slabra Napisano 3 Styczeń 2022 Napisano 3 Styczeń 2022 Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji puncy. Przepraszam za jakość zdjęć.
slabra Napisano 3 Styczeń 2022 Autor Napisano 3 Styczeń 2022 Postaram się zrobić lepsze zdjęcie. Ta druga punca jest słabiej odbita w porównaniu do "800". Widać różnicę na zdjęciu. Według mnie jest to litera "W" w półokręgu ale nie jestem pewien.
Landszaft Napisano 4 Styczeń 2022 Napisano 4 Styczeń 2022 ciut dziwna ta punca 800, Jak widać przebitka na innej puncy , sam wyrób z dziurkami odlewniczymi ??? , brak ostrej puncy producenta oraz odbioru państwowego "nie zawsze są odbiory państwowe ale jak są to zaświadczają o jakości produktu. W obecnych czasach sama punca 800 jest często stosowana przez fałszerzy bo to najpospolitsza punca i najłatwiejsza w podróbce. widziałem platery z nabitą taką puncą a "jeleń" uwierzy że ma srebro
slabra Napisano 4 Styczeń 2022 Autor Napisano 4 Styczeń 2022 Dlatego właśnie próbuje się czegoś dowiedzieć o tym "wyrobie".
adamus73 Napisano 4 Styczeń 2022 Napisano 4 Styczeń 2022 Łopatka z motywem "Róża z Hildesheim", srebro 800, wytwórca Christoph Widmann z Pforzheim/Niemcy.
slabra Napisano 4 Styczeń 2022 Autor Napisano 4 Styczeń 2022 Dziękuję za pomoc. Zastanawiam się teraz czy to może być podróbka.
adamus73 Napisano 4 Styczeń 2022 Napisano 4 Styczeń 2022 Tylko w jakim celu miałby ktoś to podrabiać? wzór bardzo popularny i pełno tego wszędzie.
slabra Napisano 4 Styczeń 2022 Autor Napisano 4 Styczeń 2022 Dobre pytanie. Jednak muszę się przyznać, że na "srebrach" kompletnie się nie znam. A jak widać na zdjęciu te punce nie są "wzorcowo" wybite.
adamus73 Napisano 5 Styczeń 2022 Napisano 5 Styczeń 2022 Mając takie wątpliwości, udałbym się do najbliższego złotnika, w celu potwierdzenia czy to srebro i po temacie.
Pytanie
slabra
Witam.
Proszę o pomoc w identyfikacji puncy.
Przepraszam za jakość zdjęć.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.