Skocz do zawartości
  • 0

Mundur

szeryfns

Pytanie

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 godzin temu, szeryfns napisał:

Też wygląda mi na polski tylko nie wiem z jakiego okresu. Gdyby były guziki ......

To policz ile ma "dziurek" na guziki. Piszę poważnie albowiem na oficerski wz. 52 nie wygląda a żołnierski sukienny wz. 52 miałby pięć "dziurek" na pięć guzików w przeciwieństwie do oficerskiego gdzie pozostawiono siedem guzików, tak jak w przedwojennym wz. 36. Poza tym powinny być ślady jakichkolwiek pieczątek bez względu czy to kurtka przedwojenna czy też powojenna bo na produkcję wojenną (lata 1943-1945) to nie wygląda aczkolwiek zdarzały się róże "cudaki". Moim zdaniem to produkcja z drugiej połowy lat 40-tych ale to tylko moja hipoteza, chociaż tu też nie za bardzo pasuje kołnierz, ten pasuje bardziej do kurtki wz. 52. Może ktoś z forumowiczów jeszcze coś dopisze.

Napisano
8 godzin temu, szeryfns napisał:

Kurtka ma 5 dziurek na guziki.

No i wszystko w temacie. Kurtka wz. 52 "dla szeregowców", użytkowana jeszcze do połowy lat 60-tych a przez słuchaczy Studium Wojskowego (ówczesna forma kształcenia oficerów rezerwy funkcjonująca przy cywilnych uczelniach wyższych) chyba nawet do końca tejże dekady. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie