jacenty2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Napisano 13 Kwiecień 2004 Zdjęcia z wczoraj. I co wy na to koledzy? J.
bjar_1 Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 Ech... nic tylko się przyczaić i dopierdolić. Ta tablica świeżo wywrócona ,czy kiedyś? Dużo takich dołków było?
jacenty2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Napisano 13 Kwiecień 2004 Ja zostawiam to bez komentarza tym bardziej że wiele śladów hien jest chyba nawet z tego roku.Swoją drogą te tablice i cmentarz to też niezły kawałek historii i szkoda tylko,że ....... J.
Szefo Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 jakby im k... ręce up.... to by może zmądrzelipozdrSzefo
Romel79 Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 To można chyba zobaczyć na większości tego typu cmentażach. W moim mieśie jest np cmentaż niemiecki (osadników) ktury już zaraz po wojnie był niszczony , najpierw ktoś podcinał wszystkie krzyże metalowe i sprzedał , puniej skradli ogrodzenie , cmentaż stoi na krawędzi dawnego koryta wisły i ktoś wpadł na chory pomysł aby zrobić tam droge a ponieważ było za nim bardzo stromo więc postanowili przejechać spychaczem , efekt był taki że wyyciągneli spychem trupa i wkońcu ktoś się opamiętał . Teraz cały ten cmentaż jest tak zarośnięty że prawie go nie widać . Czasem przyjeżdzają niemcy i na widok tego cotam widzą są w szoku . tego się nieda nawet skomentować ...
Romel79 Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 Dodam jeszcze że nie dziwie się że na zachodzie traktują nas jak ydło" , wystarczy spojżeć na takie właśnie cmentaże, a przykładów polskiej głupoty i zacofania kulturowego jest tyle że lepiej niemówić...
Gość Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 Czym jest niechlujstwo w posługiwaniu się językiem ojczystym ? Jaką temu nadamy nazwę ?
mrand Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 To nie takie proste. Kiedyś, zadaje mi się że w 60-tych latach, Niemcy rzucili hasło Tam my, gdzie nasze cmentarze". W odpowiedzi na to wiele ich starych cmentarzy przejechano spychem i zasadzono las. Uważam, że hasło jak i odpowiedź były równie głupie, ale stało się.Co starych cmetarzy rosyjskich. Mieszkam niedaleko byłej starej carskiej twierdzy. Na jej potrzeby utworzono cmentarz. Aktualnie prawie całkiem zapomniany i kompletnie zdewastowany. Wg mojej oceny, większość dewastacji popełniła miejscowa ludność zaraz po II wojne światowej. Poszukiwano osprzętu, pasów skórzanych, szabel i innej białej broni. Wiem to od osób trzecich, ponieważ podczas jakichkolwiek prób zbadania sprawy nie tylko najstarsi mieszkańcy okolicznych wsi nabierali wody w usta. Nawet przysłowiowa flaszka nie rozwiązywała nikomu języka. Moje przypuszczenia potwierdziły się jeszcze gdy wzdłuż starej drogi wiodądej do cmentarza znalazłem kilka klamer od pasów. Wyrzucano je jako rzecz zbędną zaś skórę zabierano. Brrr! Makabra. Ale takie są fakty.Mrand
Gość Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Świeże dołki, trzeba by się przyczaić, może by kogo wyhaczył. A potem to niech włazi do dziury i gościa zasypać. R.I.P.Pozdro
vonadamski Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Witam!!!Tak sie sklada ze od 6 lat mieszkam w Iwanogrodzie. Na tym cmentarzu bylem raz, okolo 3 lata temu. Widzialem wtedy to co dzis na zdjeciach. Z tego co wiem to groby te byly szabrowane okolo 15 - 20 lat temu. Do tej pory kraza opowiesci o tym co to chlopaki (dzieciaki) tam wyciagneli. Niestety nikt nie dba o takie miejsca. Teren jest strasznie zakrzaczony i jak wpadnie tam jakas hiena to nawet jej nie widac.Z powazaniem vonadamski
jacenty2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Autor Napisano 14 Kwiecień 2004 A ja byłem na tym cmentarzu w zeszłym roku i niestety pojawiło się tam trochę nowychdziurek".Opowieści o tym eldorado" słyszałem już 30 lat temu,każdy nieboszczyk miał w kieszeniach złote rublówki na palcach złote sygnety na piersiach złote medale, a u boku rapier ze złotą rękojeścią jednym słowem normalka przy kopaniu na cmentarzu. Chyba trzeba to przemyśleć czy nie wybrać się z łopatą na Powązki albo Brudno. J.
MK Napisano 14 Kwiecień 2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 powiesić balantów za mosznę na pobliskim drzewie. Bo chyba nie mają jaj, żeby zrozumieć co zrobili i przyznać się do tego!!!PSRupert - hehe :v)
jacekmix Napisano 15 Kwiecień 2004 Napisano 15 Kwiecień 2004 Jeżeli są ślady kopania w nieodległym czasie, to proponuję poprostu powiadomić policję. Większość tego typu spraw na współczesnych cmentarzach kończy się wykryciem sprawców. A w tym konkretnym przypadku odstraszy następne hieny cmentarne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.