Skocz do zawartości

Czy złoto może tak skorodować ?

MEKO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie czy złoto może tak skorodować, mam przypuszczenie, że to złoto bo posiada wewnącz dwie próby ale moge się mylić.
Napisano
Zloto jest metalem bierdzewnym.Nie kroduje (chyba:)) to wszystko co pamiętma z lekchji chemi a te czerwqone grudki to mzoe być czerwone złoto czyli do zlota dodaje sied uzo miedzi.To są tylko moje spekulacje.

pzdr

Sanshin
Napisano
złoto jako metal szlachetny nie koroduje, jest możliwość żeby się pokryło nalotem innego metalu jeśli ten leży obok przez wiele lat, na zasadzie ogniwa galwanicznego, tak nam kiedyś tłumaczył facet od fizyki w liceum ale to było dawno temu i jeśli coś pokręciłem to mnie poprawcie
pozdr
Szefo
Napisano
Mogą być to nie próby, lecz oznaczenia, że nie jest to złoto, bodajże met" na polskich, znajdz wykaz onaczeń prób, to porównasz.
Napisano
A jakiej jest próby najlepiej podaj wszystko co tam pisze :). Jeżeli jest to złoto to żeczywiście może być to nalot innych metali lub jest w tym domieszka innego metlu który silnie reaguje z tlenem ale wątpie :P
Napisano
No nie, tylko żelazo rdzewieje, a reszta, albo koroduje, albo pokrywa się patyną.
pozdro
Napisano
To z prawej, to pewnie zawartość złota ;-)).
Pozdrawiam
Napisano
Z tego rysunku to raczej niewiele wynika :D. A może przedmiot jest tylko pozłacany a w tym miejscu był obłupany albo coś i zkorodowało bo innej możliwości nie widzę. Pozatym najlepiej sprawdź czy to złoto :P
Napisano
Witam!
Według mnie ten sygnet nie jest złoty, lecz pozłacany. Tak właśnie, lub nawet dużo lepiej wyglądają przedmioty pozłacane leżące wiele lat w ziemi. W miejscach gdzie cieniutka warstwa złocenia jest uszkodzona, przedmiot zaczyna korodować itd.
Pozdrawiam
Napisano
To zdecydowanie będzie mosiężny (tombakowy) sygnet z zewnątrz pozłocony. Tak jak napisał Pioterek - w miejscach, gdzie warstwa złota się starła, wystąpiła korozja.
A te punce wewnątrz raczej nie przypominają prób złota... Pewnie prędzej jakieś oznaczenia producenta.
Napisano
tak wiem bardzo przepraszam za te posty ale mam starą klawiaturę i ona juz sie troszku psuje.Postaram sie jednak pisac zgodnie z zasadami pisowni.

pzdr

Sanshin
  • 5 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie