Skocz do zawartości
  • 0

identyfikacja munduru i baretek

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich mój pierwszy post tutaj i od razu czegoś chce ;)

Czy ktoś może coś więcej powiedzieć na temat munduru oficera na zdjęciu? Szczególnie interesują mnie baretki. To mój przodek, który przeszedł przez wiele w czasie wojny. Będę wdzięczny za informacje.

image1.thumb.jpg.513f3f94c097f65e3f139265c6a17176.jpg

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 1
Napisano
21 godzin temu, Sedco Express napisał:

Nakładki na epolety - kapitan Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie.

A ściślej rotmistrz kawalerii (proporczyki na kołnierzu). Jasny mundur, zatem najprawdopodobniej II Korpus we Włoszech, a może jeszcze na Bliskim Wschodzie. Baretki są od następujących odznaczeń:

1. Krzyż Zasługi (prawdopodobnie - niewyraźna)
  2. Medal pamiątkowy za Wojnę 1918-21
  3. Medal pamiątkowy 10-lecia Odzyskania Niepodległości
  4. Medal za Długoletnią Służbę - srebrny (20 lat służby)
  5. Medal za Długoletnią Służbę - brązowy (10 lat służby)

Ciekawe, że wszystkie odznaczenia są jeszcze sprzed II Wojny, brak też jakichkolwiek odznaczeń bojowych. Może to wskazywać, że zdjęcie zrobiono jeszcze w czasie wojny (a nie po), może nawet jeszcze na Bliskim Wschodzie.

• 1
Napisano

Pierwsze, co przychodzi mi do głowy to Instytut Polski i Muzeum gen. Sikorskiego w Londynie. Mają większość archiwów PSZ. Można do nich napisać (do dyrektora Barbarskiego lub doktora Suchcitza) albo zadzwonić, przedstawić sprawę i spytać, czy jest szansa na znalezienie czegokolwiek na temat krewnego. Należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ Instytut "od zawsze" boryka się z brakami kadrowymi i działa na zasadzie wolontariatu, a państwo polskie nie daje ani grosza, uważając, że zbiory powinny być przekazane do MWP i IPN. A najlepiej pojechać i poszukać w archiwach na miejscu (jest czytelnia). Trzeba zarezerwować parę dni, korzystanie z zasobów jest od kilku lat płatne, ale warto! Nie wiem, czy w związku z covidem Instytut nie jest tymczasowo zamknięty, ale z pewnością ktoś go dogląda.

Adres Instytutu:

Instytut Polski i Muzeum im. gen. Sikorskiego

20 Princes Gate,

London SW7 1PT

UK

tel. +44 20 7589 92 49

• 0
Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!

To jest mój krewny, który już od dłuższego czasu nie żyje. Znam tylko niewielkie fragmenty jego historii. Faktycznie był rotmistrzem, jeszcze przed wojną, w trakcie i po. Był w wywiadzie lub kontrwywiadzie przy KOPie. To chyba była tzw. dwójka. Niestety po 17 września dostał się do niewoli rosyjskiej i był poddany dość intensywnym przesłuchaniom (torturom) w Moskwie. Stracił nerkę i pewnie dużo więcej. Udało mu się wyjść z ZSRR z Armią Andersa. Nie znam jego "szlaku bojowego". Oczywiście do Polski po wojnie nie wrócił, zmarł w Londynie.

Google niestety nie jest zbyt pomocny. Będę wdzięczny za sugestię, gdzie można coś więcej na jego temat znaleźć.

• 0
Napisano

Ponownie dziękuję za odpowiedź. Byłem na ich stronie i niestety wyszukiwarka archiwum nie działa. Faktycznie postaram się osobiście odwiedzić przy najbliższej okazji.

Swoją drogą to skandal, że państwo polskie nie raczy się dorzucić. I bardzo dobrze, że zbiory zostają w Londynie z dala od różnorakich nacisków i uwikłań politycznych.