowania znalezionych liter pagonowo/kaloszowych. Pozdrawiam i do następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Edmundo Napisano 14 Marzec 2022 Share Napisano 14 Marzec 2022 20 godzin temu, Dennis napisał: 2. Twoje "U": a. zostało znalezione w koszarach pułku U jak Ułanów - ma sens choć chciałbym się dowiedzieć (a sam jeszcze nie szukałem) znaczenia tej litery dla tego pułku (jeśli pagonówka) Tak, "garść" literek U (i tylko U, żadnych innych) została znaleziona lata temu podczas robót budowlanych w miejscu w którym kwaterował jeden ze szwadronów 17 Wołyńskiego Pułku Dragonów który to w 1906 r. powrócił do pierwotnej do nazwy 6 Wołyńskiego Pułku Ułanów. 20 godzin temu, Dennis napisał: d. dopuszczasz zamiennik w armii !? - to tak jakby zamiast GBS-ów nosić cywilne majciochy itp. Tak, dopuszczam takową możliwość. A co do BGS-ów (Bojowych Gaci Szeregowca, bo tak to tłumaczono) to oczywiście że tak było, długo, długo po "unitarce" prawie nikt ich nie nosił, każdy miał swoje nieregulaminowe "cywilki" i kadra miała głęboko w d... co kto nosił na własnej d... 20 godzin temu, Dennis napisał: e. czy na tym "U" masz jako mocowanie druty (wąsy) czy też tak jak na kaloszówkach "ząbki" Na mojej literce jest mocowanie "kaloszowe" na ząbki. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
korsar
Witam,
Może ktoś będzie wiedział, co oznacza litera Ю (ju).
Z góry dziękuję za pomoc.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi