Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc w identyfikacji munduru

Moyset

Pytanie

Napisano

Dzień dobry. Otóż czy ktoś mógłby mi napisać do jakiej formacji należy mundur jegomościa ze zdjęcia? Czy są to Legiony Polskie w armii Austro-Węgierskiej? Armia Hallera? Zdjęcie przedstawia moich prapradziadków, zostało wykonane w  Wieliczce, najdalej w 1923. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

IMG_20211101_191709_resized_20211101_091647513.jpg

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie dziękuje za odpowiedzi. Dużo szukałem w internecie na temat Legionistów z okolic Wieliczki i trafiłem takie zdjęcie. Zrobione według opisu w 1914 roku, przed wyruszeniem do Legionów. Scenografia jest ta sama. A  potem znalazłem jeszcze takie portretowe na pewno późniejsze. Pytanie na ile ten człowiek z portretu jest podobny do żołnierza z mojego zdjęcia?

Jego imię i nazwisko, a także data i miejsce urodzenia są tożsame z tym co wiem o moim prapradziadku (czyli wiele nie wiem). Niestety nie ma już kogo zapytać, a historia wydaje się być ciekawa.

Obydwa zdjęcia z portalu dotyczącego Legionistów z Bieżanowa (ogólnodostępne)

28.jpg

52.jpg

Napisano
W dniu 2.11.2021 o 22:50, Moyset napisał:

Jego imię i nazwisko, a także data i miejsce urodzenia są tożsame z tym co wiem o moim prapradziadku (czyli wiele nie wiem).

To wiesz dużo. Na ile podobni są mężczyźni na zdjęciach nie umiem ocenić, ale te z 14 roku przedstawia młodego żołnierza a drugie doświadczonego wiarusa (te z 23 roku). Wielka Wojna ,może także polsko-bolszewicka lub powstanie wielkopolskie, zmieniała młodych w dojrzałych, dawała też szanse awansu (identyfikacja munduru wg Sedco Express) a kolejne zdjęcie to już poważny "cywilny" portret.Jeśli nie nazywasz się Kowalski ,Nowak itp. to zbieżność danych raczej nie jest przypadkowa. Szukaj dalej- powodzenia.

Napisano

Zapewne zaraz bardziej kompetentni koledzy mnie poprawią, natomiast posiadam zdjęcie swojego pradziadka w praktycznie identycznym mundurze, jeżeli chodzi o bluzę oraz czapkę (dół natomiast zupełnie inny) i jest to zdjęcie w mundurze powstańców wielkopolskich. Być może Twój pradziadek brał udział w powstaniu wielkopolskim lub jednym z powstań śląskich, gdzie takie "mieszanki" mundurowe z różnych części składowych mundurów poszczególnych armii zaborczych nie były niczym nadzwyczajnym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie