Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na plażach, placach zabaw ( a jest ich tu mnóstwo), parkach miejskich nie będących rezerwatem przyrody i stanowiskiem archeologicznym można szukać bez pozwolenia.

Napisano

Na inne tereny (w szczególności pola uprawne) o ile mi wiadomo, a mogę się mylić potrzeba pozwolenia od podległego archeologa.No i oczywiście właściciela gruntu.Nie wolno kopać w lasach, na łąkach (tutaj prawie wszystkie to rejony objęte ochroną tzn. rezerwaty przyrody), no i oczywiście na zarejestrowanych stanowiskach archeo. 

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Szukałem nad małym jeziorkiem. Sporo spacerowiczów ale nikt nie zwracał na mnie większej uwagi.

Edytowane przez sqra444
Napisano
W dniu 19.12.2021 o 16:19, sqra444 napisał:

Szukam chętnych na wspólne kopanie. Najlepiej okolice Oberhausen...

Mogą być dobre fanty. Oberhausen to operacyjny rejon 90. DP US Army, mojej ulubionej. Była to jedna z czterech tzw. dywizji szturmowych US Army na froncie ETO (obok 1., 4. i 29. DP). Przed inwazją na Francję była specjalnie doszkalana przez szkoleniowców USMC,

Napisano

Za militarką raczej nie ganiam, ale jak masz coś ciekawego do poczytania o działaniach US Army w tym rejonie to będę wdzięczny jak podrzucisz. 

Napisano

Po polsku to nic nie ma. Są dwie monografie 90. DP i fajna książka zastępcy jej dowódcy gen. Weavera. Z grubsza rzecz biorąc 90. DP walczyła między Oberlauch a Oberhausen i działała w tym rejonie razem z 6. DPanc, więc „jak by coś” to mogą być fanty i po pancerniakach, i po piechocińcach.