MEKO Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2004 Mam pytanie czy złoto może tak skorodować, mam przypuszczenie, że to złoto bo posiada wewnącz dwie próby ale moge się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEKO Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2004 oto zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEKO Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2004 2 zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanshin Napisano 13 Kwiecień 2004 Share Napisano 13 Kwiecień 2004 Zloto jest metalem bierdzewnym.Nie kroduje (chyba:)) to wszystko co pamiętma z lekchji chemi a te czerwqone grudki to mzoe być czerwone złoto czyli do zlota dodaje sied uzo miedzi.To są tylko moje spekulacje.pzdrSanshin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanshin Napisano 13 Kwiecień 2004 Share Napisano 13 Kwiecień 2004 a mzoe górna część to złot a dolna jakis inny metal.pzdrSanshin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 13 Kwiecień 2004 Share Napisano 13 Kwiecień 2004 złoto jako metal szlachetny nie koroduje, jest możliwość żeby się pokryło nalotem innego metalu jeśli ten leży obok przez wiele lat, na zasadzie ogniwa galwanicznego, tak nam kiedyś tłumaczył facet od fizyki w liceum ale to było dawno temu i jeśli coś pokręciłem to mnie poprawciepozdrSzefo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEKO Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2004 dzięki za opinie, ale nadal mnie gryzie sprawa dwóch prób wybitych wewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanshin Napisano 13 Kwiecień 2004 Share Napisano 13 Kwiecień 2004 moze ten przedmiot jest zrobiony z dwóch meali?pzdrSanshin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEKO Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2004 chyba że pokryty tylko cięką warstwą złota? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanshin Napisano 13 Kwiecień 2004 Share Napisano 13 Kwiecień 2004 może być galwizowany czy jak to sie tma nazywa.Tu trzeba chemika.Popytma sie kolege chemila moze on cos powi.pzdrSanshin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 13 Kwiecień 2004 Share Napisano 13 Kwiecień 2004 Mogą być to nie próby, lecz oznaczenia, że nie jest to złoto, bodajże met" na polskich, znajdz wykaz onaczeń prób, to porównasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanshin Napisano 13 Kwiecień 2004 Share Napisano 13 Kwiecień 2004 a moze to tombak.ale czy tombak rdzewieje.pzdrSanshin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAZUR Napisano 14 Kwiecień 2004 Share Napisano 14 Kwiecień 2004 A jakiej jest próby najlepiej podaj wszystko co tam pisze :). Jeżeli jest to złoto to żeczywiście może być to nalot innych metali lub jest w tym domieszka innego metlu który silnie reaguje z tlenem ale wątpie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Kwiecień 2004 Share Napisano 14 Kwiecień 2004 No nie, tylko żelazo rdzewieje, a reszta, albo koroduje, albo pokrywa się patyną.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEKO Napisano 14 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2004 oto próby wybite od środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Kwiecień 2004 Share Napisano 14 Kwiecień 2004 To z prawej, to pewnie zawartość złota ;-)).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAZUR Napisano 14 Kwiecień 2004 Share Napisano 14 Kwiecień 2004 Z tego rysunku to raczej niewiele wynika :D. A może przedmiot jest tylko pozłacany a w tym miejscu był obłupany albo coś i zkorodowało bo innej możliwości nie widzę. Pozatym najlepiej sprawdź czy to złoto :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 15 Kwiecień 2004 Share Napisano 15 Kwiecień 2004 Witam!Według mnie ten sygnet nie jest złoty, lecz pozłacany. Tak właśnie, lub nawet dużo lepiej wyglądają przedmioty pozłacane leżące wiele lat w ziemi. W miejscach gdzie cieniutka warstwa złocenia jest uszkodzona, przedmiot zaczyna korodować itd.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 15 Kwiecień 2004 Share Napisano 15 Kwiecień 2004 Prośba do sanshin. Sprawdź klawiature bo Twoje posty strasznie cieżko czytać, może coś Ci nie łączy.PZDR! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 16 Kwiecień 2004 Share Napisano 16 Kwiecień 2004 To zdecydowanie będzie mosiężny (tombakowy) sygnet z zewnątrz pozłocony. Tak jak napisał Pioterek - w miejscach, gdzie warstwa złota się starła, wystąpiła korozja. A te punce wewnątrz raczej nie przypominają prób złota... Pewnie prędzej jakieś oznaczenia producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanshin Napisano 16 Kwiecień 2004 Share Napisano 16 Kwiecień 2004 tak wiem bardzo przepraszam za te posty ale mam starą klawiaturę i ona juz sie troszku psuje.Postaram sie jednak pisac zgodnie z zasadami pisowni.pzdrSanshin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEKO Napisano 17 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2004 ok serdeczne dzięki za wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wader Napisano 17 Maj 2004 Share Napisano 17 Maj 2004 zloto z czasem równiesz pokrywa się tlenkiem jak każdy metal. tylko tyle wiem o zlocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.