szeryfns Napisano 8 Lipiec 2021 Share Napisano 8 Lipiec 2021 Witam ! Proszę o pomoc w identyfikacji. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_oderstellung_ Napisano 13 Lipiec 2021 Share Napisano 13 Lipiec 2021 Coś więcej wiesz o nim? Na pierwszy rzut oka strzelałbym LWP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeryfns Napisano 13 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 13 Lipiec 2021 Znaleziony na strychu Kolegi. Też wygląda mi na polski tylko nie wiem z jakiego okresu. Gdyby były guziki ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeryfns Napisano 15 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2021 Kurtka ma 5 dziurek na guziki. Żadnych pieczątek nie odkryłem. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 14 Lipiec 2021 Share Napisano 14 Lipiec 2021 6 godzin temu, szeryfns napisał: Też wygląda mi na polski tylko nie wiem z jakiego okresu. Gdyby były guziki ...... To policz ile ma "dziurek" na guziki. Piszę poważnie albowiem na oficerski wz. 52 nie wygląda a żołnierski sukienny wz. 52 miałby pięć "dziurek" na pięć guzików w przeciwieństwie do oficerskiego gdzie pozostawiono siedem guzików, tak jak w przedwojennym wz. 36. Poza tym powinny być ślady jakichkolwiek pieczątek bez względu czy to kurtka przedwojenna czy też powojenna bo na produkcję wojenną (lata 1943-1945) to nie wygląda aczkolwiek zdarzały się róże "cudaki". Moim zdaniem to produkcja z drugiej połowy lat 40-tych ale to tylko moja hipoteza, chociaż tu też nie za bardzo pasuje kołnierz, ten pasuje bardziej do kurtki wz. 52. Może ktoś z forumowiczów jeszcze coś dopisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 16 Lipiec 2021 Share Napisano 16 Lipiec 2021 8 godzin temu, szeryfns napisał: Kurtka ma 5 dziurek na guziki. No i wszystko w temacie. Kurtka wz. 52 "dla szeregowców", użytkowana jeszcze do połowy lat 60-tych a przez słuchaczy Studium Wojskowego (ówczesna forma kształcenia oficerów rezerwy funkcjonująca przy cywilnych uczelniach wyższych) chyba nawet do końca tejże dekady. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
szeryfns
Witam ! Proszę o pomoc w identyfikacji. Pozdrawiam !
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.